Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem mikrofonu
mxl 990 a tu nagle pojawił się model 770, fajnie: filtr i tłumik 10dB, który sie przyda do zgrania rzygającego pieca gitarowego, ale...
czemu 990-ka ma czułość 15mV/PA a 770-ka 10mV/PA!?
To niemała różnica, a mi zależy na dużej czułości.
Skąd ta różnica? i czy faktycznie czułość jest mniejsza?
pozdrawiam
Paweł
MXL 990 a 770
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Re: MXL 990 a 770
nikt nie wie? w anymusic też nie wiedzą.
To może jest jakieś wytłumaczenie z elektronicznego punktu widzenia.

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...Od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kupnem mikrofonu
mxl 990 a tu nagle pojawił się model 770, fajnie: filtr i tłumik 10dB, który sie przyda do zgrania rzygającego pieca gitarowego, ale...
pozdrawiam
Paweł...
MXL 990 jest moim zdaniem za bardzo czułym mikrofonem, przy nagrywaniu wokali rejestrował to co potrzebne i to co nie bardzo ,,,,, smieszna sprawa ale nagrały sie odgłosy klimatyzatora ktory pracwał ( szumiał ) za niedomknietymi i dzwiami... około 5 metrow dalej :) ogolnie 770 wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem. przynajmniej ja tak mysle , zamowiłem go dzisiaj :
pozdrawiam
Paweł...
MXL 990 jest moim zdaniem za bardzo czułym mikrofonem, przy nagrywaniu wokali rejestrował to co potrzebne i to co nie bardzo ,,,,, smieszna sprawa ale nagrały sie odgłosy klimatyzatora ktory pracwał ( szumiał ) za niedomknietymi i dzwiami... około 5 metrow dalej :) ogolnie 770 wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem. przynajmniej ja tak mysle , zamowiłem go dzisiaj :
To przeciez w praktyce zadna roznica - trzy decybele czy jakos tak...
MXL 990 jest moim zdaniem za bardzo czułym mikrofonem, przy nagrywaniu wokali rejestrował to co potrzebne i to co nie bardzo ,,,,, smieszna sprawa ale nagrały sie odgłosy klimatyzatora ktory pracwał ( szumiał ) za niedomknietymi i dzwiami... około 5 metrow dalej :) ogolnie 770 wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem.
Akurat. Zwiekszysz czulosc przedwzmacniacza i bedzie dokladnie to samo.
To przeciez w praktyce zadna roznica - trzy decybele czy jakos tak...
MXL 990 jest moim zdaniem za bardzo czułym mikrofonem, przy nagrywaniu wokali rejestrował to co potrzebne i to co nie bardzo ,,,,, smieszna sprawa ale nagrały sie odgłosy klimatyzatora ktory pracwał ( szumiał ) za niedomknietymi i dzwiami... około 5 metrow dalej :) ogolnie 770 wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem.
Akurat. Zwiekszysz czulosc przedwzmacniacza i bedzie dokladnie to samo.
Akurat. Zwiekszysz czulosc przedwzmacniacza i bedzie dokladnie to samo....
poza nieco wiekszymi szumami przy mikrofie o mniejszej skutecznosci. Z tym ze przy 10mV-15mV roznica bedzie pomijalie mala
Tak swoja droga to ciekawe jak czesto "sktuecznosc" mikrofonu jest taktowana jako parametr opisujacy "umiejetnosc mikrofonu do nagrywania detali"

takie cos mozna okreslic jako niemierzalny paramert "selektywosc", ale nigdy jako "skutecznosc" ktora jest po prostu okresleniem jak mocno bedzie musial potem pracowac preamp, ale NIC nie wnosi do brzmienia (moze poza tym ze im mniejsza skutecznosc tym wiekszy wplyw preampu. Gdyby mikr mial skutecznosc byla rzedu 300mV/Pa to preamp w ogole nie bylyby potrzebny)
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
kilka dni temu ktoś przyniósł do studia Mikrofon MXL 770 zaznaczył na tym będę nagrywał wokale ,czarna walizeczka , mikrofon także czarny :) fajnie wygląda ,W studiu mamy kilka ciekawych mikrofonów m- innymi Neumann U 87 , AKG 414b , czy Rode NT1-a ,pierwsze dwa sa to dosyć drogie mikrofony ,lecz można powiedzieć standard w studiach nagraniowych.Ale wracam do MXL'a , po zainstalowaniu mikrofonu na statywie i odpaleniu wszystkich gratów , kolega od Mikrofonu MXL . którego wokal dobrze znam , wydał z siebie głos,,,,,, i tutaj szok , jak to się mówi czapka mi spadła , zapytałem ile zapłacił za ten mikrofonik....573 zł wiec tutaj nie tylko czapka mi spadła ale i szczeka opadła , Ten mikrofon brzmiał bardzo dobrze , głos czysty klarowny nasycony , trochę można by rzec sterylny , odnosi się wrażenie ze w środku siedzi jakiś mały Kolo i Eq-alizuje w czasie rzeczywistym hahah , po nagraniu praktycznie ten wokal nie potrzebował ingerencji ..absolutnie nic, co nawet przy U87 zdarza się rzadko.Dzisiaj zamowiłem MXL 770 .
Ja skusiłem się na Superlux CM-H8A i powiem że jestem ogromnie zadowolony. Mialem MXL'a, wole brzmienie Superluxa. Faktycznie jest bardziej łagodny i rejestruje szpilki za zakresie 8 khz. Pozatym czułość (jak kto woli) 20mV/Pa. Cena 599 zł. Mozna dostac taniej.
...Ja skusiłem się na Superlux CM-H8A i powiem że jestem ogromnie zadowolony. Mialem MXL'a, wole brzmienie Superluxa. Faktycznie jest bardziej łagodny i rejestruje szpilki za zakresie 8 khz. Pozatym czułość (jak kto woli) 20mV/Pa. Cena 599 zł. Mozna dostac taniej.
...
POPRAWKA: I nie rejestruje bolesnych szpilek w zajresie 8 khz. :)
...
POPRAWKA: I nie rejestruje bolesnych szpilek w zajresie 8 khz. :)
- stereophonic
- Kontakt:
Miałem okazje działac na MXl 990 i 770 , ogolnie barwa nie roznia sie bardzo , mozna powiedziec ze przy wyłaczonym filtrze gorno przepustowym , jest to prawie to samo ,.... prawie, gdyz według mnie 770 ma troche szlachetniejsze brzmienie .... chociaz mozna sie o to spierac , jednak ja osobiscie wybralem 770 . naprawde fajny majk-rofonik:) dodoam ze do niedawna korzystałem z mikrofou CAD .. nie pamietam symbolu .. lecz był duzo drozszy od MXL, od kad mam MXL 770 CAD spoczywa w pdełku .
Pozdrawiam Stereophonic