Laptop zamiast klawisza

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Ciaho
Laptop zamiast klawisza

Post autor: Ciaho » środa 13 paź 2004, 23:54

Witam.

Mam możliwość kupienia noteboka z wyższej półki Dell (celeron2,4Mhz,265ddr ram,karta muzyczna itp.)

Chciałbym go skonfigurować jako dodatkowy instument inwestując w złącze midi-usb.Czy karty montowane w laptopach są w stanie obsługiwć programy typu Reason,instumenty VST?

Zastanawia mnie kwestia użycia na żywo efektów w takich kartach czy jest taka możliwośc?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Re: Laptop zamiast klawisza

Post autor: pawello » czwartek 14 paź 2004, 10:34

Czy karty montowane w laptopach są w stanie obsługiwć programy typu Reason,instumenty VST?

Masz na mysli karte dzwiekowa? Z grubsza tak.. moga obslugiwac ale po zainstalowaniu specjalnych sterownikow Asio4All pod WinXP.. Natomiast nikt ci nie zagwarantuje stabilnosci dzialania w kazdych warunkach w tej konfiguracji.. Polecalbym zaopatrzenie sie w interfejs audio-midi na USB lub jeszcze lepiej FireWire wraz z dedykowanymi sterownikami.. To na pewno bedzie "robic" - ja tak mam..

Zastanawia mnie kwestia użycia na żywo efektów w takich kartach czy jest taka możliwośc?

Efektow? Jakich efektow?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Ciaho

Post autor: Ciaho » czwartek 14 paź 2004, 11:21

Dzięki.

Czy jest jakis dobry w miare nie drogi interfajs(tak do 500zł)??

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 14 paź 2004, 13:15

...Dzięki.

Czy jest jakis dobry w miare nie drogi interfajs(tak do 500zł)??

...

Obawiam sie ze w takiej cenie to audio-midi to zapomnij.. jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi.. to raczej rzad kwoty 1000-1200 zlotych np M-audio Quattro, M-audio Audiophile USB albo M-audio FireWire Audiophile.. Te znam wiec polecam..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 14 paź 2004, 15:45

Zwróć uwagę na takie ustrojstwo -

http://www.echoaudio.com/Products/CardBus/

Nie wiem jak bardziej obeznani forumowicze ustosunkują się do takiej propozycji. Biorąc pod uwagę możliwość podłączenia klawiatury sterującej przez USB to produkty te mogą cię zadowolić.

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » czwartek 14 paź 2004, 15:57

...Witam.

Mam możliwość kupienia noteboka z wyższej półki Dell (celeron2,4Mhz,265ddr ram,karta muzyczna itp.)

Chciałbym go skonfigurować jako dodatkowy instument inwestując w złącze midi-usb.Czy karty montowane w laptopach są w stanie obsługiwć programy typu Reason,instumenty VST?

Pozdrawiam...

Nie kupuj celerona do zastosowan muzycznych, bo beda to stracone pieniadze. Celerony maja ograniczona pamiec cache i w stosunku do P4 sa znacznie mniej wydajne w aplikacjach muz. Wiecej wycisniesz z P4 2Ghz niz Celerona 2.4 Ghz.

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » czwartek 14 paź 2004, 16:37

......Witam.

Pozdrawiam...

Nie kupuj celerona do zastosowan muzycznych, bo beda to stracone pieniadze. Celerony maja ograniczona pamiec cache i w stosunku do P4 sa znacznie mniej wydajne w aplikacjach muz. Wiecej wycisniesz z P4 2Ghz niz Celerona 2.4 Ghz....

I tak, i nie. Najnowsze celerony D , to już nie jest taki badziew jak kiedyś i mają większą pamięć cache. Ale ten 2,4 GHz to raczej stary typ.

Generalnie lepszym rozwiązaniem by był P4. Zresztą wszystko zależy, do czego chce się taki sprzęt używać i ile trzeba zapłacić.

Awatar użytkownika
Ciaho

Post autor: Ciaho » piątek 15 paź 2004, 13:13

Dziękuje Wszystkim za rady.

Musze sprecyzować pytanie.Laptop bedzie używany w dużej mierze do gry na żywo, przy najmniej taki jest założenie.

Czy ma to racje bytu.Interesuje mnie secwencer, możliwości edycyjne i efekty na żywo .Jest tp możliwe czy pozostać przy standardowym hardwerowym klawiszu ?;)

Czy są jakieś karty niedrogie które z powodzeniem mogą być wykorzystywane do tego celu.

Zastanawiam się nad programami.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 15 paź 2004, 13:23

Pokładowe wyjścia audio w laptopach to porażka. Nie dość, że wymagają cudów z zastępczymi sterownikami (asio4all działa, ale nie u wszystkich stabilnie, potrafi niespodziewanie poczęstowac pięknym bluescreenem), to jeszcze szumią jak Niagara.

Urządzenia na USB są bardzo problematyczne. Wprawdzie od czasu do czasu komuś się udaje toto jakoś podłączyć i jakoś to działa, ale latencja nie ta i generalnie potencjalne źródło wielu kłopotów.

Z tanich rozwiązań polecam kartę Echo Indigo na PCMCIA. Sam jej używam i jestem bardzo zadowolony. Absolutnie zero problemów, dobre (choć minimalistyczne) sterowniki, mała latencja, świetna jakość dźwięku.

ODPOWIEDZ