Nagrywanie perkusji - 8 sciezek audio... ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ovca
Nagrywanie perkusji - 8 sciezek audio... ?

Post autor: ovca » czwartek 16 gru 2004, 13:48

Witam!

W okresie miedzyswiatecznym czeka 'moj pierwszy raz' - nagranie zespolu rockowego...

Najwieksza sztuka bedzie mozliwie jak najlepsze nagranie perkusji; dostepne mam 8 kanalow jednoczesnie (karta E-MU 1820) - zaczynamy oczywiscie od perk - pozniej dogrywanie reszty;

Pytanie nr1)

Czy lepszym rozwiazaniem jest nagrywnie perk na 7 sciezek a osme wejscie wykorzystac na instrumenty/wokal podgrywajacy perkusiscie w czasie nagrania (np bas i wokal puszczony przez to jedno wejscie perkusiscie na sluchawki), czy moze (tak jak radzil kumpel majacy troche doswiadczenia) przygotowanie pomocniczych sciezek z wokalem/gitara/basem wczesniej i wykorzystanie osmego wejscia tez do perkusji dla lepszego jej zarejestrowania? (wtedy zamiast 2 mikrofonow pomiedzy trzema tomami naglosnilbym kazdy tom osobnym mic'em)

?

Pyt nr2)

Czy ktos moglby napisac mi albo jakies linki do info w sprawie poczatkowego, standardowego ustawienia mikrofonow naglasniajacych perkusje od ktorego moglbym zaczac?

Wiem ze bede musial sluchac i szukac najlepszych pozycji mic'ow ale chcialbym miec jakies wytyczne do wstepnego omikrofonowania bebnow...

Zakladam, ze mam odpowiedni zestaw mikrofonowy (czyli np SM57 na werbel, pojemnosciowki na overhead'y, niskotonowy na beben basowy itd...) i ze naglasniam podstawowy zestaw bebnow, czyli:

stopa, werbel, hi-hat, 3 tomy, 2 talerze (crash i ride) = 8;

Bylbym wdzieczny za wszelkie wskazowki...

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Kalamb

Re: Nagrywanie perkusji - 8 sciezek audio... ?

Post autor: Kalamb » czwartek 16 gru 2004, 15:59

Czy ktos moglby napisac mi albo jakies linki do info w sprawie poczatkowego, standardowego ustawienia mikrofonow naglasniajacych perkusje od ktorego moglbym zaczac?

Wiem ze bede musial sluchac i szukac najlepszych pozycji mic'ow ale chcialbym miec jakies wytyczne do wstepnego omikrofonowania bebnow...

Zakladam, ze mam odpowiedni zestaw mikrofonowy (czyli np SM57 na werbel, pojemnosciowki na overhead'y, niskotonowy na beben basowy itd...) i ze naglasniam podstawowy zestaw bebnow, czyli:

stopa, werbel, hi-hat, 3 tomy, 2 talerze (crash i ride) = 8;

Bylbym wdzieczny za wszelkie wskazowki...

pozdrawiam

ovca...

wrzuciłem Ci na serwer informacje o które prosisz (pozycje + eq) luknij:

www.bbrecords.com.pl/drums

są w j. angielskim ale z tego co pamiętam to sobie radzisz sorry nie mam czasu na tłumaczenie. Eq oprócz soundu pomoże w zmniejszeniu przesłuchów

pozdrawiam

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 17 gru 2004, 10:12

wrzuciłem Ci na serwer informacje o które prosisz (pozycje + eq) luknij:

http://www.bbrecords.com.pl/drums

są w j. angielskim ale z tego co pamiętam to sobie radzisz sorry nie mam czasu na tłumaczenie. Eq oprócz soundu pomoże w zmniejszeniu przesłuchów

pozdrawiam...

WOW! >Wielkie dzieki ! - naprawde fajny material;

cholernie zwiezly i konkretny - jeszcze raz dzieki...

i pozdrawiam

ovca

PS Jak ktos mialby jeszcze cos do dodania to zachecam - nie krepujcie sie chlopaki i dziewczyny
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » piątek 17 gru 2004, 15:35

PS Jak ktos mialby jeszcze cos do dodania to zachecam - nie krepujcie sie chlopaki i dziewczyny ...

Na stronie Montera (www.proaudio.prv.pl) możesz znaleźć trochę materiałów w dziele literatura. Są sposoby mikrofonowania i inne ciekawe przedruczki. Polecam.
...phi...

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 17 gru 2004, 16:21

Na stronie Montera (www.proaudio.prv.pl) możesz znaleźć trochę materiałów w dziele literatura. Są sposoby mikrofonowania i inne ciekawe przedruczki. Polecam....

...super materialy! - wielkie dzieki;

pozdrawiam

ovca

ODPOWIEDZ