Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
DARU - Posty:36
Czy muszę mieć preamp?
Jestem początkującym więc duuużo pytam

i tak....
Nagrywam lektorów i vocale (tylko). Do tego używam rode nt 1000 wpiętego bezpośrednio w powermixer yamahy wyposażony w zasilanie phantom +48. I jak na razie wszystko działa (nawet nieźle jak na mój gust). Czy dla poprawy jakości dźwięku z mikrofonu warto wyposażyć się w niskobudżetowy preamp np M-Audio Audio-Buddy czy Behringera? Czy to coś pomoże? Czy może lepiej zostawić wszystko tak jak jest? (kompresory limitery itp, mam jako pluginy w kompie)
-
szkudlik
autor: szkudlik » piątek 31 gru 2004, 14:16
...Jestem początkującym więc duuużo pytam

i tak....
Nagrywam lektorów i vocale (tylko). Do tego używam rode nt 1000 wpiętego bezpośrednio w powermixer yamahy wyposażony w zasilanie phantom +48. I jak na razie wszystko działa (nawet nieźle jak na mój gust). Czy dla poprawy jakości dźwięku z mikrofonu warto wyposażyć się w niskobudżetowy preamp np M-Audio Audio-Buddy czy Behringera? Czy to coś pomoże? Czy może lepiej zostawić wszystko tak jak jest? (kompresory limitery itp, mam jako pluginy w kompie)...
nie dac sie "nabic w preamp". Zostawic jak jest
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
-
mel
...Jestem początkującym więc duuużo pytam

i tak....
Nagrywam lektorów i vocale (tylko). Do tego używam rode nt 1000 wpiętego bezpośrednio w powermixer yamahy wyposażony w zasilanie phantom +48. I jak na razie wszystko działa (nawet nieźle jak na mój gust). Czy dla poprawy jakości dźwięku z mikrofonu warto wyposażyć się w niskobudżetowy preamp np M-Audio Audio-Buddy czy Behringera? Czy to coś pomoże? Czy może lepiej zostawić wszystko tak jak jest? (kompresory limitery itp, mam jako pluginy w kompie)...
Pomysl lepiej o sprzetowym kompresorze/limiterze przed wejsciem do karty.
pozdrawiam
-
Dobmatt
autor: Dobmatt » niedziela 02 sty 2005, 07:51
Na pewno dobry specjalistyczny preamp+kompresor+EQ pokaze Ci inny swiat, ale jesli nie masz sporej gotowki to zostaw wszystko w spokoju, bo AudioBuddy albo Behringer jakis nic nie zmieni, a moze nawet pogorszy sprawe.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
-
Marc.De.Marx
autor: Marc.De.Marx » niedziela 02 sty 2005, 12:16
a jak wyglada np. sprawa z finalizerem TC 96k, bo akurat owy taki posiadam, czy mozna go uzyc do tego celu zeby poprawic jakos jakosc wokalu ? Nigdy nic jeszcze nie nagrywalm z wokalem ale przymierzam sie do kupna mikrofonu.
-
Dobmatt
autor: Dobmatt » niedziela 02 sty 2005, 22:20
Finalizer TC to procesor glownie stosowany w koncowej obrobce miksu. Na pewno poprawi jakosc gotowego nagrania, ale sam w sobie nie przygotuje sygnalu z mikrofonu do nagrania.
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
-
z-a-e-m-i
autor: z-a-e-m-i » niedziela 02 sty 2005, 23:37
Przepraszam, że tak trochę się wetne nie na temat ale też zadaje sobie pytanie "czy muszę mieć preamp"...
Mam audo buddy i chce go zamienić na kartę muzyczną Maya44 która ma wbudowany przedwzmacniacz. Nie wiem tylko czy mój syntezator ( poliwoks ) będzie wtedy dzialał - jak go wpinam prosto pod kartę ( SoundBlaster Audigy ) to nic praktycznie nie słychać a pod buddy`m jest cacy..
Czy ten preamp na karcie będzie wzmacniał sygnał tak samo mocno jak buddy??
Pozdrawiam
-
DARU - Posty:36
autor: DARU » poniedziałek 03 sty 2005, 08:13
Pomysl lepiej o sprzetowym kompresorze/limiterze przed wejsciem do karty.
Sprzetowy kompresor/limiter tez mam ale z obawy żeby nie zepsuć dźwięku już na początku nagrania nigdy go nie wpinałem.
Jaki poziom kompresji waszym zdaniem najlepiej ustawić w przypadku takiej konfiguracji - do nagrań, tak aby nie przesadzić i zostawić sobie zapas na mastering końcowy, bo w wykonaniach "na żywo" z reguły wartość kompresji ustawiam na 2,5 - obawiam się że przy nagraniu będzie to nieco za dużo. Myślę że 1,5 wystarczy - czy mam racje?
Współczynik zadziałania (threshold) ustawiam na -20 db. Attack i Relase w zależności od potrzeb lub w trybie auto. Limiter na -1db
-
mel
autor: mel » poniedziałek 03 sty 2005, 11:47
...Pomysl lepiej o sprzetowym kompresorze/limiterze przed wejsciem do karty.
Sprzetowy kompresor/limiter tez mam ale z obawy żeby nie zepsuć dźwięku już na początku nagrania nigdy go nie wpinałem.
Jednak wykorzystaj to urzadzenie. Jesli to compresor, niechcac duzo "zepsuc", wykorzystaj go jako limiter. Szybki atak, krotki realase, glebsze ratio i powoli opuszczaj threshold, az zacznie dzialac. Oczywiscie, musisz przede wszystkim tez tego sluchac, zeby czegos nie zepsuc.
pozdrawiam