Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Jachu
Jak nagrać CD z audio i data, aby data track nie był odtwarzany?
autor: Jachu » niedziela 14 lis 2004, 18:18
No właśnie. Na pewno jest taka możliwosć, ale nie wiem czy wystarczy mieć dobre oprogramowanie czy płyta musi być tłoczona.
Jak nagrać CD z audio i data, aby data track nie był odtwarzany przez odtawarzacze audio jako cicha ścieżka? Zawsze jest tak, że pierwsza ścieżka na plytce to właśnie dane. Chcę nagarać demówkę zespołu w formacie audio oraz dodać wideoklip żeby móc odtworzyc to na kompie. Co robić? Mam Nero 5.0
-
ZomZom
autor: ZomZom » niedziela 14 lis 2004, 18:22
Dane można równie dobrze nagrać jako ostatnią ścieżkę, co w pewien sposób rozwiązuje problem.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!
-
Jachu
autor: Jachu » niedziela 14 lis 2004, 18:28
No tak, ale czy mi typowa "wieża" czt radio w samochodzie taką płytkę odtworzy?! Takie rozwiązanie wymaga mulitisesyjności, a to jest ryzykowne... Jeśli już sie uda na jakims wspołcześniejszym odtwarzaczu i płytka bedzie odtwarzana to wydaje mi się, zę wtedy ścieżka data bedzie po prostu ostatnia i tak samo jak wczensiej odtwarzana jako cisza. A mi chodzi o to, żeby jej wogóle nie było. Tylko komputer ją czytał.
-
makaronix - Posty:256
autor: makaronix » niedziela 14 lis 2004, 19:20
...No tak, ale czy mi typowa "wieża" czt radio w samochodzie taką płytkę odtworzy?! Takie rozwiązanie wymaga mulitisesyjności, a to jest ryzykowne... Jeśli już sie uda na jakims wspołcześniejszym odtwarzaczu i płytka bedzie odtwarzana to wydaje mi się, zę wtedy ścieżka data bedzie po prostu ostatnia i tak samo jak wczensiej odtwarzana jako cisza. A mi chodzi o to, żeby jej wogóle nie było. Tylko komputer ją czytał.
...
Są 2 formaty płyt za danymi i adio Mixed mode i CD Extra W mixed Mode najpierw widac data track jako cisze a potem audio wic jak nagrasz jako ostatni data track to bedziesz miał cisze tyle że na koncu jak nagrasz w foramcie CD Extra to dla kompa nie beda widoczne ścieżki audio a dla odtwarzacza dane a do kompa ściezki audio mozna zgrac za pomocą jakigoś programu do zgrywania z płyt dowidziałem sie o tym wczoraj nie sprawdzałem wiec spóbój może na jakich CD-RW mówił mi to człowiek który ma niskonakładową wytwórnie płytową pozdrawiam
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
-
Jachu
autor: Jachu » niedziela 14 lis 2004, 19:53
Dzieki to jest to!
CD-Extra
A CD in the CD-Extra format (also known as an Enhanced CD) is a Multisession CD that consists of two sessions: the first session contains the audio files and the second session the data.
Existing normal audio CD players play the first session as an Audio CD. The second session contains data files whose contents may relate to the audio track in the first session, for example with song lyrics and background information about the music, or they may just contain gimmicks in the form of video clips. The second session can only be used by PCs with a CD-ROM drive, it cannot be 'seen' by a normal CD player.
pozdro!
-
tomak
autor: tomak » niedziela 14 lis 2004, 20:09
Oto jak to zrobic w Wavlabie:
Nagrywamy projekt CD-Audio z zaznaczona opcja CD-Extra compatible czyli plyta nie zostaje zamknieta. Nastepnie pod tym samym Wavlabem (albo innym programem np. Nero) dopisujemy sciezke data. I mamy plyte audio+data bez odtwarzania data pod playerami CD.
Sposob sprawdzony, ostatnio oddawalem tak zrobionego mastera do tloczni. POza tym wszystkie znane mi plyty (VooVoo, King Crimson itp.) na ktorych dolaczone byly pliki pod kompa sa tak zrobione tzn. najperw audio pozniej data. Wyjatkiem byly zdaje sie pierwsze kilkanascie płyt dołączonych do ESTRADY i STUDIO ;)
pzdr
tomak