Zmniejszenie mocy we wzmacniaczu lampowym
Mam w planach kupno pewnego lampowego wzmacniacza gitarowego, ale on ma coś 180 wat mocy, więc strasznie dużo i chciałbym zmniejszyć moc o co najmniej połowę. Czy da się coś takiego zrobić? Chodzi mi o zamontowanie jakieś przełącznika itd.
[addsig]
[addsig]
gadu-gadu 4021735
Re: Zmniejszenie mocy we wzmacniaczu lampowym
?? A po co ?

zależy o jaki wzmacniacz ci chodzi ... ale jeżeli o Diezla
to może on pracować w trybie 60W ! czyli na jednej parze lamp mocy (ma trzy takie pary) . Niektóre wzmacniacze mają 'zmniejszenie' mocy przez odłączanie pary lamp (jak wyżej) lub przez zmniejszenie napiecia na lampach (nie polecam - negatywnie wplywa na brzmieni) lub przez przelacznik trioda / pentoda (odlaczana jest czesc pracujaca lampy - rowniez wplywa na brzmienie).
Oczywiscie w wiekszosci konstrukcji (napisz o jaki Ci chodzi) mozna samemu wyjac odpowiednia pare lamp. Zmniejsza to headroom ale szybciej mozna wysterowac koncowke mocy.
No i pozostaja jeszcze zewnetrzne urzadzenia takie jak THD HotPlate, Marshall Powerbrake itp ... żadne nie wytrzymuje 180 W - wiec w gre wchodzilo by sciszenie czesciowe ... jednym uzadzeniem ktory moze przejac wiecej jest Weber Load Dump:
http://www.webervst.com/mass.html
obecnie 150W ... ale planuja nawet 200.
Napisz jaki wzmacniacz to mozna cos dorazic ...
a ... jak tylko zrobie skany to przysle Ci moje zdjecie z tym Diezel'em

Oczywiscie w wiekszosci konstrukcji (napisz o jaki Ci chodzi) mozna samemu wyjac odpowiednia pare lamp. Zmniejsza to headroom ale szybciej mozna wysterowac koncowke mocy.
No i pozostaja jeszcze zewnetrzne urzadzenia takie jak THD HotPlate, Marshall Powerbrake itp ... żadne nie wytrzymuje 180 W - wiec w gre wchodzilo by sciszenie czesciowe ... jednym uzadzeniem ktory moze przejac wiecej jest Weber Load Dump:
http://www.webervst.com/mass.html
obecnie 150W ... ale planuja nawet 200.
Napisz jaki wzmacniacz to mozna cos dorazic ...
a ... jak tylko zrobie skany to przysle Ci moje zdjecie z tym Diezel'em

Warszawa - 'home' studio
Quote: |
|
Gitarowy wzmacniacz lampowy brzmi najlepiej jak go się dość mocno rozkręci, a taka moc to jest nie do wykorzystania, więc chcę grać ciszej, ale z równie dobrym brzmieniem.
Quote: |
|
Jak dobrze pójdzie to stanę się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Diezel Herbert. Nie wiedziałem, że może on pracować w trybie 60 wat. Pocieszyłeś mnie Michał, dzięki

[addsig]
gadu-gadu 4021735
Jak dobrze pójdzie to stanę się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Diezel Herbert. **********************
Nie wierzę, że skończą się Twoje poszukiwania
A tak serio, to nie wiem, jak Diezel, ale w niektórych jest tak, że pracuje mniej par lampek albo obniża się napięcie na lampkach. Drastycznie można zmniejszyć moc wkładając takie lampki, albo tej samej firmy Hot Plate. A skoro o THD mowa to słyszałem to "maleństwo"
Świetnie brzmi - ale to raczej vintage sound, w przeciwieństwie do mega-hardcore-modern-gain Diezel
Jacek
Nie wierzę, że skończą się Twoje poszukiwania

Jacek
Jak dobrze pójdzie to stanę się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Diezel Herbert.
Nawet jezeli moze on pracowac z jedna para lamp, to i tak w takiej konfiguracji lampy zwykle dostaja w d4 bardziej, niz w pelnej konfiguracji. Ale przeciez jezeli wzmacniacz ma przelaczana impedancje obciazenia, to podobny efekt mozna uzyskac, podlaczajac paczke 16 omow do wyjscia 8 albo nawet cztery omy. Barwa moze i inna, ale za to zmiana mocy bez odlaczania lamp i przede wszystkim lampy mniej sie zuzywaja.
Nawet jezeli moze on pracowac z jedna para lamp, to i tak w takiej konfiguracji lampy zwykle dostaja w d4 bardziej, niz w pelnej konfiguracji. Ale przeciez jezeli wzmacniacz ma przelaczana impedancje obciazenia, to podobny efekt mozna uzyskac, podlaczajac paczke 16 omow do wyjscia 8 albo nawet cztery omy. Barwa moze i inna, ale za to zmiana mocy bez odlaczania lamp i przede wszystkim lampy mniej sie zuzywaja.
Jak dobrze pójdzie to stanę się szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza
Diezel Herbert
A gdzie można kupić ten wzmacniacz w Polsce
Diezel Herbert
A gdzie można kupić ten wzmacniacz w Polsce
A gdzie można kupić ten wzmacniacz w Polsce...
W polsce to chyba nigdzie, jedenie z drugiej ręki np. od Marka Raduliego

[addsig]
gadu-gadu 4021735
...
...
Ten to ma wypasione brzmienie ;)

...
Ten to ma wypasione brzmienie ;)
myślałem , że bardzo odpowiada mu brzmienie jego Diezel'a i nie myślałem , że będzie go sprzedawał.. poszukiwania widać trwają nadal..