Czy mikrofony się starzeją?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ZomZom
Czy mikrofony się starzeją?

Post autor: ZomZom » piątek 12 lis 2004, 00:28

Właśnie, nie udało mi się znaleźć na sieci żadnej wypowiedzi w tej kwestii. Jak to jest, czy 20-letni mikrofon (zakładając warunki normalnego użytkowania), będzie brzmiał tak samo jak w momencie zakupu? Czy gorzej? Czy mikrofony się zużywają z wiekiem, jak rzecz się ma w przypadku dynamicznych, a jak przy pojemnościowych?

Ciekawy jestem opinii, niekoniecznie popartych teorią. Pytanie może jest głupawe - mam nadzieję że użytkownik Pewu go nie przeczyta.
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Czy mikrofony się starzeją?

Post autor: szkudlik » piątek 12 lis 2004, 03:18

...Właśnie, nie udało mi się znaleźć na sieci żadnej wypowiedzi w tej kwestii. Jak to jest, czy 20-letni mikrofon (zakładając warunki normalnego użytkowania), będzie brzmiał tak samo jak w momencie zakupu? Czy gorzej? Czy mikrofony się zużywają z wiekiem, jak rzecz się ma w przypadku dynamicznych, a jak przy pojemnościowych?

Ciekawy jestem opinii, niekoniecznie popartych teorią. Pytanie może jest głupawe - mam nadzieję że użytkownik Pewu go nie przeczyta....

Pytanie wcale nie jest gupawe.

Mozna sobie wyobrazic dziesiatki przyczyn dla ktorych mikrofony zmieniaja swoje brzmienie:

- zacznijmy od membrany - wskutek atakowania dzwiekiem - szczegolnie o wysokim natezeniu - moze nastapic zwyczajne zmeczenie materialu i membrana odksztalci sie mechanicznie

- w przypadku mikrofonow elekretowych ladunek na trwale spolaryzowanej folii elktretowej moze sie zmieniac

- membrana moze sie zwyczajnie zabrudzic, nawet przy najlepszym traktowaniu microfa - w koncu w powietrzu zawsze jest nieco tlustego kurzu, a mikrofony dla vocalu dodatkowo dostaja porcje "zarazkow przenoszonych droga kropelkowa"

- zmiany w elektronice - przede wszystkim lampy, majace okreslona zywotnosc i koniec - emisyjnosc katody spada i lampa zmienia swoje parametry.

- no i standardy jak wyschniecie kondesatorow itd .

mozliwosci moze byc jeszcze masa...
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 12 lis 2004, 19:07

To moze ja jeszcze zapytam:

- wiadomo ze membrany mikrofonów ulegają zanieczyszczeniom - czy powinno sie je w jakis sposób oczyszczac? Czy moze poprostu nalezy zostawic ten naturalny bieg rzeczy a do z uzycia mirofonu?

- kondensatory wysychają - jaki mniej więcej czas musi minąć aby do tego doszło? A moze w skutek intensywnego uzytkowania czas ten skraca sie? I jaki to ma wplyw na charakter brzmienia wtrakcie powolnego wysychania kondemsatra?

-zmęczenie materiału - czy dotyczy to warunków wsokich ciśnien powietrza, czy moze w przypadku nagrywania zwyklego wokalu też membrana mocnio się zuzywa?

zastanowilo mnie to, mimo ze wszystkie moje mikrofony są nowe, ale czas leci - wiadomo. ;)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 19:38

Możemy poteoryzowac .

1. czyścić warto sita: wiadomo szminki, cherlawi lub zapluci wokaliści itp. i tego tam.... Dobrym zwyczajem jest gąbka (wystarczy uprać) ale porządna, bo jak zastosujesz badziewie to bez korekcji eq. się nie obejdzie. Na membranach osadza się samo życie, czyli tłuszczyk i inne przyjemnostki - tego nie radzę nawet dotykać.

2. ano wysłychają i tracą pojemność (jak dobrze zauważył Monter najlepszym rozwiązaniem byłoby trzymanie ich pod napięciem), pytaniem jest w jakim obwodzie są zastosowane (w tłumiku, filtrze, zasilaczu). W każdym przypadku spowoduje to inne reakcje. Generalnie jeśli pojemność się zmniejsza to częstotliwość idzie w górę. W zasilaczu przy wysychających kądziolkach można na bank spodziewać się zwiększenia tętnień, zakłuceń i upierdliwości stanów nieustalonych (szczególnie w symetrycznych).

3. tu nie ma reguły, oprócz precyzji wykonania, a co za tym idzie kasy. Tu sam jestem ciekaw jak "zaśpiewaja" chińskie klony po 10 latkach .
[addsig]
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 12 lis 2004, 20:27

Nic nie jest wieczne. Stan każdego sprzętu po wielu latach zależy w znaczacym stopniu od sposobu użytkowania.

Wspomniano tu o zmianie pojemności kondensatorów elektrolitycznych spowodowanej wysychaniem elektrolitu. To prawda, choć w przypadku mikrofonów pojemnościowych sytuacja nie jest zła, ponieważ najczęściej w torze sygnałowym stosowane są kondensatory tantalowe, o małej stratności, o zdecydowanie mniejszych szumach i praktycznie "wieczne". Starzenie się pozostałych elementów elektroniki (półprzewodniki, rezystory) jest wręcz zaletą - w cyklu produkcyjnym niektórych urządzeń wysokiej klasy stosuje się "sztuczne starzenie elementów".

Nie ma co przesadzać z ciągłym załączeniem zasilania - w przypadku dłuższego nieużywanie urządzenia wystarczy co jakiś czas załączyć zasilanie, by elektrolity się uformowały. Należy również pamiętać, że największym wrogiem elektrolitów jest temperatura i zbyt wysokie napięcie.

W przypadku, gdy w elektronice mikrofonu są elektrolity "zwykłe" dobrze jest wymienić je na tantale (uwaga na napięcia i biegunowość).

Mikrofon jest tylko jednym z elementów całego toru akustycznego.

Niestety karty dźwiękowe, wzmacniacze i pozostałe urządzenia mają elektrolity "zwykłe", które z czasem (całe szczęście, że bardzo długim) zmnieniają swoje parametry.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 20:31

...A chcecie zobaczyc jak się robi kapsuły pojemnościowe u Neumanna?

E tam, zobaczyć... A nie lepiej tyż poczytać - EiS 11/2003 , toż Rednacz nie pojechał tam tylko na piwo (chyba ).

Antheck

Post autor: Antheck » piątek 12 lis 2004, 20:36

Witam,

Jest jeden patent, który mozna zastosować, aby "następny wokalista" czuł się lepiej. Otóż można mikrofony trzymać w casie, albo innej skrzyneczce wraz z odświeżaczem powietrza (np. niedgyś popularną "choinką" samochodową) o jakimś w miarę neutarlnie-przyjemnym zapachu. Oczywiśćie nie ma to za wiele wspólnego z konserwacją membran, czy kondensatorów, czy innych cześći elektro-mechanicznych o których wspominali moi Przedmówcy.

Rozwiązanie to jest jednak b dobre i tanie, jeśli nie chcemy odstraszyć wykonawcy zapachem piwa, fajek i nieumytych zębów poprzedników.

Proste, a jakie przydatne. Pozdrawiam

PS> nie prowadziłem, żadnych badań nad popularnością poszczególnych zapachów wsród wykonawców ))
[addsig]
Stevie Wonder: "You're the best stage crew I've ever seen..."

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 20:47

...Nic nie jest wieczne...

Otóż to.

Świetnie, że wspomniałeś o tantalach. Wszystko się zgadza o ile chodzi o tor audio, a gabaryty tych powszechnie dostępnych nie przeszkadzają w modyfikacji. Z zasilaczami jest sprawa gorsza, tam ten patent nie przejdzie. Więcej, wspomniałeś o formatowaniu. To też jest ważny element, przed wymianą elektrolitów warto je trochę "pomęczyć" pod napięciem. Nie wszyscy o tym wiedzą i potem się mocno dziwią gdy włączą urządzonko zaraz po "własnoręcznym" serwisie.

...Otóż można mikrofony trzymać w casie, albo innej skrzyneczce wraz z odświeżaczem powietrza...

Moja koleżanka powiedziałaby Ci, to się myje a nie "wietrzy". Bez urazy oczywista
[addsig]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 12 lis 2004, 21:05

Świetnie, że wspomniałeś o tantalach.

Tantale to pryszcz, ale jakos nikt nie podjal tematu lamp... ktore maja starzenie sie wpisane w zasade dzialania niejako.

Tutaj trzymanie pod napieciem przyniesie odwrotny skutek

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 12 lis 2004, 21:16

...Wejdź na forum "audiofilów" i napisz to samo, zostaniesz zbanowany ...

Łoo rany Monter!

Toż to jutro zaczynają się targi Audio Show dla tych "słyszacych inaczej" w hotelach Bristol i Sobieski w stolicy. Trza iść, zawsze wracam po nich pełen nowych "wrażeń" i chęci do zrobienia czegoś nowego, niekoniecznie racjonalnego .
[addsig]

ODPOWIEDZ