Jak używać kwantyzacji?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mysza
Jak używać kwantyzacji?

Post autor: mysza » niedziela 10 paź 2004, 19:12

...problem tkwi w tym ze musze poprawic jedna partie instrumentu VST.Wiem(slysze) ze jest nie rowno w pewnych miejscach i chcialbym uzyc kwantyzacji.Wiekszy problem to chyba to, ze wszystkiego sam sie ucze i nie potrafie jeszcze okreslic o ile jest nie rowno...czy istnieje jakis sposob, polsrodek zeby prawidlowo skwantyzowac nierownosci?metoda prob i bledow na razie mnie do niczego nie doprowadzila....pracuje w kubusiu sx
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
spiker

Re: Jak używać kwantyzacji?

Post autor: spiker » poniedziałek 11 paź 2004, 08:59

......problem tkwi w tym ze musze poprawic jedna partie instrumentu VST.Wiem(slysze) ze jest nie rowno w pewnych miejscach i chcialbym uzyc kwantyzacji.Wiekszy problem to chyba to, ze wszystkiego sam sie ucze i nie potrafie jeszcze okreslic o ile jest nie rowno...czy istnieje jakis sposob, polsrodek zeby prawidlowo skwantyzowac nierownosci?metoda prob i bledow na razie mnie do niczego nie doprowadzila....pracuje w kubusiu sx

...

Cześć. Mysza! Ty takie rzeczy jak kwantyzacja pytasz? No po prostu nie wierzę . Ale skoro tak, to po prostu otwórz sobie ten track MIDI w oknie piano rolll, powiększ sobie tak abyś widział szzcegółowo siatkę ( beaty, takty i wszystko drobniejsze conajmniej z dokładnością do szesnastek), włącz auto scroll i puść kawałek i patrz słuchając. Jak usłyszysz ten fragment który Ci krzywo jedzie zwróć uwagę czy "klocki" leżą nierówno względem siatki. Również zwróć uwagę czy pozostałe - dobre - klocki leżą równo na siatce. Jeśli tak to po prostu wciśnij Q na klawiaturze. W okienku rozdzielczości kwnatyzacji ustaw na wszelki wypadek 32-ki. Jeśli wszytkie klocki leżą "poza" siatką" ale uważasz że graja dobrze, a tylko niektóe sposród nich grają nierówno, to kwantyzacja NIC nie da, bo znaczy to że ślad MIDI sterujący VSTi został nagrany z pominięciem tempa utworu.

A tak w ogóle jeśli chcesz kwantyzować tylko wybrany fragment to zaznacz go po prostu (nomen omen) myszą i użyj prawego klawisza myszy i opcji MIDI quantize

nie wiem czy oto chodziło

pozdrowiska
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
mysza

Re: Jak używać kwantyzacji?

Post autor: mysza » wtorek 12 paź 2004, 16:15

W okienku rozdzielczości kwnatyzacji ustaw na wszelki wypadek 32-ki. **********************

...32-ki zdecydowanie pomogly.wielkie dzieki

[addsig]
-->play your reason system<--

ODPOWIEDZ