Perkusja - opóźnienia śladów
Przepraszam, że mam 2 "głupawe" pytania:)
1. Czy należy kompensować opóźnienia (kilka ms) które powstają przy nagrywaniu perkusji (między overheadami i mikrofonami zbierającymi z bliska np. werbel)? Mowa o suchej perkusji - chcę zrobić sample - kopię mojego perkusisty pod Battery :) - korzystając z overhead'ów i ujęć bliskich jednocześnie.
2. Po nałożeniu kompresora na poszczególne ślady perkusji w "normalnym" miksie różnice (opóźnienia) się powiększają i trzeba je kompensować bo słychać już nawet podwójne uderzenia np. stopy i tomów. Czy można na to jakoś zaradzić - tzn. żeby zjawisko nie występowało - bo to, że można opóźnić (wyrównać) określone ślady ex post "na ucho" to wiem.
1. Czy należy kompensować opóźnienia (kilka ms) które powstają przy nagrywaniu perkusji (między overheadami i mikrofonami zbierającymi z bliska np. werbel)? Mowa o suchej perkusji - chcę zrobić sample - kopię mojego perkusisty pod Battery :) - korzystając z overhead'ów i ujęć bliskich jednocześnie.
2. Po nałożeniu kompresora na poszczególne ślady perkusji w "normalnym" miksie różnice (opóźnienia) się powiększają i trzeba je kompensować bo słychać już nawet podwójne uderzenia np. stopy i tomów. Czy można na to jakoś zaradzić - tzn. żeby zjawisko nie występowało - bo to, że można opóźnić (wyrównać) określone ślady ex post "na ucho" to wiem.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
Re: Perkusja - opóźnienia śladów
> 1. Czy należy kompensować opóźnienia (kilka ms) które powstają przy nagrywaniu perkusji (między overheadami i mikrofonami zbierającymi z bliska np. werbel)? Mowa o suchej perkusji - chcę zrobić sample - kopię mojego perkusisty pod Battery :) - korzystając z overhead'ów i ujęć bliskich jednocześnie.
Wydaje mi się, że to zbędne... Ale zależy co chcesz uzyskać. Najprościej to moim zdaniem przesunąć ślad, albo wstawić w insert wtyczkę opóźniającą - o ile pamiętam Alghorytmix Sampel Delay.
> 2. Po nałożeniu kompresora na poszczególne ślady perkusji w "normalnym" miksie różnice (opóźnienia) się powiększają i trzeba je kompensować bo słychać już nawet podwójne uderzenia np. stopy i tomów. Czy można na to jakoś zaradzić - tzn. żeby zjawisko nie występowało - bo to, że można opóźnić (wyrównać) określone ślady ex post "na ucho" to wiem....
Jaki to program? Wszystkie współczesne programy typu Nuendo, Sonar kompensują opóźnienia wprowadzane przez plugin.
Jacek
Wydaje mi się, że to zbędne... Ale zależy co chcesz uzyskać. Najprościej to moim zdaniem przesunąć ślad, albo wstawić w insert wtyczkę opóźniającą - o ile pamiętam Alghorytmix Sampel Delay.
> 2. Po nałożeniu kompresora na poszczególne ślady perkusji w "normalnym" miksie różnice (opóźnienia) się powiększają i trzeba je kompensować bo słychać już nawet podwójne uderzenia np. stopy i tomów. Czy można na to jakoś zaradzić - tzn. żeby zjawisko nie występowało - bo to, że można opóźnić (wyrównać) określone ślady ex post "na ucho" to wiem....
Jaki to program? Wszystkie współczesne programy typu Nuendo, Sonar kompensują opóźnienia wprowadzane przez plugin.
Jacek
czyli jezeli dobrze zrozumialem chcesz miec zsamplowana perkusje z przesluchami z mikrofonow ? bo tak by wynikalo z tego ze Ci niektore uderzenia wychodza podwojnie ...
najlepiej nagrac kazdy beben osobno bez udzialy reszty perkusji i z tego przygotowac sample. Tak wygladaja sample ktore mozna kupic na rynku.
Jezeli robisz sample ze sladow na ktorych sa przesluchy to ... kiszka :(
najlepiej nagrac kazdy beben osobno bez udzialy reszty perkusji i z tego przygotowac sample. Tak wygladaja sample ktore mozna kupic na rynku.
Jezeli robisz sample ze sladow na ktorych sa przesluchy to ... kiszka :(
Warszawa - 'home' studio
...czyli jezeli dobrze zrozumialem chcesz miec zsamplowana perkusje z przesluchami z mikrofonow ? bo tak by wynikalo z tego ze Ci niektore uderzenia wychodza podwojnie ...
nie, zapewne autorowi postu chodziło o jednoczesne zgranie ujęcia bliskiego i dalekiego każdego elementu perkusji odzielnie.
Jezeli robisz sample ze sladow na ktorych sa przesluchy to ... kiszka :(...
nie, są już sample takie jak chociażby DFH2, które są nagrywane właśnie z 'przesłuchami', aby brzmiały bardziej naturalnie- tak, jak perkusja, która 'chodzi' podczas grania, a różne jej elementy wzbudzają się podczas grania innych.
nie, zapewne autorowi postu chodziło o jednoczesne zgranie ujęcia bliskiego i dalekiego każdego elementu perkusji odzielnie.
Jezeli robisz sample ze sladow na ktorych sa przesluchy to ... kiszka :(...
nie, są już sample takie jak chociażby DFH2, które są nagrywane właśnie z 'przesłuchami', aby brzmiały bardziej naturalnie- tak, jak perkusja, która 'chodzi' podczas grania, a różne jej elementy wzbudzają się podczas grania innych.
To Cubasis VST 5.0.
tak, właśnie o to mi chodziło.
Nagrywaliśmy z 2 Overheadów i mikrofonów przy instrumentach - czyli mam np. 3 ślady stopy (2 z Overheadów i jeden z ujęcia bliskiego).
-----------------
...
no właśnie - chciałem żeby te sample brzmiały jak najbardziej naturalnie - ale widzę, że skoro DFH też wykorzystuje ten pomysł - to znaczy że nie jestem taki głupi jak myślałem:)
Poszczególne elementy perkusji faktycznie wzbudzają się nawzajem, więc specjalnie przy nagrywaniu np. werbla nie zdejmowaliśmy blach czy kotłów. (mój perkusista miał trochę inne zdanie co do sensowności tego, ale to szczegół)
...
To Cubasis VST 5.0.
...
Wygląda więc na to, że ten program nie kompensuje automatycznie opóźnień wprowadzanych przez plugin. :(
To Cubasis VST 5.0.
...
Wygląda więc na to, że ten program nie kompensuje automatycznie opóźnień wprowadzanych przez plugin. :(
Sorry za glupie pytanie. Co to jest DFH??? .............Jestem zielony.
...Sorry za glupie pytanie. Co to jest DFH??? .............Jestem zielony....
Drumkit From Hell. Wtyczka firmy EastWest, jednen z najlepszych (a może najlepszy) instrument perkusyjny VST.
Popatrz i posłuchaj tu:
http://www.soundsonline.com/sophtml/details.phtml?sku=TT103
pytanie o opóźnienia między śladami jest bardziej uniwersalne i nie dotyczy tylko perkusji. Co jeśli nagrywamy np. gitarę akustyczną z ujęcia bliskiego i dalekiego jednocześnie? Też się nie kompensuje tego opóźnienia (rzędu pewnie 2-3 ms)?
Drumkit From Hell. Wtyczka firmy EastWest, jednen z najlepszych (a może najlepszy) instrument perkusyjny VST.
Popatrz i posłuchaj tu:
http://www.soundsonline.com/sophtml/details.phtml?sku=TT103
pytanie o opóźnienia między śladami jest bardziej uniwersalne i nie dotyczy tylko perkusji. Co jeśli nagrywamy np. gitarę akustyczną z ujęcia bliskiego i dalekiego jednocześnie? Też się nie kompensuje tego opóźnienia (rzędu pewnie 2-3 ms)?
Opóźnienie można łatwo obliczyć i "zdelayować"
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów