ZAIKS - ułatwienie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jexus
ZAIKS - ułatwienie

Post autor: jexus » środa 25 maja 2005, 09:47

Hej

Wydaje mi się że na stronie Zaiksu pojawiły się pewne zmiany - procedura zgłoszenia utworu do ochrony jest teraz prostsza, prowadzą cię krok po kroku. Teraz jest mi o wiele łatwiej niż kilka miesięcy temu gdy nie mogłem przebić się przez gąszcz regulaminow i zrozumieć tego wszystkiego.

Moje pytanie jest krótkie;

Czy wypełnienie tego formularza i wysłanie im CD z piosenkami to dobry pomysł, czy coś tu przeoczyłem i wcale nie wygląda to tak różowo?

Awatar użytkownika
jexus

Re: ZAIKS - ułatwienie

Post autor: jexus » środa 25 maja 2005, 09:50

aha, i oni chcą jeszcze by załączyc zapis nutowy - skąd ja go wezmę kiedy wszystko układałem na komputerowym sekwencerze?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 25 maja 2005, 10:15

są cztery sposoby:

1. Bierzesz papier nutowy i piszesz (jak potrafisz)

2. Dajesz zarobić studentowi jakiejś akademii muz (jak nie potrafisz)

3. Każesz sekwencerowi przejść w tryb score i drukujesz nutki (jak aranż i melodia jest w MIDI)

4. Bierzesz odpowiednią aplikację (np. Celemony Melodyne) i z audio robisz MIDI, a potem patrz pkt.3 ( jak aranż i melodia jest w audio )

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

peter1pl

Post autor: peter1pl » środa 25 maja 2005, 10:21

...aha, i oni chcą jeszcze by załączyc zapis nutowy - skąd ja go wezmę kiedy wszystko układałem na komputerowym sekwencerze?...

Napisać po prostu...

Na sekwencerze powinieneś mieć nuty - tego co jest w midi (znaczy np. wgrane z klawisza). Jesli natomiast wszystko jest w .wav no to już gorzej - trzeba wszystko będzie spisać...(najłatwiej chyba wgrać przez midi z klawisza).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
jexus

Post autor: jexus » środa 25 maja 2005, 14:44

OK, ale [teraz sie nie czepiam tylko pytam :> ;P] przeciez nie mam jednej sciezki i jednej melodii...

no i czaję gdzie jest C a gdzie E, ale oprócz samych nut trzeba wiedzieć jak zapisać te wsysztkie zmiany taktów i inne muzyczne niuanse...

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » środa 25 maja 2005, 17:53

...

Cd im nie wysyłaj. Po co?

Nuty i formularz wystarczy.
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 25 maja 2005, 20:18

..no i czaję gdzie jest C a gdzie E, ale oprócz samych nut trzeba wiedzieć jak zapisać te wsysztkie zmiany taktów i inne muzyczne niuanse......

Czyli nie wiesz nic. Poproś kogoś (ew. zapłać) , kto Ci to napisze w kilkadziesiąt(?) minut.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

R.B.

Post autor: R.B. » środa 25 maja 2005, 21:59

...OK, ale [teraz sie nie czepiam tylko pytam :> ;P] przeciez nie mam jednej sciezki i jednej melodii...

no i czaję gdzie jest C a gdzie E, ale oprócz samych nut trzeba wiedzieć jak zapisać te wsysztkie zmiany taktów i inne muzyczne niuanse......

Czyli nic! Musisz miec pojecie bo automat napisze ci czasami bzdury ,zamiast cwiercnut wypisze ci i szesnastki albo inne dziwactwa ktore sie niemieszcza w takcie. popros kogos kto sie zna na tym!.

nie wysylaj im CD !!!!

Pozdrawiam!!
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
internauta

Post autor: internauta » środa 25 maja 2005, 22:07

.....no i czaję gdzie jest C a gdzie E, ale oprócz samych nut trzeba wiedzieć jak zapisać te wsysztkie zmiany taktów i inne muzyczne niuanse......

dzielisz pieciolinie na cztery albo na dwa takty w poziomie kreskami pionowymi, piszesz nuty w tych taktach ,pomiedzy nuty wstawiasz pauzy itd.. kazda dlugosc nuty to inny znak, poszukaj sobie w internecie legendy do tego , jak masz akord to rysujesz wszystkie nuty z tego akordu w jednej lini poziomej na pieciolini, naprawde zadna filozofia , tylko musisz znalesc w sieci strone z tymi wszystkimi symbolami i nazwami dzwiekow dla klucza wiolinowego i basowego. Albo po prostu w cubase w midi wklep utwor za pomoca klawisza i kliknij print score...
lubie robic muzyke komputerową

Awatar użytkownika
internauta

Post autor: internauta » środa 25 maja 2005, 22:14

jak masz akord to rysujesz wszystkie nuty z tego akordu w jednej lini poziomej na pieciolini.....

pionowej mialo byc
lubie robic muzyke komputerową

ODPOWIEDZ