Ustawienie mikrofonu
Zastanawia mnie fakt wpływu ustawienia mikrofonu na rejestrowany przez niego dzwiek (wokal) czy jezeli posiadamy kabine nagraniowa nalezy w niej mikrofon ustawic skierowany prostopadla do sciany ? czy do rogu tej kabiny? a moze jeszcze inaczej ;P? Co z odległością od ścian? wiem ze najlepiej eksperymetowac i znalezc najlepsze ustawienie empirycznie, ale moze sa jakies ogolne prawidłowosci?
Re: Ustawienie mikrofonu
...Zastanawia mnie fakt wpływu ustawienia mikrofonu na rejestrowany przez niego dzwiek (wokal) czy jezeli posiadamy kabine nagraniowa nalezy w niej mikrofon ustawic skierowany prostopadla do sciany ? czy do rogu tej kabiny? a moze jeszcze inaczej ;P? Co z odległością od ścian? wiem ze najlepiej eksperymetowac i znalezc najlepsze ustawienie empirycznie, ale moze sa jakies ogolne prawidłowosci?...
Myślę, że jeżeli w kabinie nie masz dobrze rozproszonego dźwięku (tzn. nie masz na ściankach kabiny materiału rozpraszającego dźwięk) to najlepszym wyjściem jest chyba postawienie mikrofonu prostopadle do ściany kabiny, w odległości ok. pół metra-metr.
Myślę, że jeżeli w kabinie nie masz dobrze rozproszonego dźwięku (tzn. nie masz na ściankach kabiny materiału rozpraszającego dźwięk) to najlepszym wyjściem jest chyba postawienie mikrofonu prostopadle do ściany kabiny, w odległości ok. pół metra-metr.
Pozdrawiam