Bulk Dump System Exlusive w Roland MC 505

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
public-c
Bulk Dump System Exlusive w Roland MC 505

Post autor: public-c » sobota 07 maja 2005, 11:01

mam problem z przesyłaniem danych przez bulk dump z rolanda MC 505 do komputera do programu sysex , udawało mi sie przesyłać całe sekwencje nagle przestało sie udawać, niby dane przechodzą ale jakos kilka kropek mniej niż poprzednio, może cos przestawiłem, ale nie wiem od czego może to zależeć, stare dane bez problemu wczytuję z komputera do MC 505, te zgrane ostatnio....hmmm, otrzymuje informację "CAUTION Checksum Error" co ma oznaczać wg instrukcji "suma kontrolna komunikatu systemowego EXCLUSIVE jest nieprawidłowa"

co robić? ratujcie

Robert
[addsig]

WG

Re: Bulk Dump System Exlusive w Roland MC 505

Post autor: WG » sobota 07 maja 2005, 11:26

Witam.

Skoro wcześniej działało a teraz nie chce czy sprawdzałeś połączenie z midi z MC505 do komputera (kabelek) może tutaj leży przyczyna.

Czy dwukrotne przesłanie danych z MC505 różni się czymkolwiek ?

Oba pliki możesz porównać wykorzystując np. Total Commander-a.

public-c

Post autor: public-c » niedziela 08 maja 2005, 22:18

...Witam.

Skoro wcześniej działało a teraz nie chce czy sprawdzałeś połączenie z midi z MC505 do komputera (kabelek) może tutaj leży przyczyna.

Czy dwukrotne przesłanie danych z MC505 różni się czymkolwiek ?

Oba pliki możesz porównać wykorzystując np. Total Commander-a....

kable wydają sie być w porządku wymieniłem i robiłem kolejne próby i co mogę powiedzieć....., raz zadziałało ale potem znowu uparcie niee i tyloooo, te "wadliwe" pliki w komputerze są mniejsze od zdrowych odpowiedników widzę to w sysex (te złe mają mniej kropek)

albo interfejs midi mi nawala, albo może mc 505, albo ten programik sysex, albo komputer, albo ja

[addsig]

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » poniedziałek 22 sty 2007, 16:18

A kozystałeś może z programowego edytora do mc 505, jeżeli tak to wiesz może jak on działa,bo coś go nie mogę rozgryżć:(

ODPOWIEDZ