Pół tonu niżej

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomsfactory
Pół tonu niżej

Post autor: tomsfactory » niedziela 20 cze 2004, 20:22

Caly czas mam ten sam problem.

Mam klawiaturke evolution i problem ze Cubase dostaje informacje midi o pol tonu nizsze dzwieki.

Dram D a na wirtualnej klwaiaturze Haliona wciska sie CIS. Widok okna z komunikatami midi w samym Cubase i wertykalna klawiatura tez objawia sie tak samo.

Czy chodzi o cos co właczyłem w KUBUSIU czy tez nagmeralem cos w klawiaturze. A swoja droga - czy rozgryzł ktos magie przyciskow na klawiaturze Evolution?????

Korzystam z usb ale to przecie znie ma zadnego znaczenia.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Cyprio

Re: Pół tonu niżej

Post autor: Cyprio » niedziela 20 cze 2004, 20:32

może nagmerałeś w kawiaturze- spróbuj wcisnąć 'transpose' i zobacz jaka cyferka Ci sie wyświetla- jeżeli 0, to dobrze, jeżeli -1 znak, że masz klawiaturę 'przestrojoną' o pół tonu w dół- 'szarymi' guziczkami +- przestaw na 0... Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
spiker

Re: Pół tonu niżej

Post autor: spiker » wtorek 22 cze 2004, 08:26

Jakie są objawy to już wiemy, ale powiedzże czy skontrolowałeś wreszcie ustawienia suwaków/gałek: "transpose" w Cubase i/lub pitch/tune/coarse w uzywanych przez Ciebie VSTi ? Hmmm, więc jak?

A co do Evolution: myślę, że problem nie istnieje. Nie ma żadenej magii. Poprawne zainstalowanie oprogramowania w wersji domyślnej (domyślne kontorlery) pozwalają za pomocą klwaitury "pad" na sprawne przełączanie programów i banków, wybór krzywej velocity...a kontrolery domyślnie przypisane suwakom i gałkom pozwalają na (dla mnie) całkowitą kontorlę nad większością parametrów pracy większości VSTi: volume, attack, chorus, reverb, resonance, balance...

pitch bend i modulation to juz sprawa oczywista...prawda?

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

ODPOWIEDZ