ddrum w midi czy audio

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Ulak
ddrum w midi czy audio

Post autor: Ulak » poniedziałek 23 sie 2004, 09:56

Witam, czy do rejestracji perkusji za pomoca ddruma musze kupowac droga karte 8in/8out, czy nagrywac w midi na tansza z midi i z 2in/2out ?

Pozdrawiam Zbyszek

Uwielbiam muzyke, gram troche na perkusji. Fascynuje mnie tajemnicą owiane studio muzyczne. Uwielbiam kręcić gałkami i słuchać co się zmienia ;-)

Awatar użytkownika
CD-RW

Re: ddrum w midi czy audio

Post autor: CD-RW » poniedziałek 23 sie 2004, 11:22

...Witam, czy do rejestracji perkusji za pomoca ddruma musze kupowac droga karte 8in/8out, czy nagrywac w midi na tansza z midi i z 2in/2out ?

Pozdrawiam Zbyszek

...

Witam,

mozesz kupic droga karte 8i/om i rejestrowac probki generowane przez ddrum, a mozesz nie inwestowac w karte, zrzucic midi, a probki podlozyc w komputerze. Natomiast 2in dla nagrania bebnow to wciaz troche za malo, bo mamy jeszcze HH, 2x OH (to juz 3) i moze przydalby sie jeszcze jakis ambient. (no chyba ze HH i blachy tez beda programowane)

C.

Awatar użytkownika
Ulak

Post autor: Ulak » poniedziałek 23 sie 2004, 12:43

(no chyba ze HH i blachy tez beda programowane)

C....

Raczej nie, jezeli juz to calos bez wyjatkow w midi.Zastanawiam sie tylko nad pracochlonnoscia obrobki materialu w midi i nad tym czy zachowany bedzie filing nagrania pod wzgledem np.artykuacji i tzw.smaczkow.

Interesuje mnie mozliwosc wykorzystania w przyszłości zgranego przeze mnie materialu w studio.Czy sa jakies warunki aby pliki midi mogły byc tamze wykorzystane ?

Pozdrawiam Zbyszek
Uwielbiam muzyke, gram troche na perkusji. Fascynuje mnie tajemnicą owiane studio muzyczne. Uwielbiam kręcić gałkami i słuchać co się zmienia ;-)

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » poniedziałek 23 sie 2004, 18:46

... (no chyba ze HH i blachy tez beda programowane)

C....

Raczej nie, jezeli juz to calos bez wyjatkow w midi.Zastanawiam sie tylko nad pracochlonnoscia obrobki materialu w midi i nad tym czy zachowany bedzie filing nagrania pod wzgledem np.artykuacji i tzw.smaczkow.

Interesuje mnie mozliwosc wykorzystania w przyszłości zgranego przeze mnie materialu w studio.Czy sa jakies warunki aby pliki midi mogły byc tamze wykorzystane ?

Pozdrawiam Zbyszek...

Z wykorzystaniem sladow w studio moze byc roznie, zalezy co to za muzyka. Jest mnostwo utworow w ktorych zaprogramowany beben nie przeszkadza (lub wrecz jest pozadany), a sa takie w ktorych jest to raczej nie do przyjecia. Podstawowym problemem podmiany probek (lub programowania bebnow) jest to ze sklejone probki stopy, werbla i HH, nie brzmia tak jak jednoczesnie zagrane stopa z werblem i HH. Do tego dochodzi oczywiscie obecnosc tych dzwiekow w OH, co ma duzy wplyw na panorame bebnow - czyli historia ktorej nie ma przy bebnach midi, lub bebnach zaprogramowanych. Poza tym trzeba sobie powiedziec szczerze, ze oryginalne probki w Ddrumie nie zachwycaja, na szczescie mozna je podmieniac.

Pozdrawiam

C.

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » wtorek 24 sie 2004, 00:26

...... (no chyba ze HH i blachy tez beda programowane)

C....

Pozdrawiam Zbyszek...

Z wykorzystaniem sladow w studio moze byc roznie, zalezy co to za muzyka. Jest mnostwo utworow w ktorych zaprogramowany beben nie przeszkadza (lub wrecz jest pozadany), a sa takie w ktorych jest to raczej nie do przyjecia. Podstawowym problemem podmiany probek (lub programowania bebnow) jest to ze sklejone probki stopy, werbla i HH, nie brzmia tak jak jednoczesnie zagrane stopa z werblem i HH. Do tego dochodzi oczywiscie obecnosc tych dzwiekow w OH, co ma duzy wplyw na panorame bebnow - czyli historia ktorej nie ma przy bebnach midi, lub bebnach zaprogramowanych. Poza tym trzeba sobie powiedziec szczerze, ze oryginalne probki w Ddrumie nie zachwycaja, na szczescie mozna je podmieniac.

Pozdrawiam

C.

...

Roland VA76 ma rewelacyjne zestawy perkusyjne wypróbuj polecam Go

ODPOWIEDZ