Octava 319

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mel
Octava 319

Post autor: mel » piątek 19 lis 2004, 01:07

Witam

Czy nadal potwierdzacie dosc pozytywne, znalezione w archiwum informacje o tym mikrofonie? Kazaly mi one przyjzec sie jeszcze raz dokladniej temu mikrofonowi, i coz... Brzmi rzeczywiscie ladnie. Wydaje sie, ze o polke wyzej od wszelakich MXL i im podobnych. Ale ciekawy jestem, a tego juz nie moglem sprawdzic, waszej opinii o tym, jak znajduje sie ten mikrofon w miksie. W jakiego rodzaju muzyce z powodzeniem go uzywaliscie, a w jakiej, Waszym zdaniem wypada gorzej?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Orbit

Re: Octava 319

Post autor: Orbit » piątek 19 lis 2004, 01:40

jak znajduje sie ten mikrofon w miksie. W jakiego rodzaju muzyce z powodzeniem go uzywaliscie, a w jakiej, Waszym zdaniem wypada gorzej?

pozdrawiam

...

Od kad mam Oktawe 319 , nie uzywam zadnego innego mikrofonu , moge powiedziec tylko tyle . jest ZAJE.....STY , jesli chodzi o miks .. tutaj jest najciekawsze , jedyne co robie to kompresja , czasem podciecie lekkie dolnych czestotliwosci , ewentualnie De-eser Nic wiecej, zadnego gałkowania , jak to miało miejsce z moim poprzednim mikrofonem CAD , w miksie odnajduje sie rewelacyjnie , ma to co powinien miec wokal , wyrazny bez przerysowanej gory , lecz jest to mikrofon typowo wokalowy , nie nadaje sie raczej do instrumentow typu gitaRRa :) Co sie tyczy mikrofonow MXL. ( sorki pewnie spora czesc forumowiczow go posiada ) ale powiem tyle .... przereklamowany na maxa ! moim zdaniem totalna porazka .

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 19 lis 2004, 01:51

...jesli chodzi o miks .. tutaj jest najciekawsze , jedyne co robie to kompresja , czasem podciecie lekkie dolnych czestotliwosci , ewentualnie De-eser Nic wiecej, zadnego gałkowania...

Wlasnie zaczelem bawic sie probka nagrana tym mikrofonem i chyba potwierdzam dokladnie to, co napisales... Malo tego, proba zabawy korekcja na tym mikrofonie daje niesamowite rezultaty. Niesamowite, w porownaniu z proba korekcji nagrania zrobionego na MXL1006...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 19 lis 2004, 10:57

Moi koledzy twierdza,ze 219 brzmi bardzo podobnie do AKG 414,319 to nowa wersja 219,ponoc jasniejsza od 219,ja akurat tych nie slyszalem,robilem jedynie na lampowej 2500 i jest super,wiec chyba nie ma sie co zastanawiac nad jakoscia tych mikrofonow!Slyszalem tez wstege 52,coz nic dodac nic ujac,tak grubego soundu dawno nie slyszalem oprocz Neumana TLM 193,jest super!!!!!!SL.

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » piątek 19 lis 2004, 11:26

Mam 319-tke od ok. roku. Jestem bardzo zadowolony, choc porownan nie bylo mi dane czynic. Z czystym sumieniem moge ja polecic kazdemu.

---------

elmuz

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 19 lis 2004, 11:37

po jakis publikacjach , gdzies juz nie bardzo pamietam gdzie, postanowiłem potestowac MXL 990 i 770 , na pierwsze słuchanie mikrofony brzmiały fajnie, przestało mi sie jednak podobac gdy probowałem wokal wmiksowac w muze, no własnie , zaczeły sie schody . okazało sie ze gora wystaje troche ..... a moze inaczej ..... wyłazi nie ładnie, OKTAVA 319 oprocz tego ze ma swietna barwe , ma tez wade, trzeba uwazac, bo po stuknieciu w kabel czy statyw wydaje z siebie te dziwne dzwieki , ale tak..... Niemam zastrzezen. a raczej pokusze sie o stwierdzenie . RUSKIa Technologia w tym przypadku przewyzszyła Amerykanskie tanie MXL-ki

hanuman

Post autor: hanuman » piątek 12 maja 2006, 00:20

moją 319kę kupiłem ją w marcu 2005 i boje się że mam chińskiego "fejka". czy wasze 319ki tez nie mają wybitego numeru seryjnego? moja zamiast cyrylicy przy tłumiku ma łacińskie "db" , "mk 319" na przodzie majka jest pisane chudszą czcionką niż na zdjęciach ze strony http://oktava.tula.net/eng/mk319_e.htm

jak to wygląda u Was?

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 12 maja 2006, 03:28

...moją 319kę kupiłem ją w marcu 2005 i boje się że mam chińskiego "fejka". czy wasze 319ki tez nie mają wybitego numeru seryjnego? moja zamiast cyrylicy przy tłumiku ma łacińskie "db" , "mk 319" na przodzie majka jest pisane chudszą czcionką niż na zdjęciach ze strony http://oktava.tula.net/eng/mk319_e.htm

jak to wygląda u Was?

...

z tego co czytalkem na stronie amerykanskiego dealara Oktavy to chyba rzeczywiscie masz chinski egzemplarz.

Tam sa opisyane podbne cechy tylko akurat w innych modelach.

Podbno tez mk-319 od ok.roku jest sperzedawany zasze w drewnianym case.

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » piątek 12 maja 2006, 07:47

takze posiadam octave mk319 juz pod ponad roku....

swietny mikrofon jak za taka cene...

porownywalem bezposrednio do SP B1 i B3 ktore zostaly daleko w tyle.

Mialem tez przez moment pozyczony AKG C3000,

jak dla mnie octava to mikrofon wlasnie klasy c3000

aczkolwiek faktycznie np gitary przesterowane z pieca nagrane przez mk319 nie bardzo mi sie podobaja, w sumie przez SP B1 (kiedys wszyscy chwalili)

Ogolnie zdecydowanie wole nagrac przez sm57, ale bardzo powaznie mysle nad kolejna octava (wspomnianym wstepgowym) do ujec gotar przesterowanych a takze jako dodatkowy wokalowy....

Czy ktos uzywal tej wstepgowki do ujec piecow gitarowych??
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 12 maja 2006, 08:16

...moją 319kę kupiłem ją w marcu 2005 i boje się że mam chińskiego "fejka". czy wasze 319ki tez nie mają wybitego numeru seryjnego? moja zamiast cyrylicy przy tłumiku ma łacińskie "db" , "mk 319" na przodzie majka jest pisane chudszą czcionką niż na zdjęciach ze strony http://oktava.tula.net/eng/mk319_e.htm

jak to wygląda u Was?

...

Moja Oktava ma wybity nr. seryjny a jest na 100% orginał , bardzo mozliwe ze masz Czajnik ....

ODPOWIEDZ