Czym odtworzyć uszkodzony plik wave lub mp3?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SLP
Czym odtworzyć uszkodzony plik wave lub mp3?

Post autor: SLP » piątek 29 kwie 2005, 17:47

Pytanie jak w temacie: mam pare ważnych plików z samplami i kawąłkami, które chcę jakoś otworzyć i naprawić. Pliki są zgrane z uszkodzonej płytki cdr i nie chcą się odtworzyć niczym dostępnym. Wygląda to jakby straciły rozszerzenie, po dopisaniu go nic się nie zmienia.

Czy ktoś zna jakiś program do naprawiania lub odtwarzania takich plików?

Nawet nie są w formacie .DAT, po prostu zero rozszerzenia i ikonka wskazująca że to pliki audio, no i ważą trochę więc nie są puste....

Pomocy!
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
mytnik

Re: Czym odtworzyć uszkodzony plik wave lub mp3?

Post autor: mytnik » piątek 29 kwie 2005, 19:37

...Pytanie jak w temacie: mam pare ważnych plików z samplami i kawąłkami, które chcę jakoś otworzyć i naprawić. Pliki są zgrane z uszkodzonej płytki cdr i nie chcą się odtworzyć niczym dostępnym. Wygląda to jakby straciły rozszerzenie, po dopisaniu go nic się nie zmienia.

Czy ktoś zna jakiś program do naprawiania lub odtwarzania takich plików?

Nawet nie są w formacie .DAT, po prostu zero rozszerzenia i ikonka wskazująca że to pliki audio, no i ważą trochę więc nie są puste....

Pomocy!...

Próbowałeś w SoundForge? Nie jestem pewien, ale twój problem nie brzmi mi całkiem obco ......... po prostu nie pamiętam co i jak robiłem kiedyś.

W jaki sposób zgrałeś te pliki skoro płytka była uszkodzona? Myslę że powinieneś napisać coś więcej o tych "uszkodzeniach", tzn. płytka była porysowana czy jak< nie można było odtworzyć a jakoś się ją dało zgrać - w jaki sposób? itp

pozdrowienia
drummer

Toffi
Kontakt:

Post autor: Toffi » piątek 29 kwie 2005, 19:48

To wykorzystam topik, żeby tez krzyknąć o pomoc!

Nagrywana płytka była dobra, widocznie z czasem sie porysowała. Próboiwałem otworzyć (też ważny dla mnie plik wav) w każdym ze znanych mi programów (także SF) i nici. Inne pliki z tej samej płytki odpalam bez problemu. Tylko z tym jednym mam kłopot.

Czekam z napięciem co też doradzicie SLP-owi, może i ja skorzystam

bo szczerze powiem, że już spisałem ten kawałek (a był to numer, którego nigdzie indziej nie zarejestrowałem)... spisałem go na straty

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 29 kwie 2005, 19:48

W jaki sposób zgrałeś te pliki skoro płytka była uszkodzona? Myslę że powinieneś napisać coś więcej o tych "uszkodzeniach", tzn. płytka była porysowana czy jak< nie można było odtworzyć a jakoś się ją dało zgrać - w jaki sposób? itp

pozdrowienia...

Płytkę zgrałem za pomocą CloneCD - zrobił z niej obraz na dysku - co zajęło prawie dwie doby.....

Zawartość obrazu wyexportowałem z pomocą programu WinISO i jak to w życiu bywa: prawie wszystkie pliki (w tym i muzyczne) się otwierają, ale jak na złość te, które mnie najbardziej interesują (moje stare produkcje, które chcę odnowić) nie chodzą. I tyle.

Zdobyłem już jakiś programik "All media naprawiacz.." i będę wieczorem próbował.

Co do tej płyty to nawet nie jest b. porysowana. Mam na niej swoje pierwsze archiwum i zawsze wszystko chodziło tak jak trza, a od jakiegoś czasu płyta ledwo się czyta.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 29 kwie 2005, 19:53

Zdobyłem już jakiś programik "All media naprawiacz.." i będę wieczorem próbował.

Programik nazywa się dokładnie tak: ALL MEDIA FIXER i mam nadzieję że mnie dziś wieczorem nie zawiedzie.....

Jak któś zna inne ustrojstwa do czytania/naprawiania uszkodzonych plików audio to zapraszamy.

Toffi
Kontakt:

Post autor: Toffi » piątek 29 kwie 2005, 20:20

Nie wiem czy Tobie SLP się udało z tym ALL MEDIA FIXER , ale ja po kilkakroć przeczytałem: File Access Denied... taki rympał

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » piątek 29 kwie 2005, 20:34

...Nie wiem czy Tobie SLP się udało z tym ALL MEDIA FIXER , ale ja po kilkakroć przeczytałem: File Access Denied... taki rympał...

Tego się właśnie spodziewam: najgorszego, ale spróbuję.

Z resztą szukam dalej.

Toffi
Kontakt:

Post autor: Toffi » piątek 29 kwie 2005, 20:53

W ogóle , to powiem, że nie lubię płyt CD, a już nie daj Bóg DVD.

Kiedyś, gdy nagrywałem na zwykłą kasetę - kiedy się taśma zerwała

to brałem ją po męsku w garść, traktowałem chamskim przylepcem - i

szła muzyka. Takie buty.

Śmiać mi się chce na te (tylko z pewnego punktu widzenia) słuszne stwierdzenia znafcóf iż płyta CD jest najtrwalszym z nośników...

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » piątek 29 kwie 2005, 21:45

Może spróbuj CoolEditem (teraz Adobe Audition). Można do niego importować dowolne dane wybierając sposób ich interpretacji jako sampla. Powinno pomóc. Powodzenia.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » piątek 29 kwie 2005, 22:43

Do odzyskiwania padniętych płyt polecam wypróbować "CD-R Diagnostic" (niestety nie darmowy) - ten prog nie korzysta z windowsowych driverów, tylko czyta płytę bezpośrednio, po swojemu. Jeśli płyta nie daje się czytac normalnie to czasem pomaga.

http://www.infinadyne.com/cddvd_diagnostic.html

Hardkorowcy i desperaci mogą jeszcze próbować szlifierki jako ostatniej deski ratunku (o ile jest to kwestia porysowania dolnej warstwy a nie dziur w samym nośniku). Mozna próbować wiertarki + jakiś delikatny materiał, żeby wyrównać nieco porysowaną warstwę tworzywa, dwa razy widziałem jak taki zabieg przyniósł efekt (nie w moim wykonaniu - ja mam dwie lewe łapy do robót mechanicznych). A wcześniej dobrze jest sprawdzić u kolegi na innym napędzie - niektóre drajwy lepiej radzą sobie z porysowanymi płytami.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

ODPOWIEDZ