Grafika i dźwięk - DEMA?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Vibra
Grafika i dźwięk - DEMA?

Post autor: Vibra » środa 16 cze 2004, 08:32

Czesc. Widzialem ostatni pokaz krotkich filmikow ze swietna grafika i muzyka. Nazywa sie to ponoc DEMA. Wyglada to troszke jak jakas gra komputerowa tyle tylko ze jest to gra grafika-dzwiek. Nie wiem za bardzo jak wytlumaczyc co to jest, wiem ze na jakis konkursach filmiki te wystawiane sa w roznych kategoriach min chyba do 66kb. Jesli ktos z Was wie gdzie to mozna znalesc-kupic i wie jak sie takie filmiki nazywaja to prosze o odp. Dziekuje

Krizz
Kontakt:

Re: Grafika i dźwięk - DEMA?

Post autor: Krizz » środa 16 cze 2004, 09:47

Czesc. Widzialem ostatni pokaz krotkich filmikow ze swietna grafika i muzyka. Nazywa sie to ponoc DEMA. Wyglada to troszke jak jakas gra komputerowa tyle tylko ze jest to gra grafika-dzwiek. Nie wiem za bardzo jak wytlumaczyc co to jest, wiem ze na jakis konkursach filmiki te wystawiane sa w roznych kategoriach min chyba do 66kb. Jesli ktos z Was wie gdzie to mozna znalesc-kupic i wie jak sie takie filmiki nazywaja to prosze o odp. Dziekuje

Śmiesznie mi się czytało Twojego posta :)

Zakładam że masz na mysli dema z tzw. demosceny. Kategorie najczęscie to demko do 64kB (2^16 bajtów), i ponad 64kB (jeśli są jeszcze jakieś, to niech mnie ktoś poprawi).

Nie słyszałem żeby ktokolwiek sprzedawał demka. Są one robione przez pasjonatów i nie są tworzone dla celów komercyjnych, nie mają żadnej komercyjnej fukcjonalności. Ludzie którzy je tworzą, pokazują w ten sposób swoje umiejętności. Dlatego tego typu demka można ściągnąć z internetu za darmo.

Największy serwis demoscenowy to bodajże Scene.org. Ja osobiście polecam genialne demka grupy FarbRausch - miodzio.

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » środa 16 cze 2004, 10:04

Wielkie dzieki za pomoc:-) Nie wiedzielam jak nazwac to co widzialem. Dzieki za linki.

Blaviken

Post autor: Blaviken » środa 16 cze 2004, 10:16

Zakładam że masz na mysli dema z tzw. demosceny. Kategorie najczęscie to demko do 64kB (2^16 bajtów), i ponad 64kB (jeśli są jeszcze jakieś, to niech mnie ktoś poprawi).

Nie słyszałem żeby ktokolwiek sprzedawał demka. Są one robione przez pasjonatów i nie są tworzone dla celów komercyjnych, nie mają żadnej komercyjnej fukcjonalności. Ludzie którzy je tworzą, pokazują w ten sposób swoje umiejętności. Dlatego tego typu demka można ściągnąć z internetu za darmo.

Największy serwis demoscenowy to bodajże Scene.org. Ja osobiście polecam genialne demka grupy FarbRausch - miodzio....

Ja tez nie moglem powstrzymac usmiechu. Jak widac dla niektorych osob jest to temat zupelnie obcy co oczywiscie nie jest niczym dziwnym. Rozbawil mnie tylko sposob w jaki kolega to ujal :) Swego czasu tzw. demoscena byla bardzo rozwinieta a szeregi jej zasilalo bardzo wiele osob, trzeba tu dodac bardzo uzdolnionych osob, ktore tworzyly w wiekszosci przypadkow niesamowite rzeczy - biorac pod uwage tematyke tego forum - takze muzyke. Jakiez niektorzy pisali utwory na 4 kanalach, 8bit/22 kHz ktore udostepniala Paula w Amidze czy tez cuda robione do dzis na SID-a zamknietego w C64 to pojecie ludzkie przechodzi . Nieliczna grupa tworzy do dzis a kilku naprawde daleko zaszlo. Chocby czlonek slynnej amigowej grupy The Silents - Jesper Kyd ktory pisze teraz muzyke do gier pokroju Hitman 2 na prawie 100 osobowa orkiestre symfoniczna, czy tez Byorn Lynne aka dr Awesome ktory na stronie www.lynnemusic.com sprzedaje swoje plytki lub wydaje plyty innych muzykow scenowych. Zainteresowani wiedza o co chodzi. Jesli sa chetni to mam w swych zbiorach okolo 120 MB modulow z Amigi w formacie Protrackera z wielu "znanych" dem.

Pozdrawiam,

www.blaviken.com

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » środa 16 cze 2004, 10:41

Pamiętam dema z Commodore, czy amigi... to były czasy.

A tak przy okazji, to zciągnąłem kilka dem ze scene.org ale nie umiem tego włączyć!

Podpowiedzcie coś? W jedny pliku pisze, że trzeba wypalić na płycie troche się gubię.

pozdrawiam
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Grey

Post autor: Grey » środa 16 cze 2004, 14:06

.........

Największy serwis demoscenowy to bodajże Scene.org. Ja osobiście polecam genialne demka grupy FarbRausch - miodzio....

Przepraszam że nie na temat i trochę wścibsko ale nie mogę się powstrzymać od zapytania ;)

Czy kol. Krizz ma coś wspólnego z Epsilonem ?

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » środa 16 cze 2004, 14:28

Hej. Przepraszam, ze tak Was rozbawilem, ale nie wiedzielem jak opowiedzic o co mi chodzi. Mam nadzieje, ze troszke dzien stal sie przez to weselszy;-) Widzialem swietne demo z plytkami od marimby na "pasie transmisyjnym" o ktroe uderzaly pileczki wyskakujace z jakis dysz, wiecie gdzize to znalesc:-) Albo z ludzmi grajacymi glowami na bednach? Ja demo-scene odkrylem kilka dni temu i strasznie mi sie podoba to co ludzie tam robia.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » środa 16 cze 2004, 15:01

http://www.rockstargames.com/upload/swf/winners/multimedia/drewcope.swf

Fajne ludki ale nie katuj ich za mocno bo i ch główki rozbolą:-)
Nie ma co

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » środa 16 cze 2004, 16:02

Grey:

Przepraszam że nie na temat i trochę wścibsko ale nie mogę się powstrzymać od zapytania ;)

Pozdr....

Ano tak... są pewne zbieżności. Żeby upewnić się że mamy na myśli to samo, to moja strona to www.epsilonpages.prv.pl.

Vibra:

Pamiętam dema z Commodore, czy amigi... to były czasy.

A tak przy okazji, to zciągnąłem kilka dem ze scene.org ale nie umiem tego włączyć!

Podpowiedzcie coś? W jedny pliku pisze, że trzeba wypalić na płycie troche się gubię.

Podaj, z którymi to demkami masz takie problemy... a najlepiej podaj bezpośrednie linki, co by nie trzeba było szukać.

Grey

Post autor: Grey » środa 16 cze 2004, 16:18

...Grey:

Pozdr....

Ano tak... są pewne zbieżności. Żeby upewnić się że mamy na myśli to samo, to moja strona to www.epsilonpages.prv.pl.

-----------------------------------------------------

Tak myślałem bardzo podoba mi się to co robisz, oby tak dalej.

Pozdr.
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ