Słuchawki AKG K-55
Witam..
Rozwazam wlasnie zakup tych sluchawek do mojego domowego studia oraz jako sluchawki do sluchania muzy.. Przewalilem cale forum.. googlowalem.. I nadal nie spotkalem sie z jednoznaczna opinia na temat tych sluchawek.. Moje pytanie bedzie glupie: na codzien pracuje w studio na AKG 271.. To znakomite sluchawki i nie tanie.. Jak sie ma brzmienie k-55 do 271? Czy ktos to sprawdzal? Zalezy mi na w miare zrownowazonym pasmie bez krzykliwych prezencji z niezlym dolem - czy K-55 podolaja moim potrzebom? Od razu mowie - ja nie potrzebuje opinii o innych sluchawkach - pytam o k-55
[addsig]
Rozwazam wlasnie zakup tych sluchawek do mojego domowego studia oraz jako sluchawki do sluchania muzy.. Przewalilem cale forum.. googlowalem.. I nadal nie spotkalem sie z jednoznaczna opinia na temat tych sluchawek.. Moje pytanie bedzie glupie: na codzien pracuje w studio na AKG 271.. To znakomite sluchawki i nie tanie.. Jak sie ma brzmienie k-55 do 271? Czy ktos to sprawdzal? Zalezy mi na w miare zrownowazonym pasmie bez krzykliwych prezencji z niezlym dolem - czy K-55 podolaja moim potrzebom? Od razu mowie - ja nie potrzebuje opinii o innych sluchawkach - pytam o k-55
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
-
Re: Słuchawki AKG K-55
...Witam..
...
Ka równierz przymierzam sie do kupna tych słuchawek, tylko ze u mnie służyć będą raczej za odsłuch dla spiewającej osoby, są zamknięte, w miare wygodne i co najwazniejsze-najlepsze za tą cenę.
Moze pomoze Ci to w wyborze
...
Ka równierz przymierzam sie do kupna tych słuchawek, tylko ze u mnie służyć będą raczej za odsłuch dla spiewającej osoby, są zamknięte, w miare wygodne i co najwazniejsze-najlepsze za tą cenę.
Moze pomoze Ci to w wyborze

Pozdrawiam, Mateusz Telega
Brzmieniowo bardziej pasują mi AKG-K66 - zapewne ze względu na swoją półotwartość... Nie ma co oczekiwać zbytnich rewelacji od obu modeli tych słuchawek, ale moim zdaniem są to najciekawsze modele słuchawek w takiej (bardzo atrakcyjnej) cenie.
AKG K55 w miarę dobrze sprawdzą się przy izolowaniu dźwięku na zewnątrz- niestety nie tak dobrze, jak inne 'wyższe' modele słuchawek- chociażby ze względu na dosyć siermiężny plastik na obudowach- podejrzewam, że również taka budowa tych słuchawek wpływa na odrobinę 'ściśnięty' dźwięk (nie ma co ukrywać, budowa słuchawek zamknietych to nie tylko założenie plastikowych osłon ;))... Dlatego też nie przepadam zbytnio za dźwiękiem z K55, wolę K66- w pewnych przypadkach jednak, w których potrzeba np. wielu słuchawek zamkniętych, a nie można pozwolić sobie na zakup wielu par droższych modeli, K55 sprawdzą się dobrze. W tej cenie chyba trudno o konkurencję- i za tą cenę jestem w stanie nawet pogodzić się z odrobinę 'ściśniętym' dźwiękiem w K55.
-
...Mi do prac studyjnych (edycji) polecali K66 i takowe zakupię sobie pod choinkę
...
Nie wiem czy wystarczą...jaką kwotę możesz przeznaczyć na słuchawki?
Ja osobiście korzystam z Koss-ów ur-20 i jestem praktycznie wniebowzięty, jedyne, czego mi brakuje, to trochę dołów, no ale to nie wkoncu schenaissery..Poza tym maja olbrzymi plus-DOZYWOTNIA gwarancja

...
Nie wiem czy wystarczą...jaką kwotę możesz przeznaczyć na słuchawki?
Ja osobiście korzystam z Koss-ów ur-20 i jestem praktycznie wniebowzięty, jedyne, czego mi brakuje, to trochę dołów, no ale to nie wkoncu schenaissery..Poza tym maja olbrzymi plus-DOZYWOTNIA gwarancja

Pozdrawiam, Mateusz Telega
...Mi do prac studyjnych (edycji) polecali K66 i takowe zakupię sobie pod choinkę
...
a miałeś z nimi bezpośrednią styczność?
też myślałem nad ich zakupem (pod choinkę:-D), ale sam już nie wiem.
róże słyszałem opinie na ich temat. np tu...
u mnie też priorytetem w ich użytkowaniu byłaby edycja...
hmm...

...
a miałeś z nimi bezpośrednią styczność?
też myślałem nad ich zakupem (pod choinkę:-D), ale sam już nie wiem.
róże słyszałem opinie na ich temat. np tu...
u mnie też priorytetem w ich użytkowaniu byłaby edycja...
hmm...
do edycji nadadzą się bez żadnego problemu- oczywiście nie, jeżeli chodzi o wierne korygowanie barwy, ale do prac 'pomocniczych' jak najbardziej.
nie mam studyjnych monitorów...
słuchawki potrzebne mi są do masterowania?
to chyba lepsze, niż kiepskie kolumny z zestawu hi-fi.
tak na dobry początek. warto?
słuchawki potrzebne mi są do masterowania?
to chyba lepsze, niż kiepskie kolumny z zestawu hi-fi.
tak na dobry początek. warto?
nie wystarczą niestety- to już zresztą nie jest zależne od jakości słuchawek- ale specyfiki odbioru dźwięku ze słuchawek.. ja np. często piszę muzykę na słuchawkach (natchnienie nie wybiera, a w nocy trzeba dać rodzince pospać ;))- następnego dnia rano zawsze na monitorach zdejmuję basów- po prostu na słuchawkach w inny sposób 'odbieram' dźwięk- na szczęscie nie przeszkadza to przy pisaniu muzyki- lub do edycji i wstępnych ustawień- lecz nigdy do końcowych ustawień mających coś wspólnego z barwą... nie zmienia to oczywiście faktu, że słuchawki mogą mieć charakter pomocniczy- lecz tylko pomocniczy.
Na licznych forach jako budżetowe słuchawki do domowego studia polecają K66 i na nie się skuszę (129zł!)
129PLN? a gdzie tak można kupić?
129PLN? a gdzie tak można kupić?