Jeden monitor gra bardziej basowo...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zyzolone
Jeden monitor gra bardziej basowo...

Post autor: zyzolone » niedziela 23 sty 2005, 15:28

Od niedawna mam Alesisy Monitor One Mk2 i zauważyłem że lewy gra bardziej basowo niż prawy. Używam wzmacniacza domowej produkcji. Czego to jest wina, wzmacniacza, ustawienia monitorów ( lewy stoi bardziej w kącie a prawy na środku pokoju), a może właśnie powinny tak grać?.

pozdro
[addsig]
1P_STUDIO

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Jeden monitor gra bardziej basowo...

Post autor: szkudlik » niedziela 23 sty 2005, 15:49

...Od niedawna mam Alesisy Monitor One Mk2 i zauważyłem że lewy gra bardziej basowo niż prawy. Używam wzmacniacza domowej produkcji. Czego to jest wina, wzmacniacza, ustawienia monitorów ( lewy stoi bardziej w kącie a prawy na środku pokoju), a może właśnie powinny tak grać?.

pozdro

...

na pewno nie "powinny"

a sprawdzic mozesz b.prosto

zamien je miejscami i juz wiesz czy to wplyw pokoju czy jeden monitor jest, hmm, "rozkalibrowany"
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
everyman

Post autor: everyman » niedziela 23 sty 2005, 19:31

Sugerowałbym zmiane ustawienia głośników - żaden nie powinien stać stricte "w kącie"; tego typu ustawienie zawsze "podkolorowuje nieco" niską część pasma. To ma coś wspólnego z zachowaniem dźwięku w (zamkniętej :P) przestrzeni :P A jeśli nie masz takiej możliwości, a mimo to różnica Cię irytuje, to postaw oba głośniki w rogach - różnica zniknie od razu :>

Pozdrawiam.
[addsig]
Na początku byli akustycy, by nagłośnić słowo.

Awatar użytkownika
mini-max

Post autor: mini-max » niedziela 23 sty 2005, 21:12

...Sugerowałbym zmiane ustawienia głośników - żaden nie powinien stać stricte "w kącie"; tego typu ustawienie zawsze "podkolorowuje nieco" niską część pasma. To ma coś wspólnego z zachowaniem dźwięku w (zamkniętej :P) przestrzeni :P A jeśli nie masz takiej możliwości, a mimo to różnica Cię irytuje, to postaw oba głośniki w rogach - różnica zniknie od razu :>

Pozdrawiam.

...

Kolego a gdzie kupiłeś te monitory??????????????

Jestem na kupnie i nie mogę ich nigdzie dorwać!

Awatar użytkownika
zyzolone

Post autor: zyzolone » niedziela 23 sty 2005, 21:45

Kolego a gdzie kupiłeś te monitory??????????????

Jestem na kupnie i nie mogę ich nigdzie dorwać! ...

Ja akurat kupiłem w Suwałkach na zamówienie ( realizacja zamówienia trwała jeden dzień ) W listopadowym wydaniu EiS od strony 17 do 29 są numery sklepów z większych miast, w którch raczej bedziesz mógł zamówić te monitory. A jak nie masz dostępu do tego numeru to podaj miasto to dam Ci numer.

[addsig]
1P_STUDIO

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 23 sty 2005, 23:33

lewy stoi bardziej w kącie a prawy na środku pokoju), a może właśnie powinny tak grać?

Przy takim ustawieniu tak beda grac. Praw fizyki Pan nie zmienisz i nie badz Pan rura

ODPOWIEDZ