Zestaw za 15 tys.

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
somebody-someone
Zestaw za 15 tys.

Post autor: somebody-someone » środa 18 maja 2005, 21:18

OK, to teraz macie się czym wykazać. Interesują mnie wasze sposoby na zagospodarowanie 15 tysięcy złotych na rozkręcenie interesu studyjnego od zera. Najlepsza propozycja zostanie wybrana i według niej rozdysponuję kasę. W wyborze uwzględnię jakość, ilość, różnorodność i kompatybilność (np. gdy wszystko ma współpracować z ProToolsem albo Cubasem) sprzętu proponowanego przez Was. Studio ma służyć do nagrywania zespołów grających od muzyki akustycznej po ciężkie granie (żadnej elektroniki, dens, Haj Hłopu itp.). Studio ma się opierać o komputer współpracujący z innymi urządzeniami - jakimi? Proponujcie. Może dla ułatwienia powiem, że moje marzenie to taki zestaw:

- komputer (odliczamy już 3 tys, na resztę zostaje 12)

- Interfejs Audio (minimum 8 ścieżek)

- kompresor

- zestaw mikrofonów do bębnów

- mikrofon do wokalu (jakaś wielka membrana pewnie)

- mikrofony do piecy gitarowych i basowych (mogą ofkors być także to perkusji)

- okablowanie

- i co tylko wymyślicie w tej cenie...

To nie jest bezcelowy temat - potrzebuję waszej pomocy. Dzięki z góry!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Zestaw za 15 tys.

Post autor: matiz » środa 18 maja 2005, 21:38

Może dla ułatwienia powiem, że moje marzenie to taki zestaw:

Rozumiem, ze Cubase i wtyczki z osiolka?

Jak nie, to odlicz minimum 3-6tys, zostaje 9-6

Pozniej...

- kompresor

Po kiego grzyba?!?

5-6 sztuk SM57, cos do stopy wg. uznania, dwa paluszki i/lub dwa tanie chinczyki na overheady, na wokal nie oszczedzaj - oktawa czy cos w tym stylu.

- okablowanie

To nie sa potworne koszty, dolicz lutownice

Lomatko! Przedwzmacniacze mikrofonowe, zestawy odsluchowe, system odsluchowy dla muzykow (sluchawki i wzmacniacze), ekspress do kawy

To nie jest bezcelowy temat - potrzebuję waszej pomocy. Dzięki z góry!

Nie bede popularny, ale... do muzyki jaka planujesz najlepszy IMO bylby Pro-Tools - tylko sladow malowato... Czyli Cubase czy cokolwiek tam sobie wybierzesz. Interfejs wybierz taki, zeby mial wejscia analogowe ze cztery i(bez preampow) i ADAT - do ADATa podepniesz behringera 8000, do czterech analogowych w interfejsie cos lepszego do wokalu, TL-Audio, Focusrite, cokolwiek markowego , zeby klienci widzieli. Temat sie rozwinie, to sie cos doda

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » środa 18 maja 2005, 22:28

...OK, to teraz macie się czym wykazać. Interesują mnie wasze sposoby na zagospodarowanie 15 tysięcy złotych na rozkręcenie interesu studyjnego od zera. Najlepsza propozycja zostanie wybrana i według niej rozdysponuję kasę. W wyborze uwzględnię jakość, ilość, różnorodność i kompatybilność (np. gdy wszystko ma współpracować z ProToolsem albo Cubasem) sprzętu proponowanego przez Was. Studio ma służyć do nagrywania zespołów grających od muzyki akustycznej po ciężkie granie (żadnej elektroniki, dens, Haj Hłopu itp.). Studio ma się opierać o komputer współpracujący z innymi urządzeniami - jakimi? Proponujcie. Może dla ułatwienia powiem, że moje marzenie to taki zestaw:

- kompresor

- okablowanie

To nie jest bezcelowy temat - potrzebuję waszej pomocy. Dzięki z góry! ...

Hmmm rządasz od nas biznes planu 15k PLN ok, ale napisałeś od muzyki akustycznej po ciężkie granie, ale zero elektroniki i tym podobnych...heh jeżeli będziesz to robił zarobkowo (no chciażby po to, żeby Ci się zwróciła nawet część pieniędzy) to chyba będziesz zmuszony nagrywać te znienawidzone gatunki muzyki Aha czy adaptacja pomieszczeń wchodzi w grę ? Bo jak tak to chyba musisz skombinować więcej kasy. A takie rzeczy jak: Bębny, piece mosz ?

Awatar użytkownika
preludium

Post autor: preludium » środa 18 maja 2005, 23:01

Darkthrone ma racje, to za malo kasy na takie studio jezeli chcesz nagrywac takie gatunki muzyki,chyba ze czesc juz masz tego sprzetu,ale tak to nie ma szans

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 19 maja 2005, 00:19

...15 tysięcy złotych na rozkręcenie interesu studyjnego od zera...

Bez urazy, ale jeśli wiedza też oscyluje koło tego, co "interes studyjny" na początku, to proponuję zaopatrzyć się przede wszystkim w:

- dobrą literaturę na temat dźwięku i jego obróbki

- komputer

- karta dźw.

- para odsłuchów

- mikrofon pojemnościowy.

Tu 15 000zł powinno wystarczyć na niezłą jakość. To bym kupił, gdybym miał te kasę...:) No, kompa i kartę to już mam...:) Powodzenia!

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » czwartek 19 maja 2005, 00:36

- dobrą literaturę na temat dźwięku i jego obróbki

- komputer

- karta dźw.

- para odsłuchów

- mikrofon pojemnościowy.

A podstawowy soft z reguły jest dołączony do karty. Jak nie, to np.: http://www.audiofactory.pl/_steinberg/cubase_se.html

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » czwartek 19 maja 2005, 09:22

...OK, to teraz macie się czym wykazać. Interesują mnie wasze sposoby na zagospodarowanie 15 tysięcy złotych na rozkręcenie interesu studyjnego od zera..........(..).

Więcej szczegółów co do pomieszczeń jakimi dysponujesz, bo chyba nie zamierzasz robić studia do nagrywania np. całej kapeli w jednym pomieszczeniu.

Kup sobie książkę F.Alton Everest pt.: "Podręcznik akustyki" to po przeczytaniu (ze zrozumieniem) zrobisz sobie adaptację akustyczną (od tego się zaczyna budowę studia) z dostępnych materiałow bez wywalania chorych pieniędzy na gotowe ustroje. Może wyrobisz się w 2-3 tysiącach.

Proponuję Ci jedno: Nie wszystko na raz!

Owszem, dałoby radę kupić za to kilkanaście mikrofonów, parę "przedwzmacniaczyków", odszłuszki-monitorki, mixereczek, compresorek itd.... ale po co? Żebyś po ukończeniu ''organizacji" studia zapodał na forum multum tematów w dziale "Problemy ze sprzętem"

To moje zdanie.

Osobiście proponuję te ok.13tysi jakie Ci zostaną po adaptacji akustycznej rozdzielić w następujący sposób - 1/3 na monitory średniej klasy, 1/3 na interfejs audio, 1/3 na jakiś mixer(cyfrowy z ADATem albo analogowy z dużą ilością wysyłek czy directów).

Z tym, powiedzmy, "sercem" studia możesz je dalej z czasem rozbudowywać.

Znienawidzeni pseudo-hip-hłopowcy, mnożący się jak komary, będą na początek dobrym (dodatkowym) żródłem na utrzymanie studia i gromadzenie kasy na kolejne graty.

No i jeszcze jedno - szukaj po ogłoszeniach czy ktoś nie wyprzedaje "hurtowo" gratów ze studia - można naprawdę nieźle trafić.

Powodzenia.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » czwartek 19 maja 2005, 12:52

Wiesz... sam zaczynam dopiero wchodzić w ten świat realizacji dźwięku i tez podobnie jak i Ty myślałem nad takim rozwiązaniem „własne studio nagrań” mogłem mieć nawet podobną sumę pieniędzy do dyspozycji jak i Ty teraz masz ale przemyślałem to, z g*wna bata się nie ukręci, wole się wstrzymać narazie. Czytam te wypowiedzi i Koledzy wyżej mają słuszną raję co z tego, że wydasz 15 patyków na sprzęt, którego w pełni nie wykorzystasz bo akustyka pomieszczenia jest do niczego, jak chcesz mieć dobre studio to musisz mieć wszystko dobre, wszystko musi się ze sobą zazębiać jak w szwajcarskim zegarku. Czasem wystarczy że jedno ogniwo w łańcuch jest złe i już wszystko się rozpada. Musisz poważnie przemyśleć tą inwestycję bo wtopić kasę jest najłatwiej. Posłuchaj Kolego „SLP” zanim zaczniesz wydawać poczytaj trochę. A jak już będziesz miał swoje własne studio (własny interes) to nie ma co się wypinać na klientów każda kasa się przyda, a muzyka zawsze będzie muzyką, czy to będzie hip-hop czy metal. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » czwartek 19 maja 2005, 13:01

No trza rozwiać co po niektóre wątpliwości... Prosze was tylko o pomoc w rozdysponowaniu 15 tys na sprzęt. O nic więcej nie chodzi. Perkusja jest nawet 3 modele (2 Pearl'e i TAMA + 3 różne zestawy blaszek - Zildjian, Sabian + Istanbul i Paiste 802). Do basu Ampeg, Hartke i Laney. Pod gitarę nawet nie wiem co teraz mamy... wiem, że P.O.D z tego korzysta. Efekcik Line 6 POD XT Live + Variax 700 inne gitarki to Ibanezy (chyba 3), akustyk Oviation i Crafter, Basy 3 GMR, Fender Jazz Bass 5 str., Washburn 5 str., MusicMan Sting Ray. Jakieś też klawisze Jamaszki i Korga, ale z tego rzadko się korzysta. Wiedza, zawsze muszę się uczyć czegoś nowego, ale jako taką posiadam. Pod kryptonimem "interes studyjny" czy jakoś tak kryło się otwarcie małego studyjka - placówki w innym mieście. O adaptację akustyczną pomieszczeń zadbali już tamtejsi ludzie. Są to dwa pomieszczenia o pow. łącznie około 25 m^2 (jedno do nagrań bębnów, a drugie gitar i wokali) odzielone korytarzem do tego łazienka i Reżyserka połączona jedną ścianą z pokojem do bębnów, ale bez żadnych okien. Wszystko 4 m pod ziemią.

Ma tam sie znaleźć sprzęt za 15 tys. - będą tam się odbywać nagrania Demo dla zespołów, które nie mają dużo kasy. Nie przewidujemy niczego innego tam nagrywać aniżeli zespołów opisanych wcześniej (klienteli tam nie braknie)

Z góry dziękuje za pomoc!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » piątek 20 maja 2005, 10:42

No to jak? Są jakieś propozycje?

ODPOWIEDZ