z tym studiem to troche na wyrost. na razie akustyka pomieszczenia uniemozliwia sensowne wykorzystanie w nim monitorow wiec stawiam na sluchawki - nie zeby finalnie realizowac swoj material tylko zeby mniej wiecej wiedziec "co jest grane" slyszec ile czego FAKTYCZNIE jest.
W tej chwili mam tu stare Sony MDR CD170
ale mam tez DJskie Soniaki MDR V700 ktore kompletnie sie do tego celu nie nadaja .. juz pomijajac ich charakterystyke to nawet sie w nich wytrzymac dluzej niz pol h nie da :)
zastanawiam sie nad AKG 240. czy to dobry wybor i czy wiele zyskam zmieniajac tanie soniaki cd 170 na te AKG?
a co wogole sadzicie o tych sony mdr cd170 ?
Zalezy mi na tym zeby nie brzmialy ladnie tylko wiarygodnie - by - gdy sie juz przerzuce na monitory nie czekaly mnie same przykre niespodzianki - ze wszystko dotychczas zrobione bedzie brzmialo totalnie zle. Oczywiscie mam swiadomosc ze na sluchawkach to zawsze co innego ... ale tak czy owak potrzebuje jakichs ..
Słuchawki do domowego studia - AKG 240?
:muzyka introwertyczna:
Re: Słuchawki do domowego studia - AKG 240?
...
240'ki to dobre sluchawki,więc jeśłi Cię na nie stać
,to polecam.Tutaj ktoś już o nich pisał,o wspomnianym przez Ciebie modelu Sony zreszta też.
Pozdrawiam.
[addsig]
240'ki to dobre sluchawki,więc jeśłi Cię na nie stać

Pozdrawiam.
[addsig]
from one source all things depend....
Ja właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem K240S, i mimo, że nie mam ich jeszcze w studiu (właśnie do mnie lecą :)) to mogę z czystym sumieniem polecić, gdyż miałem już okazję na nich pracować.
Pozdrawiam
1. zastanawiam sie nad AKG 240. czy to dobry wybor i czy wiele zyskam zmieniajac tanie soniaki cd 170 na te AKG?
2. a co wogole sadzicie sony mdr cd170 ?
3. Zalezy mi na tym zeby nie brzmialy ladnie tylko wiarygodnie **********************
1. 240 S sa spoko. Zrobiłem własnie identyczną przesiadkę, poniewaz najdrozsza mi osoba zdeptała niechcący soniaki
a AKG objęła promocja :). Tych AKG 240 są w sumie 3 rodzaje. Zdanie mam nt modelu 240 Studio.
Wrażenia :
- AKG240 Studio do ww Sony - podobny sound, odnajdziesz ten sam klimat dźwiękowy (raczej przyjemny dźwięk, ładna górka) ale jest pełniej, szerzej, niżej i wyżej. W sumie niebo i ziemia, przesiadka z Golfa I do np. nowego Passata
. Wrażenia very pozytywne.
Sony słuzyły mi tylko do alternatywnego odsłuchu i dłubania w szczegółach edycji, AKG pomagają już w miksach.
Przy nagraniach AKG ma mniejsze przsłuchy niż Sony, ale je trochę z nich niestety zbiera jak wokalista zada sobie głosno muzę na odsłuchu :)
2. Sony ok. W cenie ok. 200 zeta można je śmiało polecić. Ja wybrałem je tak, że w MediaM zainstalowałem się z moją płytką i przy takiej fajnej tablicy którą już zdjeli, przełączałem się na zmianę Senheiser HD 600 (lub 580) i po kolei wszystko co było, około 25 modeli szukając "podobnego" brzmienia - tzn. modelu który nie raziłby po Senh. . Co ciekawe, staneło właśnie na Sony choć miałem nawet więcej kasy do wydania :)
Ale i tak te Soniaki w sumie nie za wiele mogą zdziałać i nadają się tylko pomocniczo. Choc polecam je zdecydowanie tym, którzy myśla np o tragedii w postaci K66 (patrz ww topic).
3. 240 S brzmią niezle, to całkiem duża przyjemnosć odsłuchu ale:
ucieka trochę środek i szczegóły, górka jak dla mnie ciut (ciut) za bardzo na przodzie, a dół lekko gdzieś tam się miesza i bełta niepotrzebnie
. Po za tym wszystko klasa :), panorama jak dla mnie ok, niemniej dziś mając 240 Studio chciałbym w nich to właśnie poprawić lub znaleźc model pozbawiony tych elementów. (Następny model więc zapodam sobie zgodnie z tym co powyzej, bardziej płasko, choć to moje prywatne preferencje) Trochę niepokoi też, wymienny na szczęście (albo specjalnie:) zbyt miekki kabelek - nacisnąć czymś i trza lecieć do sklepu po nowy ...
Niemniej jest to git narzędzie i po zmianie z Sony otworzą Ci się uszy
choć bez monitorów i tak nie podziałasz. Jak przechodzę sobie z AKG 240 S na yamahy NS to jednak słyszę rózne rzeczy w środku, które słuchawki gubią (i często jest odwrotnie.
) Z radoscią natomiast słucha mi się wszelkich płyt na tych AKG - do tego są naprawdę w deche :).
Trafnego wyboru
A
2. a co wogole sadzicie sony mdr cd170 ?
3. Zalezy mi na tym zeby nie brzmialy ladnie tylko wiarygodnie **********************
1. 240 S sa spoko. Zrobiłem własnie identyczną przesiadkę, poniewaz najdrozsza mi osoba zdeptała niechcący soniaki

Wrażenia :
- AKG240 Studio do ww Sony - podobny sound, odnajdziesz ten sam klimat dźwiękowy (raczej przyjemny dźwięk, ładna górka) ale jest pełniej, szerzej, niżej i wyżej. W sumie niebo i ziemia, przesiadka z Golfa I do np. nowego Passata

Sony słuzyły mi tylko do alternatywnego odsłuchu i dłubania w szczegółach edycji, AKG pomagają już w miksach.
Przy nagraniach AKG ma mniejsze przsłuchy niż Sony, ale je trochę z nich niestety zbiera jak wokalista zada sobie głosno muzę na odsłuchu :)
2. Sony ok. W cenie ok. 200 zeta można je śmiało polecić. Ja wybrałem je tak, że w MediaM zainstalowałem się z moją płytką i przy takiej fajnej tablicy którą już zdjeli, przełączałem się na zmianę Senheiser HD 600 (lub 580) i po kolei wszystko co było, około 25 modeli szukając "podobnego" brzmienia - tzn. modelu który nie raziłby po Senh. . Co ciekawe, staneło właśnie na Sony choć miałem nawet więcej kasy do wydania :)
Ale i tak te Soniaki w sumie nie za wiele mogą zdziałać i nadają się tylko pomocniczo. Choc polecam je zdecydowanie tym, którzy myśla np o tragedii w postaci K66 (patrz ww topic).
3. 240 S brzmią niezle, to całkiem duża przyjemnosć odsłuchu ale:
ucieka trochę środek i szczegóły, górka jak dla mnie ciut (ciut) za bardzo na przodzie, a dół lekko gdzieś tam się miesza i bełta niepotrzebnie

Niemniej jest to git narzędzie i po zmianie z Sony otworzą Ci się uszy

Trafnego wyboru
A
http://www.superstereo.pl