Jak w Reason 2.5 nagrać automatykę dla 2 urządzeń

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
SHIVOO
Kontakt:
Jak w Reason 2.5 nagrać automatykę dla 2 urządzeń

Post autor: SHIVOO » środa 03 lis 2004, 12:09

Witam !

Pytanie w zasadzie już znacie....

Czy w samym Reasonie jest to możliwe, aby jednocześnie zapisać automatykę dla 2 urządzeń. Z tego co wyczytałem w manualu to nie... (w sekwencerze musi być ikona MIDI przy urządzeniu) Ale korzystając z ReWire może tak (nie próbowałem) Bowiem jeśli nie ma takiej możliwości to jest to ogromną wadą tego softu...

Pozdrawiam !

Krizz
Kontakt:

Re: Jak w Reason 2.5 nagrać automatykę dla 2 urządzeń

Post autor: Krizz » środa 03 lis 2004, 14:18

...Witam !

Pytanie w zasadzie już znacie....

Czy w samym Reasonie jest to możliwe, aby jednocześnie zapisać automatykę dla 2 urządzeń. Z tego co wyczytałem w manualu to nie... (w sekwencerze musi być ikona MIDI przy urządzeniu) Ale korzystając z ReWire może tak (nie próbowałem) Bowiem jeśli nie ma takiej możliwości to jest to ogromną wadą tego softu...

Pozdrawiam !...

Jak sam słusznie zauważyłeś, w Reasonie trzeba kliknąć nakoło nazwy tracka, by się pojawiła ikonka wtyku midi. Nie ma takiej możliwości w samym Reasonie, bo nawet jeśli będziemy kontrolować jednocześie więcej niż jeden moduł, ikonka przy ścieżce mówi Reasonowi, do którego tracku nagrywać w danym momencie. By nagrywać na więcej niż jeden moduł naraz, trzeba użyć zewnętrznego sekwensera.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 03 lis 2004, 15:25

Jak sam słusznie zauważyłeś, w Reasonie trzeba kliknąć nakoło nazwy tracka, by się pojawiła ikonka wtyku midi. Nie ma takiej możliwości w samym Reasonie, bo nawet jeśli będziemy kontrolować jednocześie więcej niż jeden moduł, ikonka przy ścieżce mówi Reasonowi, do którego tracku nagrywać w danym momencie. By nagrywać na więcej niż jeden moduł naraz, trzeba użyć zewnętrznego sekwensera....

Się znaczy ReWire "załatwi" sprawę? No to ćwierć biedy...

THX !

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » piątek 05 lis 2004, 16:20

Oczywiście nie będziemy nagrywać wtedy do ścieżek Reasona, ale do ścieżek sekwensera.

A co do ReWire, to na marginesie chciałbym powiedzieć, że nie jest to jedyna metoda połączenia Reasona z sekwenserem. Ale oczywiście najwygodniejsza i dająca największe możliwości.

ODPOWIEDZ