Jak nagrać chór?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Niuniuś
Jak nagrać chór?

Post autor: Niuniuś » piątek 26 lis 2004, 09:43

Jak nagrać chór w domowych waraunkach ?

Jest to chór ok. 25 osób, męski, śpiewa w 4-głosie.

-CZy nagrywać wszystko na raz, a może trackami ?

-Gdzie nagrać ? (ma to być koncert kolęd: w kościele, czy w domciu?)

- Jak spanoramować poszczególne głosy?

Ile mikrofonów i gdzie rozstawić ?

Mam do dyspozycji 4 Sennheisery e385 (or smth..:) dynamiczne.

Pewnie warto byłoby jakieś pojemnościówki załatwić, ale z tym może być problem..:(

Pozdro dla wszystkich :)
Ech, taki domowy muzyk, bo raczej nie mam czasu na zajmowanie się tym. Pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Re: Jak nagrać chór?

Post autor: tomsfactory » piątek 26 lis 2004, 10:33

Ja to robiłem na dwoch B1 i jest bardzo dobrze. 30 cm od siebie i spanoramizowane na L>

3Head

Post autor: 3Head » piątek 26 lis 2004, 10:56

wydaje mi sie , ze tam , gdzie bedzie Ci najwygodniej . Przy nagrywaniu w domu mozesz zawsze potem pozakladac jakies pluginy , wiec poglos kosciola etc. bedziesz mial , a takze wieksza kontrole nad dzwiekiem .

Ale mimo to , osobiscie nagrywalbym wszystkich , w tym wypadku w kosciele , dla zachowania absolutnego autentyzmu

pozdrawiam.

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » piątek 26 lis 2004, 11:11

- Jak spanoramować poszczególne głosy?

Nagraj wszystkie głosy naraz, nagrywając osobno nie osiągniesz tekiego naturalnego osadzenia głosów w przestrzeni. Ja bym nagrywał w kościele, ale to jeszcze zależy jaki to kościół, we Wrocku kościół dominikański ma genialną akustyke do chóru, ale te kościoły budowane jakos za Gierka i później to już nie koniecznie....

Dwa mikrofony powinny wystarczyć umiejscowione centralnie i faktycznie lepiej było by pojemniki...

Spanoramowanie poszczególnych głosów przy nagrywaniu całości wynika samo z siebie, czyli z tego jak sobie chór stoi :P
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 26 lis 2004, 16:04

Jest to chór ok. 25 osób, męski, śpiewa w 4-głosie.

Muzyki klasycznej - w tym chorow - nigdy sie nie nagrywa trackami.

Oni po prostu MUSZA spiewac razem. Musza tez patrzec na dyrygenta

Druga sprawa - chor bedzie spiewal znacznie lepiej jezeli umiescisz ich w naturalnym dla nich srodowisku, czyli w pomieszczeniu silnie poglosowym. Chorzysci - oraz dyrygent - podczas utworu caly czas sluchaja co sie dzieje, dostrajaja sie jedni do drugich (takze pomiedzy glosami) oraz - do charakteru poglosu. Zwlaszcza dyrygent ma wtedy duzo do powiedzenia - jezeli to fachowiec to bedzie dostosowywal tempo i dynamike do charakteru pomieszczenia.

Jak umiescisz ich w "suchym" studio to calosc nie bedzie miala sensu

-Jak spanoramować poszczególne głosy?

Chor ma naturalna panorame, ktorej nie powinienes dotykac - oni panoramuja sie tak jak stoja, czyli (patrzac z pozycji dyrygenta) - soprany przod-lewo, alty przod-prawo, tenory za sopranami, basy za altami.

To takie klasyczne ustawienie, chociaz spotyka sie tez inne.

Ile mikrofonów i gdzie rozstawić ?

Moimi faworytami do ujec chorow sa:

- system ORTF

czyli dwa kardioidalne mikrofony mniej wiecej 2.5 metra nad ziemia, nieco za plecami dyrygenta. Mikrofony roztawione o kat 110 stopni, odlegle od siebie o 17cm.

- sytem AB

czyli dwa dookolne mikrofony, odlegle od siebie o okolo 5 metrow.

Poczytaj tez tutaj o systemach mikrofonowych

Z pozycja mikrofonow, katem ich rozstawienia itp. warto poexperymentowac - im dalej od choru tym wiecej poglosu itd.

Dodatkowo, jezeli w chorze sa jakies solowki, mozna ustawic dodatkowy mic (najlepiej wielkomembranowy pojemnik) dla solisty - tzw. mikrofon akcentujacy. Oczywiscie nagrac go na osobna sciezke.

A, zeby pozniej moc nieco dodawac i zdejmowac poglosu, warto ustawic w glebi sali dwa dookolne mikrofony, zbierajace tylko poglos - oczywiscie znowu nagrywac je na osobne sciezynki.

[I]

Mam do dyspozycji 4 Sennheisery e385 (or smth..:) dynamiczne.

Pewnie warto byłoby jakieś pojemnościówki załatwić, ale z tym może być problem..:(

[I]

uuu, to bedzie problem - te mikrofony maja bardzo silny efekt zblizeniowy, wiec specjalnie nie nadaja sie do lapania z duzych odleglosci. Poza tym ich niska skutecznosc spowoduje koniecznosc bardzo silnego wzmocnienia w preampie = szumy.

Sprobuj jednak zalatwic cokolwiek pojemnosciowego - kiedys mialem calkiem niezle rezultaty z Tonsil MCO52 i TonsilMCO53.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ