Karta + zewnętrzny preamp do gitary

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Bartos
Karta + zewnętrzny preamp do gitary

Post autor: Bartos » niedziela 08 sie 2004, 12:32

Szukam dla siebie karty dźwiękowej do instrumentów vst i nagrywania gitary basowej. Wstępnie wyselekcjonowałem echo mia midi, waveterminala 192 L lub X, ew. RME DIGI96/8. Echo raczej odpada bo nie ma wyjścia na słuchawki. Wavterm.X nie ma pre-ampa dlatego zainteresowałem się zestawem 192X + pre-amp behringera MIC200 tube. Czy taki preamp będzie dużo lepszy od tego zainstalowanego na terminalu L? Może powinienem poszukać innych preampów?

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Karta + zewnętrzny preamp do gitary

Post autor: Sroka » niedziela 08 sie 2004, 15:28

Powiedz ile kasy chcesz na to wydać ?

Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » niedziela 08 sie 2004, 17:56

...Powiedz ile kasy chcesz na to wydać ?

Pozdrawiam, Sroka

...

Widzę to tak: chciałbym kupić dobrą kartę dźwiękową, taką, która będzie mi służyła przez kilka dobrych lat, ale nie chcę ładować pieniędzy w coś, z czego nie będę korzystał. Chciałbym kupić możliwie najlepszą kartę z parą wejść, wyjściem słuchawkowym, jak najniższą latencją. Ze wstępnych oględzin wydaje mi się, że zmieszczę się w 200-300$. Z preampem chciałbym zmieścić się powiedzmy w 100$. Trochę w międzyczasie doczytałem - teraz zdecydowanie wolałbym kupić coś tranzystorowego a nie lampowego :] Szukam więc taniego, transparentnego i uniwersalnego pre-ampu. W sumie? Powiedzmy 350 do 400 dolców.

(wychodzę z założenia, że taki preamp będzie lepszy od tych montowanych na karcie)

pozdrawiam, Bartos.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 08 sie 2004, 18:45

ale chodzi ci o preamp mikrofonowy,czy typowo basowy?
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 08 sie 2004, 19:59

Mogę ci za sugerować dwa warianty.

Pierwszy kupić Kartę M-Audio Delta 1010lt + pre amp.

Karta ma osiem wejść i wyjść z czego dwa mają pre ampy tylko że bez napięcia phantomowego. Więc musisz kupić albo zasilacz do phantom albo pre amp zewnętrzny z phantomem.

Pre ampu ci nie polecę ponieważ sam osobiście miałem Behringera Mic2200 i Grace design 101. Z czego ten drugi jest wyższą klasa za około 520$. Jeżeli odpowiada ci to ze kupisz oddzielnie kartę i pra amp np. Behringera to jak najbardziej polecam.

Drugi wariant to kupienie całego systemu z pre ampami , wyjściem słuchawkowym itp.

Mogę ci polecić Cubase system 4 na którym pracuję od dwóch tygodni.

Przyznam że miałem na początku z nim trochę kłopotu ale to wynikało tylko i wyłącznie z powodów zewnętrznych nie związanych z tym systemem.

Ten system da ci wszystko co jest potrzebne do domowego studia w jednym klocku. Wyjście słuchawkowe oddzielnie regulowane, wyjście monitorowe, dwa wejścia mikrofonowe phantomowane, wejście instrumentalne, dwa wejścia liniowe, wejście i wyjście midi i złącze cyfrowe SPDiF. A najfajniejsze jest to że masz jeszcze oryginalny program.

Myślę ze jeżeli twoje wymagania są takie jak napisałeś to ten system powinien być w zupełności zadowalający.

Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 08 sie 2004, 21:26

Nie sadzę, żeby autor postu szukał wielo-wejściowego interfejsu typu Delta 1010, bowiem chodzi mu głównie o dogrywki typu overdub, w tym przypadku gitary basowej. Echo MIA MIDI - na przykład - zapewni solidne i wysokiej jakości audio stereo. W kwestii monitoringu słuchawkowego - kilka koreańskich kart ma takie coś, ale ani nie są to karty tej co Echo MIA klasy na polu audio, ani też monitoring nie jest wystarczającej jakości. Dobre karty nie mają takiej opcji. Prawdopodobnie bardzo prosty preamp AudioBuddy zapewni odpowiedni i czysty sygnał z gitary basowej (sprawdzone), ale co dalej, czyli po nagraniu? Można eksperymentować z różnymi wtyczkami typu kompresja/overdrive/distortion itp... Myślę, że dla ambitniejszego basisty nieocenione usługi mógłby oddać specjalistyczny procesor typu Bass POD (Line-6), gwarantując odpowiedni poziom sygnału i paletę konkretnych brzmień. Pozostaje problem monitoringu słuchawkowego ... jakiś maleńki mikserek biurkowy?

MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » poniedziałek 09 sie 2004, 10:23

...ale chodzi ci o preamp mikrofonowy,czy typowo basowy?...

Najchętniej uniwersalny, ale jeśli tak się nie da, to typowo basowy. Podkreślam raz jeszcze - nie mam kasy na drogie lapmy :) teraz najchętniej wziąłbym tranzystorowy.

pozdr.

Bartos

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » poniedziałek 09 sie 2004, 11:27

jesli chcesz wydać max 100$ na preamp to będzie raczej lipa...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 09 sie 2004, 12:20

Preamp do basu to najlepiej Line6 Bass POD. Poszukaj np. tutaj, może da się wyrwać za 100$
[addsig]
gadu-gadu 4021735

ODPOWIEDZ