Logic Express - nie chodzi na PowerBook G4

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
musickristof
Logic Express - nie chodzi na PowerBook G4

Post autor: musickristof » piątek 18 mar 2005, 15:35

Witam wszyskich. Pracuję na programie Logic Audio na PC. Znajomy zakupił przed kilkoma dniami nowego PowerBook'a G4 i chciałem sprawdzić jak wogóle śmiga Logic na Apple. Skombinowałem Logic Express 7 :) zainstalowałem, po czym zainstalowałem swoją kartę M-Audio FireWire410. Po odpaleniu Logic'a zmieniłem w preferencjach karte na M-Audio, zresetowałem program i już więcej się nie odpalił!! Podczas próby odpalania programu komputer się zawieszał. Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi? Nie znam się na Macach to było moje pierwsze starcie z Apple. Słyszę różne głosy na temat tych komputerów i pracy na nich. Jedni mówią abym się przesiadł a inni mówią- "skąd weźmiesz oprogramowanie??" Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady itp związane z Apple i Logic oraz instrumentami typu Atosphere, Stylus, Trylogy, Fm7 itp na Maca. Z góry dzięki.
Jestem muzykiem

Awatar użytkownika
Helmer

Re: Logic Express - nie chodzi na PowerBook G4

Post autor: Helmer » piątek 18 mar 2005, 15:53

...Witam wszyskich. Pracuję na programie Logic Audio na PC. Znajomy zakupił przed kilkoma dniami nowego PowerBook'a G4 i chciałem sprawdzić jak wogóle śmiga Logic na Apple. Skombinowałem Logic Express 7 :) zainstalowałem, po czym zainstalowałem swoją kartę M-Audio FireWire410. Po odpaleniu Logic'a zmieniłem w preferencjach karte na M-Audio, zresetowałem program i już więcej się nie odpalił!! Podczas próby odpalania programu komputer się zawieszał. Czy ktoś może wiedzieć o co chodzi? Nie znam się na Macach to było moje pierwsze starcie z Apple. Słyszę różne głosy na temat tych komputerów i pracy na nich. Jedni mówią abym się przesiadł a inni mówią- "skąd weźmiesz oprogramowanie??" Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady itp związane z Apple i Logic oraz instrumentami typu Atosphere, Stylus, Trylogy, Fm7 itp na Maca. Z góry dzięki....

Mac sie wiesza?!? Co na to zwolennicy Mac'ow?

WG

Post autor: WG » piątek 18 mar 2005, 16:25

... Skombinowałem Logic Express 7 :)

Od kilku dni jest do ściągnięcia ze strony Apple trial.

... zainstalowałem, po czym zainstalowałem swoją kartę M-Audio FireWire410. Po odpaleniu Logic'a zmieniłem w preferencjach karte na M-Audio, zresetowałem program i już więcej się nie odpalił!! Podczas próby odpalania programu komputer się zawieszał...

Jak my lubimy takie błędy.

To przypomina coś w stylu epoki Windows 95

Ciężko o porady "przez kabel" ale sprawdź te sterowniki od M-Audio bo chyba tu leży przyczyna.

Mac sie wiesza?!? Co na to zwolennicy Mac'ow?...

Zapewne będą twierdzić, że to wypadek przy pracy

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 18 mar 2005, 16:45

Niestety Logic zawsze wieszal sie, rowniez na windowsach, jesli zle mu sie w preferencjach skonfiguruje audio. Odinstalowanie sterownikow i proba uruchomienia powinna sie powiesc. Wtedy trzeba wrocic do domyslnych ustawien w Logicu, znowu zaisntalowac driver i znowu sprobowac skonfigurowac audio. Powodzenia. Strasznie to czasochlonne.

Hubi

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » piątek 18 mar 2005, 17:28

...... Skombinowałem Logic Express 7 :)

Od kilku dni jest do ściągnięcia ze strony Apple trial.

... zainstalowałem, po czym zainstalowałem swoją kartę M-Audio FireWire410. Po odpaleniu Logic'a zmieniłem w preferencjach karte na M-Audio, zresetowałem program i już więcej się nie odpalił!! Podczas próby odpalania programu komputer się zawieszał...

Jak my lubimy takie błędy.

To przypomina coś w stylu epoki Windows 95

Ciężko o porady "przez kabel" ale sprawdź te sterowniki od M-Audio bo chyba tu leży przyczyna.

Mac sie wiesza?!? Co na to zwolennicy Mac'ow?...

Zapewne będą twierdzić, że to wypadek przy pracy

...

Jak widać - nigdy nie dość złosliwości pod adresem Maców

Nie wiem, kto rozpowszechnia te bajki o niewieszających się Macintoshach. Mój G4 wiesza się od czasu do czasu i o ile wiem nie ma w tym nic niezwykłego. Inna sprawa,że takie zawieszanie nie powoduje nigdy konieczności reinstalacji systemu (Mac OS X bazuje na super-stabilnym Unixie), a i przewrotka systemu odbywa się z dużo większym wdziękiem, niż na PC-cie (żadnych Scandisków czy zaginionych w efekcie awarii plików).

Co do problemów z Logiciem - najlepiej ściągnąć najnowsze sterowniki ze strony M-Audio

http://www.m-audio.com/index.php?do=support.drivers

Potem spróbowałbym odinstalować Logica (jeżeli w katalogu, w którym jest zainstalowany nie ma uninstallera wystarczy po prostu przeciągnąć ikonkę programu do kosza). Potem, powtórzyłbym instalację Logica i powinno zadziałać. Jeżeli jednak sam program pochodzi np. z niepewnego żródła - tu może być jedna z przyczyn problemu i lepiej nie ryzykować instalacji, i ściągnąć do przetestowania demo ze strony Apple'a

http://www.apple.com/logicexpress/trial/

Pozdrawiam.Darek

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 18 mar 2005, 17:38

Nie wiem, kto rozpowszechnia te bajki o niewieszających się Macintoshach.

no właśnie, to bardzo ciekawe. zapewne produkują je zwolennicy PC

Mój G4 wiesza się od czasu do czasu i o ile wiem nie ma w tym nic niezwykłego. Inna sprawa,że takie zawieszanie nie powoduje nigdy konieczności reinstalacji systemu (Mac OS X bazuje na super-stabilnym Unixie), a i przewrotka systemu odbywa się z dużo większym wdziękiem, niż na PC-cie (żadnych Scandisków czy zaginionych w efekcie awarii plików).

uprzejmie Cię uświadamiam, że zawieszenie WindowsXP (które ma miejsce jedynie w przypadku awarii sprzętowej) również nie wymaga reinstalacji systemu, a - jak ją nazywasz - "przewrotka" także nie kończy się awarią ani zgubieniem plików (oczywiście na systemie plików NTFS). Te występujące w czasach starożytnych efekty były wspólne dla obu platform, i dla obu te czasy dawno już minęły. Nie pisz więc proszę, że coś odbywa się "z dużo większym wdziękiem..." bo po prostu sam jesteś głosicielem nieprawdziwych tez, od których pozornie się odżegnujesz (piję do początku twojej wypowiedzi).

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » piątek 18 mar 2005, 17:52

Szczerze mowiac moj pc od poczatku swojej kariery z xp pro nigdy mi sie nie "powiesil" i tak na prawdę nie mam żadnych innych problemów(odpukać)
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Gyngen

Post autor: Gyngen » piątek 18 mar 2005, 18:05

...Nie wiem, kto rozpowszechnia te bajki o niewieszających się Macintoshach.

no właśnie, to bardzo ciekawe. zapewne produkują je zwolennicy PC

Mój G4 wiesza się od czasu do czasu i o ile wiem nie ma w tym nic niezwykłego. Inna sprawa,że takie zawieszanie nie powoduje nigdy konieczności reinstalacji systemu (Mac OS X bazuje na super-stabilnym Unixie), a i przewrotka systemu odbywa się z dużo większym wdziękiem, niż na PC-cie (żadnych Scandisków czy zaginionych w efekcie awarii plików).

uprzejmie Cię uświadamiam, że zawieszenie WindowsXP (które ma miejsce jedynie w przypadku awarii sprzętowej) również nie wymaga reinstalacji systemu, a - jak ją nazywasz - "przewrotka" także nie kończy się awarią ani zgubieniem plików (oczywiście na systemie plików NTFS). Te występujące w czasach starożytnych efekty były wspólne dla obu platform, i dla obu te czasy dawno już minęły. Nie pisz więc proszę, że coś odbywa się "z dużo większym wdziękiem..." bo po prostu sam jesteś głosicielem nieprawdziwych tez, od których pozornie się odżegnujesz (piję do początku twojej wypowiedzi).

...

Mam w domu dwa komputery: iBooka G4 800 Mhz oraz PC-ta Toshibę P4 2.6 Ghz, więc rywalizacja PC vs. Mac zupełnie mnie nie interesuje.

Mac to komputer dla idiotów - dlatego go lubię, bo nie chcę poznawać kolejnych tajników PC, pomimo tego, że przez ostatnie 10 lat skofigurawałem na swoje potrzeby niejednego PC-ta. I już mi wystarczy. A tak w życiu wyszło, że z zawodu jestem nie informatykiem, a z zamiłowania także nie jestem konserwatorem komputerów lecz muzykantem - dlatego mój cenny czas wypełnia mi bezproblemowa zabawa z Mackiem zamiast poznawania tajników Win XP.

Powtarzam - korzystam z obydwu systemów i Mac jest po prostu łatwiejszy i przyjemniejszy. Nie lepszy, lecz po prostu przyjemniejszy.

No i Garage Band, który bardzo lubię działa tylko na Macu...

Pozdrawiam.

Darek

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » piątek 18 mar 2005, 19:08

A mnie się coś pochrzaniło z Logiciem tak że w ogóle nie mogę go odpalić na XP. ponowna instalacja programu nic nie pomaga.Czasem się otworzy głowne okno i juz dalej zmuła kompletna a czasem tylko logo wisi na pulpicie. System (XP ) stoi tylko jakby mu wycięło 3/4 pamięci. Wywaliłem rejestr cały związany z logic i emagic i nic - inne wersje to samo. Cubase i inne programy nie stwarzają żadnych problemów a ten dziad stoi. Mam Audigy 2 na sterownikach Creative. Na windows 98 mam kX i działa bez problemu. Czy sa jakies problemy z działaniem Logica na Audigy ?

ODPOWIEDZ