Odszumianie kasety magnetofonowej

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:
Odszumianie kasety magnetofonowej

Post autor: joszko » wtorek 08 lut 2005, 15:42

Potrzebuje dobrego narzęcia (soft) do odszumiania materiału zgranego na kompa z kasety.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
dejote

Re: Odszumianie kasety magnetofonowej

Post autor: dejote » wtorek 08 lut 2005, 16:29

...Potrzebuje dobrego narzęcia (soft) do odszumiania materiału zgranego na kompa z kasety....

ale tutaj pies jest pogrzebany już przy nagrywaniu ...to tak trochę jakbyś chciał wtyczke-przedwzmacniacz mikrofonowy ;p ...ale nie spoko...mój typo nr 1 to Waves Restoration Pack...odszumianie , i tego typu zabiegi :]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 08 lut 2005, 16:44

dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*

... czyli obecnie Adobe Audition

*) nie, nie chodzi o p. Górniak

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » wtorek 08 lut 2005, 17:34

Zdecydowanie podpiszę się pod jedną i drugą odpowiedzią, bo wtyczki Waves jak i pokladowe wtyczki do odszumiania w Cool`u są dobre.Jednak wtyczki Waves`a mają u mnie większą przewagę niż w zimnej edycie, bo przynajmniej mnie na poczatku zdarzalo się "przesadzić" i często w materiale końcowym "walilo cyfrą". Jeśli nie masz ani jednego ani drugiego softu a pieniążków nie za wiele, to pobierz ze strony waves demo pakietu Waves Restoration, i to Ci na jakiś czas powinno starczyc(z tego co pamiętam to na miesiąc ) Pozdrawiam
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » piątek 11 lut 2005, 11:27

...dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*

*) nie, nie chodzi o p. Górniak ...

Mam Adobe Audition, ale to odszumianie nie wychodzi mi najlepiej.Być może popełniam jakiś błąd. Jakie wartości parametrów dobrze jest ustawić i na co mają wpływ?

- Snapshots in profile (ustawiam 1000-3000 w zależności od długości próbki szumu)

- FFT size: (24000)

- Reduce by: 40dB

- Precision Factor: 20

- Smoothing Amount: 1

- Transition Width: 0

- Spectral Decay Rate: 0

Być może problem tkwi w nieregularności szumu w całym nagraniu. Całkiem nienajgorzej wypada też DeNoiser w WaveLabie, wydaje się być bardziej dynamiczny (w procesie odszumiania). Myślę jednak,że bardziej rozbudowane narzędzie w Adobe Audition będzie skuteczniejsze. Licze na porady w tym zakresie.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 11 lut 2005, 13:39

ja korzystam z noise reduction soundforge/sony - i jakoś lepiej mnie to brzmi niz waves..

najwazniejsze to przy odszumianiu nie korzysta sie z presetów ani ustawień na oko jesli chcesz zrobic to naprawde dobrze - jesli tylko troszke zmniejszyc szum to ok

ale

kazda kaseta szumi inaczej i wiadomo ze ma troszke nieregularny szum do tego magnetofon dodaje swoj szum

najlepiej wez kasete i pusc moment w ktorym nic nie jest nagrane(okolo 30 sek) i wrzuc to do jakiegos programu odszumiajacego niech sie z tym zapozna i stworz swoj wzorzec szumu dla tej jednej wybranej kasety

pozniej na zgrany material z tej kasety nakladasz ten wzorzec i odszumiasz - po tych zabiegach nie stracisz i nie zamulisz gory,nie zmetalizujesz(to wlasnie ta zekoma cyfra)dzwieku i nie zdusisz go ale pozbedziesz sie ladnie szumu

roboty sporo ale efekty tego warte

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » poniedziałek 14 lut 2005, 10:05

...Jakie wartości parametrów dobrze jest ustawić i na co mają wpływ?

- Snapshots in profile (ustawiam 1000-3000 w zależności od długości próbki szumu)

- FFT size: (24000)

- Reduce by: 40dB

- Precision Factor: 20

- Smoothing Amount: 1

- Transition Width: 0

- Spectral Decay Rate: 0

Ponawiam prośbę o poradę w ustawieniach powyższych parametrów w Adobe Audition.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 lut 2005, 13:32

wszystko ustawia sie zaleznie od szumu i jakosci nagrania - rusz glowa i ustaw by brzmialo jak najlepiej

nikt ci nie poda parametrów bo nie wie co ty masz za material

to chyba logiczne nie?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 14 lut 2005, 21:16

A korzystasz ze wzorca szumu? Jesli nie to stworz sobie takowy i przy ustawieniu poziomu stlumienia szumu (reduced noise) nie przesadzaj, moim zdaniem -40 db to za duzo, obcina za bardzo szczególy w pasmie wyzszych częstotliwosci.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 14 lut 2005, 22:53

...dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*

*) nie, nie chodzi o p. Górniak ...

w środowisku znana także jako Cep

ODPOWIEDZ