MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
reszka
MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Post autor: reszka » piątek 22 kwie 2005, 16:00

cena zblizona. opinie rozbiezne..... mam jedno proste pytanie... o jakosc brzmienia. czyli o przetworniki analogowo cyfrowe obu wymienionych

. podobno jest roznica w brzmieniu na kozysc rme.... chyba ze jeszcze cos innego na kozysc rme lub motu.

dzieki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Re: MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 16:44

Przy tym poziomie jakości przetworniki w obu urządzeniach są praktycznie transparentne, więc nie można mówić o jkimkolwiek ich brzmieniu. A skoro nie mają brzmienia, to nie ma różnicy, przynajmniej nie słyszy jej normalny człowiek (wykluczam tu przypadki ludzi nienormalnych, którzy słyszą kierunkowość kabli)

Są za to inne różnice, która zdecydowanie przemawia na korzyść RME - bezbłędne sterowniki, dołączony analizator widma, doskonała kompatybilność ze wszelkiej maści hardware komputerowym i wreszcie (a może i najważniejsze) - niesamowity support, własna lista dyskusyjna nonstop monitorowana przez samych inżynierów-twórców karty, którzy odpowiadają w ciągu 24h na jakiekolwiek pytania i problemy. MOTU zdecydowanie nie może się równać w tej kwestii.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 17:14

...Przy tym poziomie jakości przetworniki w obu urządzeniach są praktycznie transparentne, więc nie można mówić o jkimkolwiek ich brzmieniu. A skoro nie mają brzmienia, to nie ma różnicy, przynajmniej nie słyszy jej normalny człowiek (wykluczam tu przypadki ludzi nienormalnych, którzy słyszą kierunkowość kabli)

Są za to inne różnice, która zdecydowanie przemawia na korzyść RME - bezbłędne sterowniki, dołączony analizator widma, doskonała kompatybilność ze wszelkiej maści hardware komputerowym i wreszcie (a może i najważniejsze) - niesamowity support, własna lista dyskusyjna nonstop monitorowana przez samych inżynierów-twórców karty, którzy odpowiadają w ciągu 24h na jakiekolwiek pytania i problemy. MOTU zdecydowanie nie może się równać w tej kwestii....

nie wiem co w sterownikach RME jest takiego Super, parcuje na motu od lat najpier 2408 Mk2 , teraz 828 Mk2 , i cały czas jestem pod wielkim wrazeniem stabilnosci i moliwosci tych urzadzen a to chyba najwazniejsze ... co do listy dyskusyjnej .. MOTU ma Tech Notes , gdzie sa odpowiedzi na zapytania uzytkowinikow . Kiedy zdecydowałem sie na zakup nowego interface brałem pod uwage RME multiface , lecz akurat ten model za sporo wiecej daje niestety mniej , 828 Mk2 - ma wiele ciekawych roziwazan ,np , wewnetrzny mikser, bardzo dobrej jakosci preampy mikrofonowe , a co najciekawsze mozna do KARTY , zaznaczam DO KARTY podłaczyc MIKSER , a nie karte do miksera , przez złacza ADAT . roznica jest znaczaca .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 20:50

nie wiem co w sterownikach RME jest takiego Super, parcuje na motu od lat najpier 2408 Mk2 , teraz 828 Mk2 , i cały czas jestem pod wielkim wrazeniem stabilnosci i moliwosci tych urzadzen a to chyba najwazniejsze ...

a ja z kolei mam złe doświadczenia z interfejsami MOTU. Dwa razy w mojej obecności odmówiły one posłuszeństwa i to z bardzo dziwnymi objawami: całkowita utrata łączności pomiędzy skrzynką a kartą. Zaznaczam, że nie było żadnych "wypadków" - po prostu ni z tego ni z owego karta zaczęła permanentnie zgłaszać brak łączności. Nie pomagał restart komputera, przekładanie karty do innego slotu, odinstalowanie i reinstalacja sterowników. Dopiero przełożenie karty do innego komputera i zainstalowanie tam sterowników przywróciło łączność, która znów po kilku sesjach padła na amen. Zabawne, że powrót do pierwotnego komputera znów spowodował, że interfejs działał jakiś czas i znowu przestał. NIKT, albsolutnie nikt nie potrafił wytłumaczyć tych efektów (a komputery bardzo porządne na najlepszych płytach głównych Asusa), support producenta się wypiął. Gdy próbowałem się poradzić innych użytkowników MOTU, to w odpowiedzi usłyszałem tylko: "ten typ tak ma, musisz się przyzwyczaić, to działa niezawodnie tylko z Makiem". No sorry, ale jeśli ten typ tak ma, to ja dziękuję za taki profesjonalizm.

co do listy dyskusyjnej .. MOTU ma Tech Notes , gdzie sa odpowiedzi na zapytania uzytkowinikow .

niestety, w praktyce nie wygląda to różowo. odpowiedzi są tylko na najbardziej banalne pytania, a gdy pojawi się naprawdę poważny problem, to użytkownik jest bezradny

Kiedy zdecydowałem sie na zakup nowego interface brałem pod uwage RME multiface , lecz akurat ten model za sporo wiecej daje niestety mniej , 828 Mk2 - ma wiele ciekawych roziwazan ,np , wewnetrzny mikser, bardzo dobrej jakosci preampy mikrofonowe , a co najciekawsze mozna do KARTY , zaznaczam DO KARTY podłaczyc MIKSER , a nie karte do miksera , przez złacza ADAT . roznica jest znaczaca . ...

Mam wrażenie, że komentujesz urządzenie, którego nie widziałeś nawet na oczy, bo wszystko co napisałeś powyżej jest po prostu nieprawdą.

Multiface ma wbudowany mikser cyfrowy o dużej rozdzielczości wewnętrznej i ogromnej elastyczności routingu, przy którym mikser MOTU się chowa: w MF każde wyjście może mieć osobno zdefiniowane proporcje wszystkich wejść i wszystkich odgrywanych naraz śladów, łącznie 720 kanałów! Dla porównania, w 828 masz tylko 4 niezależne miksy i to zaledwie 20-kanałowe.

Po drugie, jak najbardziej do Multiface możesz bezpośrednio podłączyć mikser, przecież, oprócz złączy ADAT, jest na pokładzie 8 analogowych kanałów wejściowych i wyjściowych: http://www.rme-audio.com/english/hdsp/multifa.htm

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 21:32

Mam wrażenie, że komentujesz urządzenie, którego nie widziałeś nawet na oczy, bo wszystko co napisałeś powyżej jest po prostu nieprawdą.

wiesz co MB, ty masz problem z głową i najlepiej sie lecz ..... nie znosze ludzi pokroju MB , zawsze wie lepiej..... juz kiedys sie spierałes ze mna o to jaki mam nagłosnienie w Moim samochodzie . I Ktos Ci musiał napisac ze tak naprawde jest .. a teraz to .... stary zyła mi juz puszcza , jak Cie czytam. znajdz sobie dziewczyne .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 21:44

wiesz co MB, ty masz problem z głową i najlepiej sie lecz ..... nie znosze ludzi pokroju MB , zawsze wie lepiej..... juz kiedys sie spierałes ze mna o to jaki mam nagłosnienie w Moim samochodzie . I Ktos Ci musiał napisac ze tak naprawde jest .. a teraz to .... stary zyła mi juz puszcza , jak Cie czytam. znajdz sobie dziewczyne ....

dlaczego ja mam się leczyć, skoro to Ty masz problemy emocjonalne?

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 22 kwie 2005, 21:51

...stary zyła mi juz

Więc niech Ci już q... "puszcza", będzie przynajmniej spokój z jeszcze jednym miszczem.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 21:58

dlaczego ja mam się leczyć, skoro to Ty masz problemy emocjonalne?

...

MB :) naucz sie ufać ludziom ,moze miałeś problemy w dzieciństwie i teraz myślisz ze wszyscy chcą cię oszukać ,i wszyscy mowia nie prawde ... nic z tych rzeczy , RME wydał mi sie mniej atrakcyjny i cenowo i funkcjonalnie ze nie wspomnę o wyglądzie :) , co z tego ze może mieć 2000 kanałów w RME zresztą nie wiem jak to sobie obliczyłeś ,,, skoro tam jest 8 I/O + 8 ADAT + ewentualnie w karcie PCI która musisz dokupić , ja osobiście korzystam tylko z 16 + 24 które mam w stole , nie potrzebuje wodotryskowi skoro i tak z tego nie korzystam..... MOTU jest tańszy i bardziej funkcjonalny , moim zdaniem lepszy .,przez 7 lat jak pracuje na kartach motu nigdy mi system nie szwankował.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 21:58

......stary zyła mi juz

Więc niech Ci już q... "puszcza", będzie przynajmniej spokój z jeszcze jednym miszczem....

O PAWIU sie pojawił zaczyna sie moncenie .... hahaha :)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 22 kwie 2005, 22:08

...O PAWIU sie pojawił zaczyna sie moncenie .... hahaha :) ...

Ciekawe, bo ja miałem nadzieję, że się wreszcie skończy .
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

ODPOWIEDZ