Ścieżka wokalu - mono, czy stereo?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JOURESY
Ścieżka wokalu - mono, czy stereo?

Post autor: JOURESY » wtorek 06 lip 2004, 11:01

Witam

Wielokrotnie używałem różnych multitrakerów do zgrywania muzyki, ale bez wokalu.

Cóż, przyszedł czas na wokal. Pytanie moje jest proste, track wokalu ma być mono czy

stereo, jak będą zachowywały się wtyczki VST podczas pracy ze ścieżkami mono...

Będę wdzięczny za wyrozumiałość i dobrą radę.

(Wokal będę zgrywał jednym mikrofonem)

JoU

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Ścieżka wokalu - mono, czy stereo?

Post autor: Groover » wtorek 06 lip 2004, 14:18

...Witam

Wielokrotnie używałem różnych multitrakerów do zgrywania muzyki, ale bez wokalu.

Cóż, przyszedł czas na wokal. Pytanie moje jest proste, track wokalu ma być mono czy

stereo,

## to chyba oczywiste... MONO

(to się nazywa kryptoreklama )

jak będą zachowywały się wtyczki VST podczas pracy ze ścieżkami mono...

## dobrze Tylko pamiętaj, żeby używać monofonicznych wersji wtyczek.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

ater

Post autor: ater » wtorek 06 lip 2004, 14:51

ja akurat wokale nagrywam w stereo, aby pozniej po nalozeniu stereofonicznych efektow otrzymac stereofoniczny efekt (ale to zabrzmialo) .

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 06 lip 2004, 15:00

...ja akurat wokale nagrywam w stereo, aby pozniej po nalozeniu stereofonicznych efektow otrzymac stereofoniczny efekt (ale to zabrzmialo) .

...

A nie lepiej skierowac sygnalik z MONO kanalu do stereofonicznej grupy?

W koncu dyski nie sa z gumy.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
ula

Post autor: ula » wtorek 06 lip 2004, 15:21

Tylko pamiętaj, żeby używać monofonicznych wersji wtyczek.

..

czy cos sie dzieje , jesli uzywamy stereofonicznych wtyczek na sciazkach MONO ? nie zauwazyłam zbytnich roznic, ale moge sie mylic
Pozdrawiam Ula :)

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » wtorek 06 lip 2004, 15:49

czy cos sie dzieje , jesli uzywamy stereofonicznych wtyczek na sciazkach MONO ? nie zauwazyłam zbytnich roznic, ale moge sie mylic ...

Wybuchnie Ci komputer i zachorujesz na amebozę. Ludzie! Chce Wam się w wakacje miksować? Podziwiam.....

Hofander

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 06 lip 2004, 15:59

... Tylko pamiętaj, żeby używać monofonicznych wersji wtyczek.

czy cos sie dzieje , jesli uzywamy stereofonicznych wtyczek na sciazkach MONO ? nie zauwazyłam zbytnich roznic, ale moge sie mylic ...

Wiekszosc wtyczek potrafi sie przelaczyc w MONO, ale nie wszystkie. Wezmy np. StereoEcho. Na sciezce mono nie zadziala jak trzeba, no nie? Nawet jezeli host VST "zakombinuje" i np. poda sygnal na oba wejscia i wezmie z jednego z wyjsc, to i tak stracone zostana efekty stereo produkowane przez wtyczke.

Rozwiazanie jest proste - albo jak mowilem, skierowac sygnal mono do stereofonicznej grupy i tam wstawic efekty stereo, albo zaimportowac WAVa do jakiegos edytora i przerobic go na stereo.

Tak czy inaczej nie widze sensu nagrywac od razu w stereo i marnowac 50% miejsca.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 06 lip 2004, 20:24

Ja moze dodam jako ciekawostkę że ostatnio eksperymentuaje z nagrywaniem wokalu z 3 mikrofonów pojemnosciowych. Ustawiam jeden standardowo tak by zbierał wokal bezposrednio, a kolejne dwa mikrofony lekko oddalone lekko asymetrcznie z ukosa z lewej i z prawej strony.

Robie to gdyz chce uzyskac pełnie z panoramie stereo miksujac w odpowiednich proporcjach wszystkie trzy slady mono rozbijąc dwa dodatkowe na krańce panoramy (czasami lekko przesuwając w fazie).

Lubię jak wokal w pelni stereofonicznie w bija sie w miks - wtedy sterefoniczne delay'e dodają przestrzeni ale nie nachalnie sie eksponują.

pozdr

djozd

Awatar użytkownika
santana.uk

Post autor: santana.uk » wtorek 06 lip 2004, 20:39

Jesli chodzi wtyczki to wiekszy problem jest jak na stereofoniczny track zapnie sie monofoniczna wtyczke. W wavelabie wyskakuje blad ktory paskudnie wyglada przez co zawsze gly mi sie palec poslizgnie skacze mi adrenalina;)

A co do wokali to ja czasami uzywan nawet 4-5 trackow(mono) zalezy od produkcji. jesli mam wokal i piano to tzeba cos zrobic zeby wypelnic ta pusta przestrzen. A w przeladowanch ciezkich produkcjach tzeba go jakos wyciagnac. wszystko zalezy od kontekstu jednak nie widze sensu nagrywania monofonicznego sladu z mikrofonu na stereofoniczny track. Jesli uzywamy wiekszej ilosci mikrofonów lub efektow stereofonicznych to pozniej to miksujemy i wysylamy na stereofoniczna grupe.Oszeczedzajmy dyski ram i procesor.

Jeszcze jedno Wakacje??? A co to takiego?:) w ciagu roku niby sie ucze wiec za duzo czasu na prace nie ma a letnia przerwa to wspanialy czas do pracy i zdobywania doswiadczen tym bardzej ze pokrywa sie z sezonem imprezowym:) tylo najpier musze zapewnic sobie wrzesien wolny od kampanii wrzesniowej;)
Rezyseria dzwieku - Poznań

ODPOWIEDZ