Jak zacząć?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tristia
Jak zacząć?

Post autor: tristia » piątek 18 cze 2004, 11:30

Jestem początkującym ?muzykiem? (dotychczas tworzyłem za pomocą programów takich jak Fruity Loops 2.x, 3.x, 4.x, wcześniej na trackerach, korzystając wyłącznie z sampli, wspomagając się CoolEdit?em). Chciałbym zabrać się za komponowanie z wykorzystaniem zaawansowanych programów, typu Cubase.

Posiadam komputer z procesorem 500MHz, oraz SB Live?a. Czy mogę rozpocząć pracę na np. Cubase (lub innym), bez klawiatury sterującej? Gdzie mogę znaleźć porady dla takiego żółtodzioba w dziedzinie MIDI jak ja?

Czy Cubase to dobry program na początek?

Awatar użytkownika
spiker

Re: Jak zacząć?

Post autor: spiker » piątek 18 cze 2004, 13:05

Czy mogę rozpocząć pracę na np. Cubase (lub innym)

==========

Z pewnością możesz. Dobre narzędzie na pewno nie zaszkodzi

...bez klawiatury sterującej?

==========

Będzie Ci ciężko. Uważam, że dobrze by było abyś się doposażył w klawiaturę.

Gdzie mogę znaleźć porady dla takiego żółtodzioba w dziedzinie MIDI jak ja?

==========

Jeśli to absolutny początek to dobrym pomysłem jest książka CubaseSX ćwiczenia.

==========

Nie tylko na początek...ale i na resztę przygody z muzyką )

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » piątek 18 cze 2004, 13:13

.

ważna sprawa: jeśli sblive to z jakimi sterownikami. bo praca bez sterowników wdm lub "niefirmowych" to koszmar. jeśli masz windows 2000 lub xp - to powinno śmigać, bo są tam świetne sterowniki do sblive, jeśłi 98 - to jest problem.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 18 cze 2004, 18:51

==========

Nie tylko na początek...ale i na resztę przygody z muzyką )

Moim zdaniem na poczatek to nie jest dobry program. Bez sensu jest wydac 3 kola bez zastanowienia i potem nie wykorzystywac 75% funkcji programu. Mozna wydac je pozniej, jak sie bedzie pewnym, ze program jest potrzebny. Jeszcze sie okaze, ze sie znudzi i co wtedy ?

No chyba, ze kolega pali kasa w kominku.

Mnie ciekawi dlaczego tristia chce porzucic FL ? Sa jakies powazne powody ?

hubi

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » piątek 18 cze 2004, 19:53

...Jestem początkującym ?muzykiem? (dotychczas tworzyłem za pomocą programów takich jak Fruity Loops 2.x, 3.x, 4.x, wcześniej na trackerach, korzystając wyłącznie z sampli, wspomagając się CoolEdit?em). Chciałbym zabrać się za komponowanie z wykorzystaniem zaawansowanych programów, typu Cubase.

Posiadam komputer z procesorem 500MHz, oraz SB Live?a. Czy mogę rozpocząć pracę na np. Cubase (lub innym), bez klawiatury sterującej? Gdzie mogę znaleźć porady dla takiego żółtodzioba w dziedzinie MIDI jak ja?

...

Cubase jest pewnym standardem w kreacji muzyki przy pomocy komputera i po etapie trackerowym warto się z z nim zapoznać. Jeśli radziłeś sobie bez klawiatury midi w FruityLoops, poradzisz sobie i w Cubase. Oczywiście szukanie akordów i inne tego typu sprawy będą wtedy sporo utrudnione, ale jak się ma natchnienie to się je znajdzie...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » piątek 18 cze 2004, 20:01

Moim zdaniem na poczatek to nie jest dobry program. Bez sensu jest wydac 3 kola bez zastanowienia i potem nie wykorzystywac 75% funkcji programu. Mozna wydac je pozniej, jak sie bedzie pewnym, ze program jest potrzebny. Jeszcze sie okaze, ze sie znudzi i co wtedy ?

hubi

...

A po co wywalac 3 kola na Cubase SX. Jest Cubase SE za 650 zeta, ktory na poczatek (i jeszcze dlugo potem) bedzie wystarczajacy. Zdaje sie, ze AF ma/ mialo promocje na SE - chyba bylo to 485 zeta.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » piątek 18 cze 2004, 20:02

hubi

...

3 koła na co?? Przecież na procesorze 500 MHz SX nie odpali się nawet, oryginalny Cubase 32 na pewno nie kosztuje rzeczonej sumy 3k pln a do SB Live`a wersji Platinum byla dodawana DARMOWA, w pełni funkcjonalna (natomiast troszkę okrojona) wersja Cubase!

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 18 cze 2004, 21:18

A po co wywalac 3 kola na Cubase SX. Jest Cubase SE za 650 zeta, ktory na poczatek (i jeszcze dlugo potem) bedzie wystarczajacy. Zdaje sie, ze AF ma/ mialo promocje na SE - chyba bylo to 485 zeta....

A to ja przepraszam, zapomnialem

hubi

tristia

Post autor: tristia » sobota 19 cze 2004, 14:31

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

1. Niestety kasą w kominku nie palę. 3000 to zdecydowanie za dużo i myślałem raczej o wersji SE.

2. Jak wygląda praca na tego typu programach bez klawiatury sterującej?

3. Damianin: czy mój komputer poradzi sobie z wersją SE?

FL nie porzucam, jest to znakomity program.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » sobota 19 cze 2004, 16:16

...Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

1. Niestety kasą w kominku nie palę. 3000 to zdecydowanie za dużo i myślałem raczej o wersji SE.

2. Jak wygląda praca na tego typu programach bez klawiatury sterującej?

3. Damianin: czy mój komputer poradzi sobie z wersją SE?

FL nie porzucam, jest to znakomity program....

Cytując za danymi producenta, minimalne wymagania Cubase SX/SE dla PC to Pentium/Athlon 800 MHz, 384 MB RAM, Windows 2000/xp. W przypadku SE można się spodziewać, że będą one nieco niższe, i na procesorze o taktowaniu 500 MHz ma szansę się uruchomić, ale najprawdopodobniej niewiele więcej.

Seria SX,SL,SE ( szczególnie 2) to produkty bardzo zaawansowane technolgicznie i nowe - tym samym sporo wymagające od maszyn na ktorych są zainstalowane (czyt. wymagające nowoczesnych procesorów, pod które są optymalizowane). Natomiast filozofię pracy (oczywiście popartą wygodą i całkiem niezłym interfejsem) możesz poznać na Cubase VST/32, czyli serii o oczko niższej (wiekowo) niż SX. Ten sekwencer na pewno uda Ci się uruchomić na procesorze 500 MHz bez problemów.

Praca w programach typu Cubase/Logic Audio itp. bez klawiatury sterującej jest podobna do pracy we FruityLoops. Różnice występują w komplikacji pewnych czynności, mnogości opcji Cubase. Podobnie jak we FruityLoops, w Cubase można grać "myszką" i także w ten sposób edytować automatykę (zamiast gałami). Natomiast jedno jest pewne - Cubase to sekwencer stojący wyżej niż FruityLoops, tym samym bardziej skomplikowany i o ile gra bez sterownika midi we Fruity jeszcze tak bardzo nie rozdrażnia, w Cubase jest jednak męcząca.

ODPOWIEDZ