Sample perkusji akustycznej
Poszukuję sampli perkusji akustycznej, głównie kotłów i werbli, które brzmialyby lub przynajmniej byłyby podobne brzmieniem do bębnów jakie można usłyszeć słuchając zespołu Genesis lub Pink Floyd.
Posiadam LM-4 i Mixtended Drums, Kompakt, lecz z tych zestawów próbek nie mogę uzyskać takiego brzmienia bębnów.
Proszę o pomoc - jakiej firmy sample perkusji musialbym kupić, by choć trochę przypominały bębny z Genesis czy też z Pink Floyd?
Posiadam LM-4 i Mixtended Drums, Kompakt, lecz z tych zestawów próbek nie mogę uzyskać takiego brzmienia bębnów.
Proszę o pomoc - jakiej firmy sample perkusji musialbym kupić, by choć trochę przypominały bębny z Genesis czy też z Pink Floyd?
Re: Sample perkusji akustycznej
Podejrzewam, że specyficzne brzmienie tych nagrań zależy w ogromnym stopniu od tego, jak brzmienie bębnów jest 'ukręcone'- nowe sample nic tutaj nie dadzą, cały urok leży zapewne w odpowiednim dobraniu pogłosu, korekcji- najbardziej różnorodnym zestawem sampli są NI Studio Drums- są tanie i fajne- nie ma tam jednak żadnych presetów typu 'genesis drums'- suche próbki pozwalają na wiele, ale trzeba je odpowiednio 'ukręcić'- to podstawa
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
...Podejrzewam, że specyficzne brzmienie tych nagrań zależy w ogromnym stopniu od tego, jak brzmienie bębnów jest 'ukręcone'- nowe sample nic tutaj nie dadzą, cały urok leży zapewne w odpowiednim dobraniu pogłosu, korekcji- najbardziej różnorodnym zestawem sampli są NI Studio Drums- są tanie i fajne- nie ma tam jednak żadnych presetów typu 'genesis drums'- suche próbki pozwalają na wiele, ale trzeba je odpowiednio 'ukręcić'- to podstawa
Pozdrawiam!...
Dzięki za odpowiedź
Też myślę, że trzeba trochę "pokręcić gałkami', lecz chyba muszę jakieś nowe sample kupić
Jestem perkusistą i strasznie lubię te mocne, agresywne, pelne energi kotły z Genesis i ten werbel...
Pozdrawiam

Pozdrawiam!...
Dzięki za odpowiedź
Też myślę, że trzeba trochę "pokręcić gałkami', lecz chyba muszę jakieś nowe sample kupić
Jestem perkusistą i strasznie lubię te mocne, agresywne, pelne energi kotły z Genesis i ten werbel...
Pozdrawiam
podstawową sztuczką zastosowaną na większości nagrań genesis to bramkowany pogłos na tomach-wypróbuj a na pewno znacznie przybliżysz się do Twojego wzorca. dodatkowo możesz zmiekczyć brzmienie podcinając dolną średnicę z próbek jakimi dysponujesz.
pozdrawiam
pozdrawiam
Pozdrawiam!...
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
...
mocne i pelne energii sa bebny w Genesis bo Phil Collins na nich gral. Ja bym zreszta raczej powiedzial ze sa melodyjne. collins mial ten dar ze gral bardzo melodyjnie a bebny z pink Floyd sa zupelnie inne.
kup sobie naturalne bebny DFH Superior w AudioFactory jest promocja i nie zapominaj ze takich brzmien jak w genesis teraz sie nie kreci bo to przestarzale brzmienie ale skoro chcesz to kombinuj...
pzdr
ts
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
...
mocne i pelne energii sa bebny w Genesis bo Phil Collins na nich gral. Ja bym zreszta raczej powiedzial ze sa melodyjne. collins mial ten dar ze gral bardzo melodyjnie a bebny z pink Floyd sa zupelnie inne.
kup sobie naturalne bebny DFH Superior w AudioFactory jest promocja i nie zapominaj ze takich brzmien jak w genesis teraz sie nie kreci bo to przestarzale brzmienie ale skoro chcesz to kombinuj...
pzdr
ts
...podstawową sztuczką zastosowaną na większości nagrań genesis to bramkowany pogłos na tomach-wypróbuj a na pewno znacznie przybliżysz się do Twojego wzorca. dodatkowo możesz zmiekczyć brzmienie podcinając dolną średnicę z próbek jakimi dysponujesz.
pozdrawiam...
no tak jesli piszesz o brzmieniu z lat 80. Zreszta podobno to zeby dac bramke na bebny wymyslil Collins razem z Gabrielem jak nagrywali bebny do solowej plyty Gabriela. pozniej przeniosl to na swoje plyty i plyty Genesis
pzdr
ts
pozdrawiam...
no tak jesli piszesz o brzmieniu z lat 80. Zreszta podobno to zeby dac bramke na bebny wymyslil Collins razem z Gabrielem jak nagrywali bebny do solowej plyty Gabriela. pozniej przeniosl to na swoje plyty i plyty Genesis
pzdr
ts
......podstawową sztuczką zastosowaną na większości nagrań genesis to bramkowany pogłos na tomach-wypróbuj a na pewno znacznie przybliżysz się do Twojego wzorca. dodatkowo możesz zmiekczyć brzmienie podcinając dolną średnicę z próbek jakimi dysponujesz.
pozdrawiam...
pzdr
ts...
Dziękuję za cenne uwagi
olesz
pozdrawiam...
pzdr
ts...
Dziękuję za cenne uwagi
olesz
możesz też zajrzeć tu: (Sonik Reality Studio Drums i inne perkusyjne)
www.esoundz.com/sounds.php?k=drums&i=drums+and+percussion
To sample tańsze od NI, mniejsze objętościowo a rzecz co najmniej dyskusyjna czy są gorsze.
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm
...
http://www.esoundz.com/sounds.php?k=drums&i=drums+and+percussion
To sample tańsze od NI, mniejsze objętościowo a rzecz co najmniej dyskusyjna czy są gorsze.
Rzeczywiście jest w czym wybierać- dzięki
olesz
http://www.esoundz.com/sounds.php?k=drums&i=drums+and+percussion
Rzeczywiście jest w czym wybierać- dzięki
olesz
- przedwczoraj
W grudniowym Future Music jest dodatkowa płyta "Drum Styles vol. 5" zawierająca trzy akustyczne zestawy perkusyjne:
Kit01 (lopy 65bpm, 90bpm, 130bpm, hits);
Kit02 (101bpm, hits);
Kit03 (90bpm, 120bpm, 140bpm, 170bpm, hits).
Sprawdzałem tylko wybrane zestawy, w każdym tempie było po 40 wariantów zagrywek od rytmow po przejścia. Pojedynczych uderzeń też było dużo, wiele w różnych wariantach artukulacyjnych. Robi to naprawdę niezłe wrażenie. Jest jeszcze jeden katalog główny Percussion loops 101bpm, ale jego zawartości nie sprawdzałem. Numer grudniowy widziałem jeszcze wczoraj w empiku.
pozdrawiam
Kit01 (lopy 65bpm, 90bpm, 130bpm, hits);
Kit02 (101bpm, hits);
Kit03 (90bpm, 120bpm, 140bpm, 170bpm, hits).
Sprawdzałem tylko wybrane zestawy, w każdym tempie było po 40 wariantów zagrywek od rytmow po przejścia. Pojedynczych uderzeń też było dużo, wiele w różnych wariantach artukulacyjnych. Robi to naprawdę niezłe wrażenie. Jest jeszcze jeden katalog główny Percussion loops 101bpm, ale jego zawartości nie sprawdzałem. Numer grudniowy widziałem jeszcze wczoraj w empiku.
pozdrawiam