Jedną z sześciu kart?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
nawet
Kontakt:
Jedną z sześciu kart?

Post autor: nawet » poniedziałek 01 lis 2004, 09:11

Witam! Mam zamiar wymienić dotychczasową kartę, na której pracuję i waham sie pomiędzy sześcioma pozycjami:

-Terratec Phase 28

-M-Audio Delta 1010 LT

-ESI Waveterminal 192M

-ESI Julia

-Echo Digital Audio Gina 3G

-Audiotrak MAYA 1010

Czy ktoś z Was ma doświadczenie pracując na tych urządzeniach? Jeśli tak, proszę o sugestie

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dejote

Re: Jedną z sześciu kart?

Post autor: dejote » poniedziałek 01 lis 2004, 09:13

napisz może jakie masz wymagania odnośnie karty,jaką muzykę będziesz nagrywał,itp...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

nawet
Kontakt:

Post autor: nawet » poniedziałek 01 lis 2004, 09:19

...napisz może jakie masz wymagania odnośnie karty,jaką muzykę będziesz nagrywał,itp... ...

hm jest to przede wszystkim nagrywanie wokali ( mxl 990 + preamp mic 100 behringera + kompresor behringera mdx2100 ), a także komponowanie muzyki ( syntezatory vst, w przyszłości także i hardware'owe, np. virus, waldorf, roland ). Chodzi mi o to, aby nagrany wokal brzmiał czysto a i wtyczki vst działały w miarę sprawnie i szybko. Pracuję na Logic'u 5.5.0 na PC, FLStudio, Sound Forge oraz Sonar 2.0 .

Na oku mam jeszcze Echo Mia Midi ...

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 01 lis 2004, 09:29

hm jest to przede wszystkim nagrywanie wokali ( mxl 990 + preamp mic 100 behringera + kompresor behringera mdx2100 ), a także komponowanie muzyki ( syntezatory vst, w przyszłości także i hardware'owe, np. virus, waldorf, roland ). Chodzi mi o to, aby nagrany wokal brzmiał czysto a i wtyczki vst działały w miarę sprawnie i szybko. Pracuję na Logic'u 5.5.0 na PC, FLStudio, Sound Forge oraz Sonar 2.0 .

Na oku mam jeszcze Echo Mia Midi ... ...

wtyczki raczje nie będą działać szybciej dzięki karcie...

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 01 lis 2004, 09:33

nie wiem,żadnej z trych kart nie słyszałem oprócz Echo Mia ...dżwięk nie był taki zły (przy ampie ART i MXL 990) od Twoich,amatorskich zastosowań byłby pewnie dobry,ale radził bym Ci jechać do jakiegoś sklepu,gdzie mają wszystkie z tych kart,i pozwolą Ci ich posłuchać...

nawet
Kontakt:

Post autor: nawet » poniedziałek 01 lis 2004, 09:39

...nie wiem,żadnej z trych kart nie słyszałem oprócz Echo Mia ...dżwięk nie był taki zły (przy ampie ART i MXL 990) od Twoich,amatorskich zastosowań byłby pewnie dobry,ale radził bym Ci jechać do jakiegoś sklepu,gdzie mają wszystkie z tych kart,i pozwolą Ci ich posłuchać......

własnie w tym problem :/ ... u mnie w mieście nie ma takiego sklepu gdzie omżna kupić karty. fakt jest duży muzyczny, ale tam nie pozwolą ci posłuchać .. :/ a dzieki czemu na przykład będzie lepiej działało grand piano, tzn nie będzie się cięło i latencja będzie jakaś taka żeby się dało z tego normalnie korzystać? mam 512 ramu i procek pentium 4 2,4GHz.. to nie powinno być źle, a jednak nie jest dobrze. Mój znajomy ma kartę RME i jemu działa korzystniej niż mi... Dlatego liczyłem więc na Waszą pomoc :) dzwoniłem do Akutech'a i tam mi powiedzieli że Audiotrak MAYA nie ma takiej dobrej jakości dźwięku. Skłaniam sie raczej do ESI Waveterminal 192M. Co o niej myślicie?

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 01 lis 2004, 09:42

Skłaniam sie raczej do ESI Waveterminal 192M. Co o niej myślicie? ...

a po co Ci tyle wejsc i wyjsc ? moze lepiej 192x ktora ma lepsze przetworniki niz 192M
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » poniedziałek 01 lis 2004, 10:23

Zwroc uwage na Mia MIDI, bo jest naprawde bardzo dobra jesli chodzi o jakosc.

Awatar użytkownika
lep

Post autor: lep » poniedziałek 01 lis 2004, 10:34

Z mojej strony moge ci polecić echo gina 3g. Pracuje na podobnym pc + echo layla + logic żadnych problemów. Przeszedłem z terratec ews i zauważam zdecydowaną poprawe wydajności i jakości. Pozatym niewydaje mi się aby w polsce można było znaleźć sklep w którym mógł byś przetestować wszystkkie te karty.
www.homstudio.com.pl

nawet
Kontakt:

Post autor: nawet » poniedziałek 01 lis 2004, 14:24

hm, no więc została Echo Mia Midi, Gina 3g no i ta nieszczęsna Julia... ktoś na niej pracował ? słyszałem, że jak na tę cenę jakość jest naprawdę zaskakująca ( pozytywnie ) więc co brać ostatecznie ?

pozdr

ODPOWIEDZ