JoMoX XBase09 - do produkcji bitów hh?
Witka!
Co myślicie o tej maszynce?
Może ktoś jej używał ?
Nie wiem czemu ,ale na polskich stronach nic o niej nie ma ,
a dziwne bo na świecie jest bardzo popularna.
Oczywiście biorę pod uwagę rodzinke akai MPC xxxx ( wiem ,że to klasyka ,ale prawie cała HHopowa Polska je ma ) oraz Emu Mo'Phatt.
Zależy mi głównie na bardzo głębokim brzmieniu ścieżki perkusyjnej
i dziwne ,bo z tych trzech firm próbki JoMoX XBase09 prezentowały się najlepiej.Ale tu jest problem bo wszystkie ściągałem z netu i zauważyłem ,że niektórym firmą wcale nie zależy na sprzedaniu produktu (beznadziejne dema) tak ,tak liczą się opinie użytkownik-
ów ,ale.................
Zawsze chciałem mieć akai MPC 2000 ,ale w chwili obecnej kraj jest nimi przesycony ,a jak wiadomo nadają swój charakter produkcją ,
więc jest dużo wtórności .Czyli już wyrosłem z tej myśli i chcę coś innego!
Mam nadzieje ,że rozciągnie się wataha alternatyw:)
Sija
[addsig]
Może ktoś jej używał ?
Nie wiem czemu ,ale na polskich stronach nic o niej nie ma ,
a dziwne bo na świecie jest bardzo popularna.
Oczywiście biorę pod uwagę rodzinke akai MPC xxxx ( wiem ,że to klasyka ,ale prawie cała HHopowa Polska je ma ) oraz Emu Mo'Phatt.
Zależy mi głównie na bardzo głębokim brzmieniu ścieżki perkusyjnej
i dziwne ,bo z tych trzech firm próbki JoMoX XBase09 prezentowały się najlepiej.Ale tu jest problem bo wszystkie ściągałem z netu i zauważyłem ,że niektórym firmą wcale nie zależy na sprzedaniu produktu (beznadziejne dema) tak ,tak liczą się opinie użytkownik-
ów ,ale.................
Zawsze chciałem mieć akai MPC 2000 ,ale w chwili obecnej kraj jest nimi przesycony ,a jak wiadomo nadają swój charakter produkcją ,
więc jest dużo wtórności .Czyli już wyrosłem z tej myśli i chcę coś innego!
Mam nadzieje ,że rozciągnie się wataha alternatyw:)
Sija
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu
Re: JoMoX XBase09 - do produkcji bitów hh?
...Witka!
Może ktoś jej używał ?
...
miałem pod palcami dłuższy czas. Jakieś 5 lat temu :) Do HH zapoomnij - szybko się skończą możliwości. Tak na prawdę to dość ograniczona brzmieniowo maszynka... Mimo wszystko zainteresuj się samplerem. Choćby komputerowym + np. kontroler Akai MPD16.
Pozdro
Groover
Może ktoś jej używał ?
...
miałem pod palcami dłuższy czas. Jakieś 5 lat temu :) Do HH zapoomnij - szybko się skończą możliwości. Tak na prawdę to dość ograniczona brzmieniowo maszynka... Mimo wszystko zainteresuj się samplerem. Choćby komputerowym + np. kontroler Akai MPD16.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
ja polecam mpc...brzmienie przesycone niby.....a skozystac z korekcji o obróbki w komputerze nie mozesz?ale jesli juz mowa o czyms innym-osobiscie w danej chwili produkuje projekt na mpc 2000xl podlaczonym do Akai S900jako kontroler...dosc ciekawe i awangardowe berzmienie jest z tego samplera :]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
akai s900 - w końcu 12 bitów,czyli tak jak np. e-mu sp 1200 - kolejna kultowa hip hopowa maszyna.
jest jeszcze yamaha tx16w - też 12 bitów, a dużo tańsza od akaia.
jest jeszcze yamaha tx16w - też 12 bitów, a dużo tańsza od akaia.
Czyli wychodzi na to ,że akai mpc xxxx jest bezkonkurencyjne
.......mi to pasi:)
1.A co z Emu MP7 Command Station i Korg Electribe SX-1? To porządne moduły.
Wracając do akai wydaje mi się ,że wystarczy mi model MPC 1000 ,
bo "tylko bity" by na tym powstawały ( chociaż perspektywa akai MPC 4000 wielu by pasowała ).
2.Aha i w skrócie powie mi ktoś czym się różni Akai MPC 2000 od XL( w necie jest wszystko ,ale jakoś nie mogę wyciągnąć wnioskóf ) ,
oraz dlaczego we francji producenci używają MPC 3000??
[addsig]
.......mi to pasi:)
1.A co z Emu MP7 Command Station i Korg Electribe SX-1? To porządne moduły.
Wracając do akai wydaje mi się ,że wystarczy mi model MPC 1000 ,
bo "tylko bity" by na tym powstawały ( chociaż perspektywa akai MPC 4000 wielu by pasowała ).
2.Aha i w skrócie powie mi ktoś czym się różni Akai MPC 2000 od XL( w necie jest wszystko ,ale jakoś nie mogę wyciągnąć wnioskóf ) ,
oraz dlaczego we francji producenci używają MPC 3000??
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu
1 ten emu to podobno dobra maszynka -AbraDab sobie chwali....Korg .no niewiem jak sie sprawdzi w hiphopie,to jest raczej chytba moduł do innej muzyki ...
2. 2000 od 2000xl rózni sie tym ze ten pierwzy jest juz nie produkowany,i jakimis szczegółami techniczny,i (czytłem kiedys na stronie Akai ale teraz nie moge znalezc) chyba maksymalna liczba nut w sekwenceze.....
Codo MPC 3000. we francji? czy ty wiesz co to za kultowa maszyna?chyba nie....robi na niej takze Dr Dree,i cąła czołówka światowa....ten model jest nie produkowany od dziesieciu lat i baaardzo trudno go dostac w polsce ma go chyba tylko Waco i Olszak...sam sie łakomiłem na tę maszynke..szukam ofert sprzedaży od roku ....
moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci MPC1000 - do pracy spokojnie wystarczy ,chyba ze chcesz grac koncerty "z palca" to wtedy juz inna sprawa...
2. 2000 od 2000xl rózni sie tym ze ten pierwzy jest juz nie produkowany,i jakimis szczegółami techniczny,i (czytłem kiedys na stronie Akai ale teraz nie moge znalezc) chyba maksymalna liczba nut w sekwenceze.....
Codo MPC 3000. we francji? czy ty wiesz co to za kultowa maszyna?chyba nie....robi na niej takze Dr Dree,i cąła czołówka światowa....ten model jest nie produkowany od dziesieciu lat i baaardzo trudno go dostac w polsce ma go chyba tylko Waco i Olszak...sam sie łakomiłem na tę maszynke..szukam ofert sprzedaży od roku ....
moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci MPC1000 - do pracy spokojnie wystarczy ,chyba ze chcesz grac koncerty "z palca" to wtedy juz inna sprawa...
...1 ten emu to podobno dobra maszynka -AbraDab sobie chwali....Korg .no niewiem jak sie sprawdzi w hiphopie,to jest raczej chytba moduł do innej muzyki ...
moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci MPC1000 - do pracy spokojnie wystarczy ,chyba ze chcesz grac koncerty "z palca" to wtedy juz inna sprawa......
tam jest aukcja z akai MPC 3000
A w sumie oprócz fajowej ceny( 10.000 tysiaków ) to czym się różni od nowych modeli ?
Może wiesz czy bity z nowej płytki Abradaba są montowane na Emu M-7?
moim zdaniem spokojnie wystarczy Ci MPC1000 - do pracy spokojnie wystarczy ,chyba ze chcesz grac koncerty "z palca" to wtedy juz inna sprawa......
tam jest aukcja z akai MPC 3000
A w sumie oprócz fajowej ceny( 10.000 tysiaków ) to czym się różni od nowych modeli ?
Może wiesz czy bity z nowej płytki Abradaba są montowane na Emu M-7?
Bez talentu nie ma rapu
...1 ten emu to podobno dobra maszynka -AbraDab sobie chwali....Korg .no niewiem jak sie sprawdzi w hiphopie,to jest raczej chytba moduł do innej muzyki ...
2. 2000 od 2000xl rózni sie tym ze ten pierwzy jest juz nie produkowany,i jakimis szczegółami techniczny
zdaje się, że różnią się jedynie wielkością wyświetlacza, systemem operacyjnym i przetwornikami A/C/A
Pozdro
Groover
2. 2000 od 2000xl rózni sie tym ze ten pierwzy jest juz nie produkowany,i jakimis szczegółami techniczny
zdaje się, że różnią się jedynie wielkością wyświetlacza, systemem operacyjnym i przetwornikami A/C/A
Pozdro
Groover
nowe portale:
jeśłi chodzi Ci o "Czerwony Album" to z tego co sam widzialem,powstawały na tej maszynce...(ale nie wiem czy ostatecznie nie zmienił jej na coś innego...) a co do MPC 3000 on ma poprostu baaaardzo ciepły dół (teraz juz wiesz dlaczego używają go we francji :] ) No tak,ukcje n ebayu są,ale nei wywale 10 tysięcy na cos,czego stanu nie mam pewnosci....Co do ceny....jest to uzadzenie tak stare,i tym samym unikalne,ze praktycznie bezcenne (jak Minimoog)
Nooo, nie tylko tym
Akai MPC 2000XL to sampler S3000XL "zabudowany" w obudowie MPC + pady i sekwencer. Posiada złącze IDE na płycie głównej (można wsadzić ZIP zamiast stacji dysków). Dodatkowo może odczytywać pliki WAV.
MPC 1000 to fajna maszynka, ma tylko jedną wadę (oczywiście nie dla każdego musi to być wada) - nie czyta płyt w formacie S1000/3000.
Pozdrawiam,
Maciej R.
Nooo, nie tylko tym

Akai MPC 2000XL to sampler S3000XL "zabudowany" w obudowie MPC + pady i sekwencer. Posiada złącze IDE na płycie głównej (można wsadzić ZIP zamiast stacji dysków). Dodatkowo może odczytywać pliki WAV.
MPC 1000 to fajna maszynka, ma tylko jedną wadę (oczywiście nie dla każdego musi to być wada) - nie czyta płyt w formacie S1000/3000.
Pozdrawiam,
Maciej R.