Witam
4 lata temu ukazal sie w EiS cykl artykulow o adaptacji pomieszczenia studyjnego. Pojawily sie w opisie absorbery wykonane z pianki. Wydaje mi sie, ze podobnym do pianki materialem jest steropian. Czy sie myle? Czy dobrze bedzie dzialal panel absorbujacy wykonany z warstwy twardego steropianu pokrytej warstwa welny mineralnej?
Dzieki i pozdrawiam
Adaptacja pomieszczenia
Re: Adaptacja pomieszczenia
Czy dobrze bedzie dzialal panel absorbujacy wykonany z warstwy twardego steropianu pokrytej warstwa welny mineralnej?
Dzieki i pozdrawiam...
Z wełną można już coś osiągnąć, zwłaszcza w polączeniu ze sklejką i jakąś wykładziną dywanową...... A styropian nadaje się najwyżej do ocieplenia....ale nie brzmienia tylko pomieszczenia....
Poszukaj w necie artykułów o akustyce - poszperaj w forum, bo ostatnio ktoś poruszał ten temat i w odpowiedziach dostał pare bardzo ciekawych linków.
Jeśli interesuje Cię absorber najniższych częstotliwości do narożników pomieszczenia, to mam przepis.
Dzieki i pozdrawiam...
Z wełną można już coś osiągnąć, zwłaszcza w polączeniu ze sklejką i jakąś wykładziną dywanową...... A styropian nadaje się najwyżej do ocieplenia....ale nie brzmienia tylko pomieszczenia....
Poszukaj w necie artykułów o akustyce - poszperaj w forum, bo ostatnio ktoś poruszał ten temat i w odpowiedziach dostał pare bardzo ciekawych linków.
Jeśli interesuje Cię absorber najniższych częstotliwości do narożników pomieszczenia, to mam przepis.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Adaptacja pomieszczenia
Jeśli interesuje Cię absorber najniższych częstotliwości do narożników pomieszczenia, to mam przepis....
Generalnie mam jakies tam pojecie o tych rzeczach, oczywiscie przepisem mozesz sie podzielic
Mam bastrapy w naroznikach itd, problemem jeszcze pozostaje jedynie fala stojaca pomiedzy dwiema sciankami, akurat na wysokosci stolu i monitorow - 96Hz, 144, 192 itd. Wykorzystalem juz wszystkie materialy, a ze zostalo mi oprocz welny mineralnej sporo steropianu (steropian zostal z budowy, nie ze studia), stad moje pytanie. Co by sie upewnic...
pozdrawiam
Jeśli interesuje Cię absorber najniższych częstotliwości do narożników pomieszczenia, to mam przepis....
Generalnie mam jakies tam pojecie o tych rzeczach, oczywiscie przepisem mozesz sie podzielic

pozdrawiam