Korg X5-D

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
peak
Korg X5-D

Post autor: peak » poniedziałek 07 lut 2005, 21:38

Co myślicie o tym syntezatorze?

Szukam jakiegoś taniego używanego klawisza do wykorzystania jako klawiatura sterująca do komputera oraz do grania na żywo (raczej lżejsze klimaty: jazz, fusion, funky, pop). Najbardziej potrzebne mi barwy to fortepian, piana elektryczne, hammondy i jakieś ciepłe pady, ew. kilka basów, cała reszta jest absolutnie drugorzędna. Czy ten Korg nada się? Jak się mają jego brzmienia do instrumentów Rolanda (VA, EXR)? I czy gdzieś można posłuchać utworów/próbek brzmień z tego klawisza?

Druga opcja to jakiś moduł + klawiatura - pytanie jaki moduł, bo klawiaturę jestem w stanie ocenić.

Pozdrawiam

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
x5

Re: Korg X5-D

Post autor: x5 » poniedziałek 07 lut 2005, 22:28

witam!

mam korga X5D od 8 lat i muszę powiedzieć że nie zawiódł mnie nigdy. klawiaturka - uważam że niezła. fortepian i reszta dzwięków ( zwłaszcza tych akustycznych ) na pewno leprze niż wskazuje na to cena

instrumentu. łatwy dostęp do dzwięków, ciekawa ich obróbka, jest się czym bawić. w "combi" klawiaturę można dzielić jak się tylko chce, dzwięki łączyć dowolnie i nanosić efekty ( 2 x 47 ef. ) i do tego 64 głosy polifoni.

a! i jest mała.
interesuję się tworzeniem muzyki elektronicznej.

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » poniedziałek 07 lut 2005, 22:54

fakt, niezaprzeczalną zaletą tego instrumentu są rozmiary :)

próbki trochę już dziś przestarzałe, funkcje sterujące żadne, ale za to ma filtry bez rezonansu..:):), moduł reaguje na aftertouch, ale klawiatura go nie wysyła :):):) ,

Rolandy, któe wymieniłeś to zupełnie inna kategoria instrumentów. Zarówno seria VA i EXR to takie samograje pod dumną nazwą "virtual aranger", mają takie fajne głośniczki po bokach z bass reflexem..:):)

jeśli potrzebujesz masterkeyboardu i głównie pian i hammondów to polecam kurzweila PC2 albo Norda Elektro, ale to niestety nie są tanie instrumenty...:(

W wersji budżetowej możnaby polecić Micro Ensemle (młodszy brat PC2, niestety bez modułu KB3) MR rack (Ensoniq)

I za wszelką cenę nie daj sobie wcisnąć Proteusa..:):):)

pozdrawiam gadatliwie :)

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 08 lut 2005, 10:19

...próbki trochę już dziś przestarzałe...

Thx

Czyli mam nie liczyć na fortepian klasy clavinova?:) Słyszałem że była jakaś większa wersja X5 z lepszymi pianami (bodajże 01/W) - opłaca się?

I czy różnica między pianami w Micro Ensemble a X5 jest duża czy tylko zauważalna?

Peak

Awatar użytkownika
darus10

Post autor: darus10 » wtorek 08 lut 2005, 19:01

...witam!

mam korga X5D od 8 lat i muszę powiedzieć że nie zawiódł mnie nigdy. klawiaturka - uważam że niezła. fortepian i reszta dzwięków ( zwłaszcza tych akustycznych ) na pewno leprze niż wskazuje na to cena

instrumentu. łatwy dostęp do dzwięków, ciekawa ich obróbka, jest się czym bawić. w "combi" klawiaturę można dzielić jak się tylko chce, dzwięki łączyć dowolnie i nanosić efekty ( 2 x 47 ef. ) i do tego 64 głosy polifoni.

a! i jest mała. ...

Ja mam obecnie Korga X5D i kupiłem M1. Chciałbym zgrać banki z X5D na M1 . Myślisz że to możliwe? Nie wiem kak komunikować M1 z komputerem (jakie programy). Chętnie porozmawiam na te tematy...

Pozdrawiam

Darus10

Lubię muzykę i kocham sport (uprawiać)

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » wtorek 08 lut 2005, 21:52

......próbki trochę już dziś przestarzałe...

Thx

Czyli mam nie liczyć na fortepian klasy clavinova?:) Słyszałem że była jakaś większa wersja X5 z lepszymi pianami (bodajże 01/W) - opłaca się?

I czy różnica między pianami w Micro Ensemble a X5 jest duża czy tylko zauważalna?

Peak...

Różnica jest ogromna .

Polecam zajżeć na www kurzweila ( bo chyba o niego chodzi ) i sciagnać demko chociaz micro piano jak znajdziesz . W tej cenie wypas .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 08 lut 2005, 22:55

Miałem X5D.

Całkiem miło go wspominam, ale barwa fotrepianu akustycznego była chyba najsłabszym ogniwem tego instrumentu.

Jeśli tego szukasz, to napewno nie tutaj.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 08 lut 2005, 23:06

Polecam zajżeć na www kurzweila ( bo chyba o niego chodzi ) i sciagnać demko chociaz micro piano jak znajdziesz . W tej cenie wypas .

Pozdrawiam

PAWEŁ...

Demka Micro Ensemble znaleźć nie mogę - jest tylko Micro Piano...czy w ME są wszystkie brzmienia z MP plus orkiestrowe czy klawisze są okrojone?

I gdzie można - naraz - wypróbować oba moduły?

W ogóle mr-Hammond wyrastasz na lokalnego guru klawiszowego...

dzięki

Peak

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 09 lut 2005, 00:31

...Polecam zajżeć na www kurzweila ( bo chyba o niego chodzi ) i sciagnać demko chociaz micro piano jak znajdziesz . W tej cenie wypas .

Pozdrawiam

PAWEŁ...

Demka Micro Ensemble znaleźć nie mogę - jest tylko Micro Piano...czy w ME są wszystkie brzmienia z MP plus orkiestrowe czy klawisze są okrojone?

I gdzie można - naraz - wypróbować oba moduły?

W ogóle mr-Hammond wyrastasz na lokalnego guru klawiszowego...

dzięki

Peak...

Hehe

Czym sobie zasłuzyłem ;) na taki tytuł ;)

Wracając do sprawy , miałem kiedys x5 i piano jest takie samo jak w 01w , z wyjątkiem wersji o1w/pro tam jest ostatnia próbka o numerze 255 z innym pianinem o wiele fajniejszym ale i tak kurzweil lepiej brzmi .

Micro piano ma bardzo podobny sound do ME , z tego co słyszałem , ja posiadam pc 88 i MP to praktycznie to samo tylko pc 88 ma brzmien 64 a MP 32 . Który nie weźmiesz bedzie dobrze ;)Stringi super piano tez .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » środa 09 lut 2005, 00:53

po pierwsze to trzeba coś uściślić:

X5 to instrument starszy, a X5D to jego następca, różniący się dodanymi dodatkowymi próbkami fortepianu (nie pamiętam ile mega).

KME to zupełnie inna bajka niż MP, o wiele lepsze, poprawione próbki, dwa banki po 128 brzmień (a w wersji keyboard dodatk. bank "Orchestral"-zrobiony genialnie jak na swoje 16 mega),

co do kupienia w Polsce to jest problem, ponieważ nie ma aktualnie działającego przedstawicielstwa (chyba nawet w całej Europie).

Pozostaje jeszcze Motif, ale to również wysoka półka..:(

pozdraiwam przemądrzale..:)

ODPOWIEDZ