Posiadam 24 preampy z DIRECT OUT w stole TASCAM.
Jakie karty lub przetworniki zewnętrzne wybrać dla obsłużenia w studio 24 śladów, lub ewentualnie 16 ?
Obecnie używam jednej SIENy czyli MARC 8 MIDI.
Nie wiem czy dokupić jeszcze taką, czy może nie warto.
Nie mam odniesienia jaka jest klasa tej karty.
Zależy mi na tym by nie psuć materiału za każdym razem u podstawy!!!
Ale sam już nie wiem.
Kasa jest oczywiście ograniczona.
Podpowiedzcie proszę co wybrać?
Jakie przetworniki/karty dla 24 śladow na PC
Re: Jakie przetworniki/karty dla 24 śladow na PC
Jakie karty lub przetworniki zewnętrzne wybrać dla obsłużenia w studio 24 śladów, lub ewentualnie 16 ?
24 to niestety nie bedzie tanio
MOTU Audio 24I/O - 7500zl
albo szukac czegos co ma 3 zlacza ADAT i dolaczac zewnetrzne przetworniki
tak czy inaczej tanio toto nie bedzie... nawet jak kupisz 3x Behringer ADA8000 (ok. 1600zl) to juz masz 4800, do tego karta tez okolo 2000 i zblizasz sie do ceny tego MOTU.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
tu autor postu...
dzięki, ale mało wiem o tych urządzeniach...
A co z rozmnozeniem mojej SIENy na dwie lub trzy ósemki?
I czy wogole jest sens pchac sie w karty, w których przetworniki są na plytce karty wewnątrz pC-ta? to musi łykać zakłócenia od pracy kompa...
A ja chciałbym dobrze (przeźroczyście) nagrywać i martwić się ewentualnie o jakość źródel, mikrofony, pomieszczenie, aranż, etc.
I czy wogole jest sens pchac sie w karty, w których przetworniki są na plytce karty wewnątrz pC-ta? to musi łykać zakłócenia od pracy kompa...
A ja chciałbym dobrze (przeźroczyście) nagrywać i martwić się ewentualnie o jakość źródel, mikrofony, pomieszczenie, aranż, etc.
...tu autor postu...
...
Jeżeli rozwiązanie cenowe zaproponowane wyżej nie wchodzi w rachubę, to tańsze (znacznie
) będzie dołożenie drugiej sieny. Sam przez jakiś czas miałem dwie i działały razem bez zarzutu (trzech nie próbowałem). Zakłóceń z kompa też nie zauważyłem. Raczej skupił bym się na jakości preampu i mikrofonów (generalnie tego co wchodzi do karty), a nie na znikomych zakłóceniach z kompa.
Właściwie każde inne rozwiązanie 16 kanałów wejściowych będzie już znacząco droższe.
Pozdrawiam
...
Jeżeli rozwiązanie cenowe zaproponowane wyżej nie wchodzi w rachubę, to tańsze (znacznie

Właściwie każde inne rozwiązanie 16 kanałów wejściowych będzie już znacząco droższe.
Pozdrawiam
Dzięki.
Raczej dokupuje Sienę.
Jedynie martwi mnie, że nie wiem jak dobrze i na ile inaczej mogloby być z lepszymi przetwornikami? Zauważyłbym to...? Brak doświadczeń w tej kwestii......... Zacząłem od Sieny.
Raczej dokupuje Sienę.
Jedynie martwi mnie, że nie wiem jak dobrze i na ile inaczej mogloby być z lepszymi przetwornikami? Zauważyłbym to...? Brak doświadczeń w tej kwestii......... Zacząłem od Sieny.
...Dzięki.
Raczej dokupuje Sienę.
Jedynie martwi mnie, że nie wiem jak dobrze i na ile inaczej mogloby być z lepszymi przetwornikami? Zauważyłbym to...? Brak doświadczeń w tej kwestii......... Zacząłem od Sieny....
To dokładnie tak jak ja
Kiedyś znajomy realizator powiedział mi, że od pewnego poziomu wszystkie karty są już "dobre". Różnica tkwi np. w dynamice (95dB w sienie i ponad 100 w lepszych kartach) i głównie w jakości sterowników (stabilność, możliwość konfiguracji itp). Za to się też więcej płaci. Na szczęście nie miałem większych problemów ze sterownikami do sieny, a i 95dB to moim zdaniem wystarczy. Bardziej krytycznym elementem jest jakość dżwięku, który do tej karty wchodzi.
Pozdrawiam
Raczej dokupuje Sienę.
Jedynie martwi mnie, że nie wiem jak dobrze i na ile inaczej mogloby być z lepszymi przetwornikami? Zauważyłbym to...? Brak doświadczeń w tej kwestii......... Zacząłem od Sieny....
To dokładnie tak jak ja

Kiedyś znajomy realizator powiedział mi, że od pewnego poziomu wszystkie karty są już "dobre". Różnica tkwi np. w dynamice (95dB w sienie i ponad 100 w lepszych kartach) i głównie w jakości sterowników (stabilność, możliwość konfiguracji itp). Za to się też więcej płaci. Na szczęście nie miałem większych problemów ze sterownikami do sieny, a i 95dB to moim zdaniem wystarczy. Bardziej krytycznym elementem jest jakość dżwięku, który do tej karty wchodzi.
Pozdrawiam
nie znam tej karty wiec nie wiem jak sie zachowa
nie wszystkie karty toleruja jak jest ich wiecej niz 1 w systemie
zalezy to glownie od sterownikow AISO - musza obslugiwac taka sytuacje
Karty musza byc zsynchronzowane (ten sam zegar) - czesto wymaga to dodatkowego kabelka pomiedzy kartami
musza byc oblsugiwane jednym sterownikiem AISO, ktory powinien zauwazyc wiecej kart i udostepnic odpowiednio wejsej wejsc/wyjsc
nie dawac konfliktow itd.
wiec przed zakupem DOKLADNIE sie upewnij ze Siena potrafi pracowac w konfiguracji 3 kart w systemie.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
nie wszystkie karty toleruja jak jest ich wiecej niz 1 w systemie
Generalnie siena toleruje
No tu nie wiem, bo nie korzystałem z ASIO gdy miałem 2 karty. Teraz tego nie sprawdzę, ale można zapytać dystrybutora (dynabit) może będą wiedzieli
Karty musza byc zsynchronzowane (ten sam zegar) - czesto wymaga to dodatkowego kabelka pomiedzy kartami
Exactly, połączone są kabelkiem. Można połączyć do 3 kart.
musza byc oblsugiwane jednym sterownikiem AISO, ktory powinien zauwazyc wiecej kart i udostepnic odpowiednio wejsej wejsc/wyjsc
j.w. W MME i WDM obie działają bezproblemowo i są zsynchronizowane.
Generalnie siena toleruje
No tu nie wiem, bo nie korzystałem z ASIO gdy miałem 2 karty. Teraz tego nie sprawdzę, ale można zapytać dystrybutora (dynabit) może będą wiedzieli
Exactly, połączone są kabelkiem. Można połączyć do 3 kart.
j.w. W MME i WDM obie działają bezproblemowo i są zsynchronizowane.