Najtańszy mikrofon do nagrania dobrego wokalu w domowym studio?
[B]Nie mam teraz pieniędzy na drogi sprzęt. Zrujnowałem się na komp,mikser i wzmacniacz.Potrzebuję teraz wymienić mój (Sekaku za około 300zł) na jakiś lepszy model,by nagrany wokal brzmiał w miarę korzystnie. Zdaje sobie sprawę, że, aby wszystko brzmiało super itp. to potrzebny zaj#$ sprzęt. Nie jestem taki ciemny. Ale na chwilę obecną jestem zmuszony do tego - nie mam wyjścia.
Tak więc jaki mikrofon polecilibyście mi do 500zł? A może Shure za 600zł już powinien wystarczyć?(bo mam taki na oku).
Prosze cynicznie nie komentowac mego problemu w stylu "maluchem się nie osiągnie przewrotnej prędkości". Wspomogę trochę pluginami ten wokal i powinno być w miarę spoko, ale musi być wyraźny.
A może po prostu kupić używany za tą cenę, ale lepszej klasy? (choć trochę się boję).
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
[addsig]
Tak więc jaki mikrofon polecilibyście mi do 500zł? A może Shure za 600zł już powinien wystarczyć?(bo mam taki na oku).
Prosze cynicznie nie komentowac mego problemu w stylu "maluchem się nie osiągnie przewrotnej prędkości". Wspomogę trochę pluginami ten wokal i powinno być w miarę spoko, ale musi być wyraźny.
A może po prostu kupić używany za tą cenę, ale lepszej klasy? (choć trochę się boję).
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Najtańszy mikrofon do nagrania dobrego wokalu w domowym studio?
Wiesz, Trabantem to za daleko nie pojedziesz ... ooops, mialo nie byc cynicznie
! Mysle, ze przy dzisiejszych cenach chinskich mikrofonow pojemnosciowych nie powinienes miec problemow ze znalezieniem czegos w Twoim 500zl budzecie. Np. z serii Maxell ktorys z poczatku ich listy produkcyjnej zapewni calkiem przyzwoite rezultaty, i nikt nie bedzie wiedzial, ze to Trabant
. W kazdym razie nie dynamiczny, czyba ze juz naprawde musisz.
MD.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Ja polecam Studio Projects B1, sam posiadam, i sprawuje się bardzo dobrze, kosztuje 499zł.
Pozdrawiam
Niezłe są też MXL (np.990). Moim zdaniem mają cieplejsze niż B1 brzmienie.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
- Bartolomeo
Ja naprzykład nagrywam wokale na dynamicznym AKG i nie jest tak zle.
W porównaniy do tych samych wokali nagranych na pojemnosciowym Project Studio.Tyle ze wtym drugim przypadku nie musiałem zbyt wiele kombinowac z obrubką. A przy AKG musze sie troszke nameczyc zeby uzyskac w miare dobre brzmienie.
Pozdrowienia dla wszystkich
W porównaniy do tych samych wokali nagranych na pojemnosciowym Project Studio.Tyle ze wtym drugim przypadku nie musiałem zbyt wiele kombinowac z obrubką. A przy AKG musze sie troszke nameczyc zeby uzyskac w miare dobre brzmienie.
Pozdrowienia dla wszystkich

- Bartolomeo
hehe Chociaz nie mówie że nie maże o chocby budrzetowej pojemnosciówce :)
znam kogoś kto chce tanio sprzedać mxl990
mój wokal był rejestrowany tym mikiem i powiem że jest naprawdę wpożadalu :)
mój wokal był rejestrowany tym mikiem i powiem że jest naprawdę wpożadalu :)
Kurcze....dzięki! Nie myślałem , że otrzymam aż tyle podpowiedzi! Rowni z Was goście:) Teraz przynajmniej wiem, które mikrofony sobie wypróbowac w sklepie, bo tak to zielony byłem:/
Jeszcze raz ogromnie DZIĘKI!!
Pozdrawiam:)
[addsig]
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
A co myślicie o mikrofonie Shure PG 58 albo w ogóle o tej firmie? Ponoć idealnie nadaje się do wokalu (tak przynajmniej piszą) i kosztuje 239zł. Trochę tylko przeraża mnie ta cena, bo w sumie nie jest zbytnio wysoka...i coś mi się nie chce wierzyć, że jest to idealne rozwiązanie dla wokalu:/ Moi znajomi chwalili Shure'y, ale nie mam z niki już kontaktu, więc mi nie poradzą....albo poradzili by "złośliwie" hehe
[addsig]
[addsig]
...Kurcze....dzięki! Nie myślałem , że otrzymam aż tyle podpowiedzi! Rowni z Was goście:) Teraz przynajmniej wiem, które mikrofony sobie wypróbowac w sklepie, bo tak to zielony byłem:/
...
pamiętaj jeszcze o jednym
niewszystko co napierwszy rzut oka ładnie brzmi fajnie da się puźniej łatwo osadzić w mixie najłatwiejszym ostatnio mikrofonem jest oktava 3coś tam
ale ona niestety jest już dużo droższa
...
pamiętaj jeszcze o jednym
niewszystko co napierwszy rzut oka ładnie brzmi fajnie da się puźniej łatwo osadzić w mixie najłatwiejszym ostatnio mikrofonem jest oktava 3coś tam
ale ona niestety jest już dużo droższa