Jak najlepiej nagrać gitarę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:
Jak najlepiej nagrać gitarę?

Post autor: Mayewsky » niedziela 05 gru 2004, 21:37

Jak najlepiej zgrać gitary do muzyki z "gatunku" Robbie Williams ?

Z linii czy z pieca i mikrofonu ?

Od razu z pogłosem czy tylko sam przester a pogłos w mixie nałozyć na

sciezke ?

W stereo czy w Mono ?

W mixie umieścić na przodzie czy raczej z tyłu ?

Aha, częśc gitar to "pudła" (piórkowanie i bicie) aczęśc to elektryczne, przestery z efektów do roffów i solówek.

Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
Di_Monsta

Re: Jak najlepiej nagrać gitarę?

Post autor: Di_Monsta » poniedziałek 06 gru 2004, 00:26

...Jak najlepiej zgrać gitary do muzyki z "gatunku" Robbie Williams ?

Z linii czy z pieca i mikrofonu ?

Od razu z pogłosem czy tylko sam przester a pogłos w mixie nałozyć na

sciezke ?

W stereo czy w Mono ?

W mixie umieścić na przodzie czy raczej z tyłu ?

Aha, częśc gitar to "pudła" (piórkowanie i bicie) aczęśc to elektryczne, przestery z efektów do roffów i solówek.

...

Witam.

Z linii czy z mikrofonu?

Zależy jaki masz mikrofon, jakie warunki akustyczne... no i jaki piec (o gitarze już nie wspomnę) :P dlatego też nie zawadzi spróbować, które wyjście jest najlepsze (niezła rada).

To samo się tyczy pogłosu... jak posiadasz coś "rozsądnego" to proponuję zapodać przez pogłos od razu, a najlepiej utworzyć dwie ścieżki... bez i z pogłosem...

Potem masz już wolne pole do próbowania.

Co do pogłosu - oczywiście w stereo.

Z przodu puściłbym "pudła" a elektryki i solówki nieznacznie z tyłu.

Tyle moich rad.

Pozdrawiam

D_M

Awatar użytkownika
Hofander

Re: Jak najlepiej nagrać gitarę?

Post autor: Hofander » poniedziałek 06 gru 2004, 10:05

...Jak najlepiej zgrać gitary do muzyki z "gatunku" Robbie Williams ?

RW nagrywa w Mayfair Studios w Londynie, to moje ulubione. Masz nikłe szanse zbliżyć się do tego brzmienia, mają stół analog SSL i taśmy Studera, nie wspominając o preampach i mikrofonach. Ale nie załamuj się całkowicie, kiedyś podjąłem próbę skopiowania utworu "Come Undone". Po pierwsze sprzęt: w oryginale Gibson SG i Les Paul oraz piecyk Marshall BluesBreaker 1962 combo + kolumna Marshall 1960AX (100W, 4 x 12" Greenback). Mikrofon AKG C12. Jeżeli masz podobny sprzęt gitarowy to juz połowa sukcesu i moim zdaniem powinieneś nagrywać z mikrofonu. Ja ostatecznie nagrałem z POD'a Xt z ustawieniem: Plexi Lead + kolumna Greenback + Screamer (emulacja Ibanez TS808) i emulacja mikrofonu Neumann. Z tym, że ja użyłem Gibsona. Co do akustyków to nie wiem jakich oni używają, na koncercie to był Martin i Guild. W miksie nie ma zbyt dużo pogłosów na przesterach, raczej sugeruję nagrać jedną ścieżkę bez, a drugą z lekkim pogłosem, lub od razu ustawic lekki pogłos na sprężynie w piecu, bez dwóch zdań najlepszy pogłos do gitary to sprężyna. Jeżeli użyjesz POD'a to możesz tak go ustawić, że nagra Ci czystą gitarę do dalszej obróbki. Chętnie posłucham efektów Twoich prób, bardzo lubię ten typ brzmienia i wogóle RW, więc jak coś zdziałasz daj cynę.

Pozdrawiam

Hofi

ODPOWIEDZ