Jak sprawdzić legalność odkupionego softu muzycznego?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Whiteman
Jak sprawdzić legalność odkupionego softu muzycznego?

Post autor: Whiteman » poniedziałek 16 maja 2005, 14:58

Ważna sprawa. Jak sprawdzić, czy program jest legalny, jeśli odkupuję go od kogoś??

Czy istnieje gdzieś w internecie giełda używanego softu muzycznego?? (na allegro patrzyłem, lecz tam mają same MusicMaker'y itp. zabawki)
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Jak sprawdzić legalność odkupionego softu muzycznego?

Post autor: AXIS » poniedziałek 16 maja 2005, 17:52

...Ważna sprawa. Jak sprawdzić, czy program jest legalny, jeśli odkupuję go od kogoś??

To zależy, co rozumiesz pod pojęciem legalności. Nie każdy zakupiony legalnie program można odsprzedawać, tzn. następny właściciel nie może już w świetle licencji używać danego programu. Nawet jeśli licencja programu dopuszcza dalszą odsprzedaż to problemem może być rejestracja. Nie zawsze można powtórnie zarejestrować program u producenta. Niby nic, ale na karcie rejestracji figuruje np. Jan Kowalski a nie Ty, więc to on ma prawo do upgrade'ów.

Idealna sytuacja to:

1. Program z możliwością odsprzedaży

2. Niezarejestrowany przez poprzedniego użytkownika

3. z fakturą/rachunkiem (ważne dla firm)

Najelpiej poprosić o zdjęcie (nawet z komórkowej cyfrówki) oryginalnego nośnika i ewentualnie pudełka, jeśli takowe jest.

Czy istnieje gdzieś w internecie giełda używanego softu muzycznego?? (na allegro patrzyłem, lecz tam mają same MusicMaker'y itp. zabawki)...

Niestety najlepiej na eBay'u angielskim lub niemieckim (zależy który język znasz). Zarejestrować się można na polskim i potem można szaleć (ale ostrożnie, sprawdzając komentarze i opinie o sprzedawcy) za granicą.

Niektóre zwłaszcza angielskie sklepy internetowe (Dolphin, Turnkey) mają wyprzedaże starszych wersji softu i można kupić programy naprawdę za grosze.

Pozdrawiam,

Maciej R.

bassman

Post autor: bassman » poniedziałek 16 maja 2005, 18:24

Posiadanie oryginalnego dysku i pudelka przyniesie "komfort" glownie osobisty. Prawny raczej nie. Kupujac nowy program kupujesz tylko licencje do jego uzywania- a ta jest nieodsprzedawalna w 99% oprogramowania.

Awatar użytkownika
Vocel

Post autor: Vocel » poniedziałek 16 maja 2005, 20:42

bla, bla , bla

Mialem w pelni legalnego Reaktora NI i wystawilem na licytacji allegro.

Na stronach Native Instruments jest 'wy-rejestracja' i nowy uzytkownik jest legalnym wlascicielem. Nigdy nie wysylalem rejestracji poczta tylko robilem ja on-line.

Wszystkie liczace sie firmy oprogramowania....oj, chwileczke, no wlasnie Steinberg. Tu za Chiny nie da sie zrobic rejestracji on-line.

Prawda lezy po srodku ja mialem chyba szczescie i ta osoba co odkupila odemnie tez.

pozdro
musze zaczac traktowac siebie powazniej

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » poniedziałek 16 maja 2005, 22:00

A czy program niezarejestrowany uprawnia mnie do jego używania, czy bez rejestracji jestem piratem. np. mam niezarestrowanego windowsa xp home
www.homstudio.com.pl

ODPOWIEDZ