Audiophile 24/96 - jakość VST

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
molkon
Audiophile 24/96 - jakość VST

Post autor: molkon » czwartek 09 gru 2004, 12:18

Posiadam kartę Audiophile 24/96. Jakoś odtwarzanych próbek instrumentów VST jest dobra, jednakże słyszałem u znajomego, posiadającego Echo Mia Midi, te same próbki i zabrzmiały o wiele lepiej w tej samej rozdzielczości czyli 24/48. W obu przypadkach trackowi, posiadającemu tą sama sekwencja dźwięków zarejestrowanych w midi, został przyporządkowany ten sam instrument VST. Całość została wyeksportowana do pliku Wav czyli dokładnie ta sama robota.

W przypadku Echo Mia Midi, otrzymany dźwięk był głębszy, bardziej wyraźny i z zachowaniem lepszej dynamiki niż w przypadku Audiophile 24/96. Skąd takie rozbieżności ? Co jest odpowiedzialne, za, często, duże różnice w jakości ? Coś czuję, że czeka mnie zmiana karty dźwiękowej:(((((((((((

Ponieważ korzystam z instrumentów VST zależy mi na w miarę jak najlepszej jakości ich odtwarzania. Czy moglibyście pomóc mi i doradzić jaka, w tym przypadku karta może spełnić moje oczekiwania ? A może jest inna metoda osiągnięcia lepszej jakości dźwięku z odtwarzanych próbek w przypadku Audiophile 24/96 ? Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Grey

Re: Audiophile 24/96 - jakość VST

Post autor: Grey » czwartek 09 gru 2004, 12:50

...Posiadam kartę Audiophile 24/96. Jakoś odtwarzanych próbek instrumentów VST jest dobra, jednakże słyszałem u znajomego, posiadającego Echo Mia Midi, te same próbki i zabrzmiały o wiele lepiej w tej samej rozdzielczości czyli 24/48. W obu przypadkach trackowi, posiadającemu tą sama sekwencja dźwięków zarejestrowanych w midi, został przyporządkowany ten sam instrument VST. Całość została wyeksportowana do pliku Wav czyli dokładnie ta sama robota.

W przypadku Echo Mia Midi, otrzymany dźwięk był głębszy, bardziej wyraźny i z zachowaniem lepszej dynamiki niż w przypadku Audiophile 24/96. Skąd takie rozbieżności ? Co jest odpowiedzialne, za, często, duże różnice w jakości ? Coś czuję, że czeka mnie zmiana karty dźwiękowej:(((((((((((

Ponieważ korzystam z instrumentów VST zależy mi na w miarę jak najlepszej jakości ich odtwarzania. Czy moglibyście pomóc mi i doradzić jaka, w tym przypadku karta może spełnić moje oczekiwania ? A może jest inna metoda osiągnięcia lepszej jakości dźwięku z odtwarzanych próbek w przypadku Audiophile 24/96 ? Z góry wielkie dzięki za pomoc!...

W przypadku, który opisujesz, karta dźwiękowa nie ma nic do rzeczy, chyba, że materiał zgrywany byłby przez wyjście karty dźwiękowej.

Przyczyna może tkwić w innym ustawieniu presetu instrumentu VSTi.

Bądź w sferze odczuć subiektywnych ;)

Pozdr.

eis, eis, baby!

Grey

Post autor: Grey » czwartek 09 gru 2004, 12:52

W przypadku, który opisujesz, karta dźwiękowa nie ma nic do rzeczy, chyba, że materiał zgrywany byłby przez wyjście karty dźwiękowej.

Pozdr.

...

zapomniałem dopisać, że obydwa wavy, należało by odsłuchać na tym samym sprzęcie i odsłuchach.

Pozdr
eis, eis, baby!

molkon

Post autor: molkon » czwartek 09 gru 2004, 13:03

...**********************

Pozdr.

...

zapomniałem dopisać, że obydwa wavy, należało by odsłuchać na tym samym sprzęcie i odsłuchach.

Pozdr...

1. Presety były dokładnie takie same.

2. Obydwa wav`y zostały odsłuchane na tym samym sprzęcie.

molkon

Post autor: molkon » czwartek 09 gru 2004, 13:10

......**********************

Pozdr.

...

W sumie na logikę rzecz biorąc to masz rację. Zmiana jakości może tak naprawdę tylko być różna jeśli materiał zgrywany byłby przez wyjście i z powrotem do karty. To już kompletnie jestem w kropce... Może być to wina uszkodzonej karty dźwiękowej ?

molkon

Post autor: molkon » czwartek 09 gru 2004, 13:13

.........**********************

Pozdr.

...

W sumie na logikę rzecz biorąc to masz rację. Zmiana jakości może tak naprawdę tylko być różna jeśli materiał zgrywany byłby przez wyjście i z powrotem do karty. To już kompletnie jestem w kropce... Może być to wina uszkodzonej karty dźwiękowej ?...

I jeszcze jedno pytanko: układy DSP - co dają i czy możliwe jest na przykład stworzenie śladu midi, który by następnie został przepuszczony przez układ DSP karty czy tylko odbywać się to może w czasie rzeczywistym ? (sorki, za być może lakoniczne pytania)

Grey

Post autor: Grey » czwartek 09 gru 2004, 13:23

Mixdown z VSTi, to robota czysto cyfrowa, za którą odpowiedzialny jest procesor, więc nie może tu być mowy o różnicy w brzmieniu.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ew. różnica w latencji obu kart. Im mniejsza latencja tym szybszy atak, co przy niektórych barwach, może dawać efekt który opisałeś

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » czwartek 09 gru 2004, 16:21

...Mixdown z VSTi, to robota czysto cyfrowa, za którą odpowiedzialny jest procesor, więc nie może tu być mowy o różnicy w brzmieniu.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ew. różnica w latencji obu kart. Im mniejsza latencja tym szybszy atak, co przy niektórych barwach, może dawać efekt który opisałeś

Pozdr....

Jesli export byl robiony offline czylu nie w czasie rzeczywistym, latencja karty nie powinna miec nic do rzeczy.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 09 gru 2004, 16:48

.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ew. różnica w latencji obu kart. Im mniejsza latencja tym szybszy atak

??????????????

Mozna wiedziec niby z jakiego powodu?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

WG

Post autor: WG » czwartek 09 gru 2004, 17:08

Skąd takie rozbieżności ? Co jest odpowiedzialne, za, często, duże **********************

Proponuję dokładnie powtórzyć test sprawdzając każde ustawienie śladów, instrumentów, korekcji itd. Wymienione karty absolutnie nie mogą wpływać na końcowy efekt zgrania do wave czyli "mixdown".

Najprawdopodobniej to czysty efekt autosugestii

Natomiast odsłuch dźwięku na tych kartach to już inna historia. Jeżeli ktoś pracuje tylko w oparciu o cyfrowe studio VST, VSTi to może jedynie narzekać na złe warunki odsłuchowe nic więcej.

Ponieważ korzystam z instrumentów VST zależy mi na w miarę jak najlepszej jakości ich odtwarzania.

Skoro "narzekasz" na brzmienie tej karty to z pewnością czeka ciebie przesiadka na inny nowocześniejszy model.

ODPOWIEDZ