Kosmiczne wokale

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Szefski
Kosmiczne wokale

Post autor: Szefski » niedziela 20 lut 2005, 01:09

Słyszeliście na pewno jak brzmiały wokale pierwszych ludzi w kosmosie, transmitowane w audycjach telewizyjnych - oprócz tego spotykam często takie głosy w produkcjach muzyki technicznej.

Czy jest jakiś efekt robiący takie brzmienie wokala? Czy może trzeba się nabiedzić - niszczyć jakość sampla i odpowiednio go korektorem potraktować czy co? Chciałem podokładać takie różne "gadki" do kawałków i nie wiem jak to osiągnąć - a może ktoś zna miejsce w sieci gdzie by można sobie ściągnąć oryginalne transmisje spoza atmosfery? Trochę szperałem po stronach ala NASA itp ale nic nie wyszperałem
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

Awatar użytkownika
ZomZom

Re: Kosmiczne wokale

Post autor: ZomZom » niedziela 20 lut 2005, 03:51

Słabo szperałeś

zob np.:

http://science.ksc.nasa.gov/history/apollo/apollo-11/sounds/

http://science.ksc.nasa.gov/history/apollo/apollo-13/sounds/

http://science.ksc.nasa.gov/history/mercury/ma-6/sounds/

A problem sam rozważałem chwilę temu, wystarczy chyba equalizer i lekki overdrive, do tego szum z radia FM i lekki ducking. Można jeszcze dodać buczenie aparatury, np. położyć mikrofon na kompie w okolicy zasilacza...

Jakby kto miał lepsze pomysły to sam chętnie posłucham.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » niedziela 20 lut 2005, 08:22

Spróbuj wtyczki która obniża częstotliwośc próbkowania (ustaw tak w granicach 8-11khz) i zmienia rozdzielczośc bitową (8bit)... Następnie zdubluj zdegradowaną scieżkę i na drugą zapnij wokoder gdzie modulatorem będzie owa wokaliza a za carrier sound będzie robił jakiś szum, ewentualne jakiś efekt przypominający odgłosy strojenia radia, warto tu poeksperymentować z syntezatorami FM. Wrzuć te dwie ścieżki na wspólny kanał i zapnij filtr pasmoprzepustowy (częstotliwośc filtra ustaw wg gustu, ale raczej puść środek pasma).

Trochę kręcenia gałami i powinno coś z tego wyjść.

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 20 lut 2005, 10:08

Pożycz walkie-talkie i nagraj realistycznie!!!

Nagranie zyska duszę, której nie da żadna wtyczka, a tym bardziej obniżanie częstotliwości.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Szefski

Post autor: Szefski » niedziela 20 lut 2005, 12:31

...Pożycz walkie-talkie i nagraj realistycznie!!!

Nagranie zyska duszę, której nie da żadna wtyczka, a tym bardziej obniżanie częstotliwości....

Co prawda pokombinuję nad uzyskaniem takiego efektu, bo się może jeszcze przydać kiedyś, albo w ogóle mogą wyjść jakieś fajne rzeczy przy okazji takiego kręconka, ale jako że nie mam nic konkretnego "do powiedzenia" tym wokalem, a takiej "gadki" chcę użyć jako sampla urozmaicającego kawałek to myślę, że któraś z próbek z linków będzie miała najwięcej duszy i realizmu

Dzięki wszystkim i pozdro.
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

ODPOWIEDZ