...Witam wszystkich! Pytanie które zadam zadałem juz kilka miesiecy temu kiedy to na rynek wychodził niesamowity instrument za jeszcze bardziej niesamowite pieniądze:) Wtedy nikt nie umiał na nie odpowiedzieć bo było za wczesnie!...
Tak się składa, iż mamy ten kontroler aktualnie w testach redakcyjnych, rozumiem jednak, że sprawa jest pilna

.
Kilka uwag na gorąco:
1.) Instrument ma klawiaturę młoteczkową (hammer action) jednak do jej działania troszkę trzeba się przyzwyczaić. Nie mówię, że jest zła (jest nawet niezła :-)) lecz klawisze np. przy repetycji natychmiast wracają do pozycji wyjściowej. W większości klawiatur tego typu klawisze mają pewną bezwładność a tutaj tego nie ma. Na szczęście można się do tego szybko przyzwyczaić i później gra się na nich naprawdę dobrze.
2.) O wielkich możliwościach konfiguracji wszelkich gałek, przycisków i potencjometrów krążyły i pewnie krążą legendy - są uzasadnione
3.) Wszystki elementy regulacyjne są b. dobrej jakości, dobrze leżą "pod palcami"
3.) Wraz z instrumentem otrzymujemy m.in. program
Sound Studio II (świetny i prosty sekwencer audio/MIDI , coś a'la Cubasis VST + wirtualny "samograj"

), kilka programów edukacyjnych a także gotowe pliki konfiguracyjne dla programów Cubase VST/SX i Logic. Program
Enigma Editor (edytor PC) musimy ściągnąć sobie ze strony M-Audio (za darmo, po wcześniejszej rejestracji).
4.) Sterowniki USB pracują pod wszystkimi wersjami Windows a ich instalacja jest bezproblemowa.
5.) Zasilać kontroler możemy poprzez port USB lub standardowy zasilacz zewnętrzny 9V (niestety należy go sobie dokupić osobno).
6.) Największą i jedyną niedogodnością (jak dla mnie) jest fakt, iż regulatory znajdują się głównie w części centralnej i z prawej strony instrumentu, wyświetlacz natomiast z lewej. Przez to podczas gry ciągle muszę "zapuszczać żurawia" nad lewym ramieniem. Gdyby nie ten fakt, to kontroler nie miałby praktycznie dla mnie słabych punktów.
7.) Niestety nie jestem w stanie przewidzieć co będzie się działo z klawiaturą za kilka miesięcy

, generalnie sprawia wrażenie solidnej.
[addsig]