Jaki system
Mam pytanie.
zamierzamy z kolegami zrobic sobie skromne (na razie) studio w celu nagrywania malych zespolow (w duzej mierze niestety hip-hop) i szukamy informacji na temat tego co wybrac.mamy na sam sprzet typu mikser i to co do jego polaczenia z komputerem potrzebne ok 10 tys.moje pytanie dotyczy tego czy kupic cyfrowy mikser (mysle,ze na poczatek Behringer DDX3216-co sadzicie o nim?)i interfejs ADAT czy moze lepiej zestaw z przetwornikami i softem...no wlasnie -jaki?ile kosztuje takie cos i gdzie to znalezc?piszcie na mail jesli mozecie-hudyboss@interia.pl
pozdr.d
zamierzamy z kolegami zrobic sobie skromne (na razie) studio w celu nagrywania malych zespolow (w duzej mierze niestety hip-hop) i szukamy informacji na temat tego co wybrac.mamy na sam sprzet typu mikser i to co do jego polaczenia z komputerem potrzebne ok 10 tys.moje pytanie dotyczy tego czy kupic cyfrowy mikser (mysle,ze na poczatek Behringer DDX3216-co sadzicie o nim?)i interfejs ADAT czy moze lepiej zestaw z przetwornikami i softem...no wlasnie -jaki?ile kosztuje takie cos i gdzie to znalezc?piszcie na mail jesli mozecie-hudyboss@interia.pl
pozdr.d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...
Re: Jaki system
Jakis mikser tak czy inaczej bedzie Wam potrzebny, i na poczatek Behringer + ADAT interfejs jest OK, jesli budzet jest bardzo ciasny. Produkcje Hip-Hop rzadko wymagaja wielokanalowej rejestracji, na ogol to jest overdub. Wiec nie musi to byc jakis wielki mikser. Skupcie sie na jakosci akustycznej studia do nagrania wokalu, przynajmniej jeden dobry mikrofon studyjny i preamp, najlepiej para. Jesli macie zamiar nagrywac bebny live, to 16-kanalowy system ADAT (24-bit) bedzie wystarczajacy dla projektow o takiej skali. Np 2 x konwerter ADAT Tango 24 + karta Dakota (Frontier Design Group, Dynabit Krakow) jest ekonomiczna i dobra opcja, plus np. mikser Mackie 1604 VLZ - taki podstawowy system do nagran o dobrej jakosci.
MD.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Dzieki...
Co sadzicie o preampach ART-np. TUBE MP STUDIO.kosztuje 89 euro.To nie ma byc studio tylko do hip-hopu.
czy np. shure 55-sh nadaje sie do studia?jaki mikrofon w rozsadnej cenie mozecie polecic?
czy mozna odkupic uzywane oprogramowanie? interesuje mnie Cubase SX 2 i wave 4.0.bo cubase'a nigdzie nie moge znalezc.jest tylko 3, a to nam niepotrzebne i za drogie...a chcemy to zrobic wszystko legalnie...
pozdr.d.
Co sadzicie o preampach ART-np. TUBE MP STUDIO.kosztuje 89 euro.To nie ma byc studio tylko do hip-hopu.
czy np. shure 55-sh nadaje sie do studia?jaki mikrofon w rozsadnej cenie mozecie polecic?
czy mozna odkupic uzywane oprogramowanie? interesuje mnie Cubase SX 2 i wave 4.0.bo cubase'a nigdzie nie moge znalezc.jest tylko 3, a to nam niepotrzebne i za drogie...a chcemy to zrobic wszystko legalnie...
pozdr.d.
a jeszcze co sadzicie o ONYX-ie?czy przez ten port fire-wire przesle dzwiek w dobrej jakosci z wszystkich kanalow?czy jes on w jakis sposob ograniczony?
...a jeszcze co sadzicie o ONYX-ie?czy przez ten port fire-wire przesle dzwiek w dobrej jakosci z wszystkich kanalow?czy jes on w jakis sposob ograniczony?...
mozesz przesyłac do 16 kanałów + mix stereo zpowrotem z kompa na mixer chyba jakoś tak ale mackie ma dobre preampy korekcje ja bym sie nie zastanawiał jeśli bym miła pieniadze
mozesz przesyłac do 16 kanałów + mix stereo zpowrotem z kompa na mixer chyba jakoś tak ale mackie ma dobre preampy korekcje ja bym sie nie zastanawiał jeśli bym miła pieniadze
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
...mozesz przesyłac do 16 kanałów + mix stereo zpowrotem z kompa na mixer chyba jakoś tak ale mackie ma dobre preampy korekcje ja bym sie nie zastanawiał jeśli bym miła pieniadze...
W Onyx'ie jest taki problem, że direct'y są skonfigurowane odrazu po gain'ie. Także wszelka korekcja odpada
a szkoda.
Co do Cubase'a SX2 to można go jeszcze dostać na niemieckim eBay'u, bodajże po 300€
W Onyx'ie jest taki problem, że direct'y są skonfigurowane odrazu po gain'ie. Także wszelka korekcja odpada

Co do Cubase'a SX2 to można go jeszcze dostać na niemieckim eBay'u, bodajże po 300€
...Dzieki...
pozdr.d.
...
Co do preampa, to osobiście go nie używałem, ale kiedyś również pytałem czy warto go kupić. Odpowiedzi dostałem jednoznaczne - nie. Jeżeli nastawiasz się w przedwzmacniaczu na brzmienie lampowe, to i tak przy tak tanich preampach to nie będzie to samo. Co do mikrofonu - ja używam w studiu Studio Projectsa B1(500zł) i jestem bardzo zadowolony. Polecam też MXL990 (550zł), dość podobne parametry i troszeczkę cieplejsze brzmienie.
pozdr.d.
...
Co do preampa, to osobiście go nie używałem, ale kiedyś również pytałem czy warto go kupić. Odpowiedzi dostałem jednoznaczne - nie. Jeżeli nastawiasz się w przedwzmacniaczu na brzmienie lampowe, to i tak przy tak tanich preampach to nie będzie to samo. Co do mikrofonu - ja używam w studiu Studio Projectsa B1(500zł) i jestem bardzo zadowolony. Polecam też MXL990 (550zł), dość podobne parametry i troszeczkę cieplejsze brzmienie.
Pozdrawiam
Co do preampa, to osobiście go nie używałem, ale kiedyś również pytałem czy warto go kupić. Odpowiedzi dostałem jednoznaczne - nie. Jeżeli nastawiasz się w przedwzmacniaczu na brzmienie lampowe, to i tak przy tak tanich preampach to nie będzie to samo.
No to w takim razie co polecacie? nie musi byc lampowy, choc wiadomo, ze byloby milo, ale istotna jest rowniez cena. jakosc musi byc wysoka,ale wiecie jak jest...moze np. presonus, albo bellari??
jeszcze raz pytam co myslicie o tym behringerze...
cena jest kuszaca-na allegro juz za 2800 mozna dostac.jest automatyka, midi i w ogole, a gdybym wzial tego onyxa, to nie moglbym nim sterowac programem...a chcialbym ,bo to wygodne...
I jeszcze monitory...czy walkowane juz tu alesisy MkII sa w stanie podolac wymaganiom profesjonalnym? czy np. MSP5 albo zainwestowac w ADAMY lub Tannoy reveal czy nawet System 600?
dzieki za odpowiedzi(z gory)...
d
No to w takim razie co polecacie? nie musi byc lampowy, choc wiadomo, ze byloby milo, ale istotna jest rowniez cena. jakosc musi byc wysoka,ale wiecie jak jest...moze np. presonus, albo bellari??
jeszcze raz pytam co myslicie o tym behringerze...
cena jest kuszaca-na allegro juz za 2800 mozna dostac.jest automatyka, midi i w ogole, a gdybym wzial tego onyxa, to nie moglbym nim sterowac programem...a chcialbym ,bo to wygodne...
I jeszcze monitory...czy walkowane juz tu alesisy MkII sa w stanie podolac wymaganiom profesjonalnym? czy np. MSP5 albo zainwestowac w ADAMY lub Tannoy reveal czy nawet System 600?
dzieki za odpowiedzi(z gory)...
d
miałem ART tube - pracował z akg 3000 i nizle dawał rade- lampa akurat mało mnie obchodziła
niestety szumy robiły swoje
jak chcesz nagrywac wokal to lepiej rozejrzyj sie za czymś co posiada kompresor bo inaczej to lipa i trzeba na siłę wokalistów przyuczac....
mam tego behringera - daje radę
słyszałem że szumia ale mi sie to na uszy nie rzuca tym bardziej że większość urządzeń podłączona jest przez linię symetrycznie i złączami cyfrowymi(adat)
z automatyki nie korzystam póki co - ale wygoda zapietywania ustawień jest
do tego źle poopisywane efekty(szczególnie reverb) ale nawet nieźle brzmiące,eqi kompresor tez niezły - sidechain też działa nienajgorzej
zastrzeżenia moge miec jedyie do wentylatorka chłodzącego który czasem warczy ale wymiana to grosze i nie ma co bujac się z serwisem
kolor srebrny jednak troszke denerwuje
za taka cene raczej nie znajdziesz miksera pozwalającego na aż tak rozbudowany routing sygnałów - co chcę to mam gdzie chce wysłać tam wysyłam
narazie dział(słyszałem wiele złego co do jakości ale sprzęt jest póki co nowy)
nie zachwalam ale to był zaj....wybór szczególnie za takie pieniądze
chciałem analoga ale jednak koszta byłyby zdecydowanie większe(moze nie samego miksera ale efekty karty cyfrowe itp)
mam to połączone z emu 1212m i pięknie mozna sobie nagrywać wielośladowo
wysyłka z komputera 12 sygnałów i powrót adatem(8 kanałów) plus jak kto chce jeszcze analog i spdif......
suwaki 100mm tez robia swoje(256 poziomów dokładności)
sterowanie programami działa równiez bezproblemowo
jak masz mozliwość bierz koniecznie z karta adat(16 wejść/16 wyjść )
niestety szumy robiły swoje
jak chcesz nagrywac wokal to lepiej rozejrzyj sie za czymś co posiada kompresor bo inaczej to lipa i trzeba na siłę wokalistów przyuczac....
mam tego behringera - daje radę
słyszałem że szumia ale mi sie to na uszy nie rzuca tym bardziej że większość urządzeń podłączona jest przez linię symetrycznie i złączami cyfrowymi(adat)
z automatyki nie korzystam póki co - ale wygoda zapietywania ustawień jest
do tego źle poopisywane efekty(szczególnie reverb) ale nawet nieźle brzmiące,eqi kompresor tez niezły - sidechain też działa nienajgorzej
zastrzeżenia moge miec jedyie do wentylatorka chłodzącego który czasem warczy ale wymiana to grosze i nie ma co bujac się z serwisem
kolor srebrny jednak troszke denerwuje
za taka cene raczej nie znajdziesz miksera pozwalającego na aż tak rozbudowany routing sygnałów - co chcę to mam gdzie chce wysłać tam wysyłam
narazie dział(słyszałem wiele złego co do jakości ale sprzęt jest póki co nowy)
nie zachwalam ale to był zaj....wybór szczególnie za takie pieniądze
chciałem analoga ale jednak koszta byłyby zdecydowanie większe(moze nie samego miksera ale efekty karty cyfrowe itp)
mam to połączone z emu 1212m i pięknie mozna sobie nagrywać wielośladowo
wysyłka z komputera 12 sygnałów i powrót adatem(8 kanałów) plus jak kto chce jeszcze analog i spdif......
suwaki 100mm tez robia swoje(256 poziomów dokładności)
sterowanie programami działa równiez bezproblemowo
jak masz mozliwość bierz koniecznie z karta adat(16 wejść/16 wyjść )
a co myslicie o nowych genelecach? to jest dla mnie pilna sprawa, wiec bylbym wdzieczny za rzeczowe porady...rozwazalismy model sredni...530euro (w estradzie)
pozdr.d
pozdr.d