Odszumianie kasety magnetofonowej
Potrzebuje dobrego narzęcia (soft) do odszumiania materiału zgranego na kompa z kasety.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
Re: Odszumianie kasety magnetofonowej
...Potrzebuje dobrego narzęcia (soft) do odszumiania materiału zgranego na kompa z kasety....
ale tutaj pies jest pogrzebany już przy nagrywaniu ...to tak trochę jakbyś chciał wtyczke-przedwzmacniacz mikrofonowy ;p ...ale nie spoko...mój typo nr 1 to Waves Restoration Pack...odszumianie , i tego typu zabiegi :]
ale tutaj pies jest pogrzebany już przy nagrywaniu ...to tak trochę jakbyś chciał wtyczke-przedwzmacniacz mikrofonowy ;p ...ale nie spoko...mój typo nr 1 to Waves Restoration Pack...odszumianie , i tego typu zabiegi :]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*
... czyli obecnie Adobe Audition
*) nie, nie chodzi o p. Górniak

Zdecydowanie podpiszę się pod jedną i drugą odpowiedzią, bo wtyczki Waves jak i pokladowe wtyczki do odszumiania w Cool`u są dobre.Jednak wtyczki Waves`a mają u mnie większą przewagę niż w zimnej edycie, bo przynajmniej mnie na poczatku zdarzalo się "przesadzić" i często w materiale końcowym "walilo cyfrą".
Jeśli nie masz ani jednego ani drugiego softu a pieniążków nie za wiele, to pobierz ze strony waves demo pakietu Waves Restoration, i to Ci na jakiś czas powinno starczyc(z tego co pamiętam to na miesiąc
) Pozdrawiam
[addsig]

[addsig]
-->play your reason system<--
...dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*
...
Mam Adobe Audition, ale to odszumianie nie wychodzi mi najlepiej.Być może popełniam jakiś błąd. Jakie wartości parametrów dobrze jest ustawić i na co mają wpływ?
- Snapshots in profile (ustawiam 1000-3000 w zależności od długości próbki szumu)
- FFT size: (24000)
- Reduce by: 40dB
- Precision Factor: 20
- Smoothing Amount: 1
- Transition Width: 0
- Spectral Decay Rate: 0
Być może problem tkwi w nieregularności szumu w całym nagraniu. Całkiem nienajgorzej wypada też DeNoiser w WaveLabie, wydaje się być bardziej dynamiczny (w procesie odszumiania). Myślę jednak,że bardziej rozbudowane narzędzie w Adobe Audition będzie skuteczniejsze. Licze na porady w tym zakresie.

Mam Adobe Audition, ale to odszumianie nie wychodzi mi najlepiej.Być może popełniam jakiś błąd. Jakie wartości parametrów dobrze jest ustawić i na co mają wpływ?
- Snapshots in profile (ustawiam 1000-3000 w zależności od długości próbki szumu)
Być może problem tkwi w nieregularności szumu w całym nagraniu. Całkiem nienajgorzej wypada też DeNoiser w WaveLabie, wydaje się być bardziej dynamiczny (w procesie odszumiania). Myślę jednak,że bardziej rozbudowane narzędzie w Adobe Audition będzie skuteczniejsze. Licze na porady w tym zakresie.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
ja korzystam z noise reduction soundforge/sony - i jakoś lepiej mnie to brzmi niz waves..
najwazniejsze to przy odszumianiu nie korzysta sie z presetów ani ustawień na oko jesli chcesz zrobic to naprawde dobrze - jesli tylko troszke zmniejszyc szum to ok
ale
kazda kaseta szumi inaczej i wiadomo ze ma troszke nieregularny szum do tego magnetofon dodaje swoj szum
najlepiej wez kasete i pusc moment w ktorym nic nie jest nagrane(okolo 30 sek) i wrzuc to do jakiegos programu odszumiajacego niech sie z tym zapozna i stworz swoj wzorzec szumu dla tej jednej wybranej kasety
pozniej na zgrany material z tej kasety nakladasz ten wzorzec i odszumiasz - po tych zabiegach nie stracisz i nie zamulisz gory,nie zmetalizujesz(to wlasnie ta zekoma cyfra)dzwieku i nie zdusisz go ale pozbedziesz sie ladnie szumu
roboty sporo ale efekty tego warte
najwazniejsze to przy odszumianiu nie korzysta sie z presetów ani ustawień na oko jesli chcesz zrobic to naprawde dobrze - jesli tylko troszke zmniejszyc szum to ok
ale
kazda kaseta szumi inaczej i wiadomo ze ma troszke nieregularny szum do tego magnetofon dodaje swoj szum
najlepiej wez kasete i pusc moment w ktorym nic nie jest nagrane(okolo 30 sek) i wrzuc to do jakiegos programu odszumiajacego niech sie z tym zapozna i stworz swoj wzorzec szumu dla tej jednej wybranej kasety
pozniej na zgrany material z tej kasety nakladasz ten wzorzec i odszumiasz - po tych zabiegach nie stracisz i nie zamulisz gory,nie zmetalizujesz(to wlasnie ta zekoma cyfra)dzwieku i nie zdusisz go ale pozbedziesz sie ladnie szumu
roboty sporo ale efekty tego warte
...Jakie wartości parametrów dobrze jest ustawić i na co mają wpływ?
Ponawiam prośbę o poradę w ustawieniach powyższych parametrów w Adobe Audition.
Ponawiam prośbę o poradę w ustawieniach powyższych parametrów w Adobe Audition.
wszystko ustawia sie zaleznie od szumu i jakosci nagrania - rusz glowa i ustaw by brzmialo jak najlepiej
nikt ci nie poda parametrów bo nie wie co ty masz za material
to chyba logiczne nie?
nikt ci nie poda parametrów bo nie wie co ty masz za material
to chyba logiczne nie?
A korzystasz ze wzorca szumu? Jesli nie to stworz sobie takowy i przy ustawieniu poziomu stlumienia szumu (reduced noise) nie przesadzaj, moim zdaniem -40 db to za duzo, obcina za bardzo szczególy w pasmie wyzszych częstotliwosci.
...dawniejsza Zimna Edyta Profesjonalistka*
...
w środowisku znana także jako Cep

w środowisku znana także jako Cep