Nieśmiertelny temat cła...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Nieśmiertelny temat cła...

Post autor: szkudlik » piątek 14 sty 2005, 10:06

Sorry ze magluje to jeszcze raz, ale grzebanie w przepisach to zadanie ponad moja wytrzymalosc nerwowa

1) jakie w koncu jest clo na procesory dzwieku z USA?

link do kategorii TUTAJ - niestety w M$ Words. Dla mnie to jeden belkot, cos o "radiu i TV", "gramofonach ze wzmacniaczem", "gramofonach pozostalych" i... reaktorach jadrowych ktore zeczywiscie sa bardzo bliskie naszej dziedzinie (jakie piekny bas jak zrobi ka-boom!) mozna znalesc w spisie tresci na stronie 6, a potem dalej na 533ciej.

2) praktyka - mam cos do sprowadzenia, drigie toto ale i tak 50% ceny europejskiej, chce byc "porzadnym obywatelem" i dla swietego spokoju zaplacic te cla i inne haracze. Kolega z USA moze wyslac paczke - co praktycznie trzeba zrobic zeby dostac paczke a nie kare za "unikanie cla"?

po prostu - jak to robil ktos kto juz to kiedys robil?

dzieki!!!
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Helmer

Re: Nieśmiertelny temat cła...

Post autor: Helmer » piątek 14 sty 2005, 10:37

...Sorry ze magluje to jeszcze raz, ale grzebanie w przepisach to zadanie ponad moja wytrzymalosc nerwowa

1) jakie w koncu jest clo na procesory dzwieku z USA?

link do kategorii TUTAJ - niestety w M$ Words. Dla mnie to jeden belkot, cos o "radiu i TV", "gramofonach ze wzmacniaczem", "gramofonach pozostalych" i... reaktorach jadrowych ktore zeczywiscie sa bardzo bliskie naszej dziedzinie (jakie piekny bas jak zrobi ka-boom!) mozna znalesc w spisie tresci na stronie 6, a potem dalej na 533ciej.

2) praktyka - mam cos do sprowadzenia, drigie toto ale i tak 50% ceny europejskiej, chce byc "porzadnym obywatelem" i dla swietego spokoju zaplacic te cla i inne haracze. Kolega z USA moze wyslac paczke - co praktycznie trzeba zrobic zeby dostac paczke a nie kare za "unikanie cla"?

po prostu - jak to robil ktos kto juz to kiedys robil?

dzieki!!!

...

Zadzwon sobie do UPS i soe dowiedz.

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » piątek 14 sty 2005, 11:18

W kodzie Taric wychodzi,że masz numer kodu: 8471509000

czyli stawka cła dla kraju pochodzenia USA wynosi 0%.

Co nie znaczy,że nie ma VAT-u.

Jednak zawsze trzeba się upewnić w Urzędzie Celnym.

Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » piątek 14 sty 2005, 13:38

szkudlik, chcesz nabyc ten procesor 'na firme', czy 'na siebie' ?..

jesli na firme- proponuje zastanowic sie jaką firma kurierska chcesz to sprowadzic i wszystkiego dowiedziec sie od nich.. wowczas firma kurierska bedzie przedstawicielem Twojej firmy, i to oni beda robic wszystko bys dostal swoj sprzet, nie naruszajac zadnych przepisow, oraz obciazajac Twoje konto odpowiednią sumą.. Bedziesz musial jedynie dostarczyc im kilka dokumentow, oraz podpisac ze dwa zaswiadczenia..

(swoich czasow mozna bylo sie genialnie duzo dowiedziec w urzedzie celnym, ktory jednak u mnie na wsi zlikwidowano po wejsciu do unii..)

jesli natomiast na siebie- niech kolega wysle przesylke, a Ty w domu na nią czekaj.. Kazda paczka tak czy siak przechodzi przez urzad celny i do kazdej jest wkladany paluch celnika, a Ty nie bedac w danej chwili w posiadaniu przesylki nie masz szans na jej przemycenie.. Jednym słowem, mozesz siedziec w domu, a vat i cło naliczą się same .. Jesli przyjdzie sprzet do domu, bez kilku zielonych kartek A4 jako zalacznik, znaczy ze sie nie naliczylo, Ty jestes szczesliwy i tak na prawde z czystym sumieniem.. i wowczas nic wiecej w tej sprawie nie powinienes robic ..

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 14 sty 2005, 19:47

Jak juz jestesmy przy temacie to chciałbym dowiedziec sie o nastepującą sprawe:

Zakupiłem Fender rhodes w USA płynie droga morska , lecz wszelkie papiery z dowodem zakupu zostały wysłane w liscie i juz jakis czas temu do mnie dotarły . Dodam ze napisane zostało ze to jest prezent .

Czy zostanie oclona moja paczka???

jesli tak to jak liczone jest cło???

Pozdrawiam

PAWEŁ

ODPOWIEDZ