Kisielg

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
sauronik
Kisielg

Post autor: sauronik » wtorek 22 cze 2004, 17:38

Czy mieliście okazję słuchać jego wyrobów głośnikowych? Gość robi także małe monitory. Kolega (dźwiękowiec) słuchał i nawet mu się podobały. Namiar http://www.kisielg.com.pl

Awatar użytkownika
spiker

Re: Kisielg

Post autor: spiker » środa 23 cze 2004, 09:39

Nie słyszałem ale:

Jesli ktoś podzielił pracę tandemu Woof: kevlar z Tweet na 4k to może to znaczyć, że ten tweeter umie grać tylko najwyższym pasmem a reszta mu totalnie nie wychodzi, albo ma wysokie fs. Skutek: to co nie zagra tweeter musi zagrać mid-woof a kevlar cięty tak wysoko to "szaleństwo". Chyba że ten GDWK to jakiś rekord świata w liniowym przetwarzaniu typowych mid wooferów na końcach ich użytkowego pasma. Tam z reguły znajdują się paskudne rezonanse, których zwrotnica 2 rzędu nie poskromi.

Bardzo chętnie bym się zawiódł, ale domyślam się że te monitory proponują super agresywną, krzykliwą średnicę i piaszczyste wysokie: chyba że Tonsil wymyslił jaką "wunderwaffe"....

Nie wiem - nie ufam Tonsilowi.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 23 cze 2004, 09:46

Errata:

Było: Chyba że ten GDWK to jakiś rekord świata w liniowym

Powinno być: Chyba że ten GDN to jakiś rekord świata w liniowym

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 23 cze 2004, 12:41

ja się Tonsila nie czepiam - to wyłacznie kwestia renomy, na którą w moich oczach Tonsil nie zasłużył. A weź jeszcze zobacz cenę. I pamietaj że to cena brutto (zawierająca podatki, komponenty, robociznę, know-how i ZYSK) - to ja pytam: z czego oni te monitory zrobili ?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 23 cze 2004, 12:53

to ja pytam: z czego oni te monitory zrobili ?...

GDN 18/80

GDWK 11/100

niestety ani jednego ani drugiego nie moge znalesc w Katalogu tonsilu

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 23 cze 2004, 13:30

Szkudlik, no ja przeca widzę z jakich głośników ) to pytanie jest natury ogólno-jakościowej...;-))

a tak w ogóle jesli 18/80 to chyba średnica 18 a moc 80W (a na stronce piszą że to 16 cm. woofer i na taki wygląda ) bo jeśli rzezczywiście 18 cm to z takiego woofera ( i za 30zł/szt) średnicy nie wyda, żeby nie wiem co. Żaden kevlar temu nie pomoże.....

pozdrowiska

sauronik

Post autor: sauronik » środa 23 cze 2004, 19:40

Generalnie chodzi o to, że szukam ekonomicznych monitorów do odsłuchu 5.1 w montażu wideo i autoringu DVD. Czasami trzeba coś pomiksować, a wówczas plastikowy zesataw typu Creative nie wystarcza.

Czy ktoś z Was kojarzy coś takiego jak M-Audio Studiophile LX4? Link: http://www.m-audio.com/index.php?do=products.main&ID=b57869499ad3dcf48bf242aaa58dca2b

Kosztuje toto 2200 plz brutto (pięć monitorków + sub, zawierający sześciokanałowy wzmacniacz). Na paru amerykańskich forach znalazłem pozytytwne opinie, ale ja jestem bardzo podejrzliwy jeśli chodzi o nadmiar plastiku i zaciski na sprężynki...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 24 cze 2004, 10:48

Nie wygląda źle ale z samego oglądania nic nie wyjdzie...

Te polipropylenowe woofery moga się sprawdzić. Gorzej z tweeterami...mylar? Nie wrózy dobrze. Pytanie tylko, po co te satelity wyposażone są w układ BR skoro podział pomiędzy SUB'em a satelitami ustalili na 140 Hz. Gdybym je kupił to bym wypchał je szczelnie sonofilem i zakorkował te bassrefleksy.

ODPOWIEDZ