Słuchawki Philips SBC HP 890 i Beyerdynamic DT75

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
robbed
Słuchawki Philips SBC HP 890 i Beyerdynamic DT75

Post autor: robbed » wtorek 15 cze 2004, 18:32

Co sądzicie o tych słuchawkach ? Jak sie sprawuja przy tworzeniu muzyki (szczegolnie elektronicznej) ? Gdzie mozna kupic DT75 ?

Pozdrawiam.

Grey

Re: Słuchawki Philips SBC HP 890 i Beyerdynamic DT75

Post autor: Grey » wtorek 15 cze 2004, 21:33

Mam owe Philipsy oraz Sennheisery HD570, Philipsy są całkiem niezłe za tą cenę ale do robienia muzyki to niespecjalnie się nadają bo znacznie przewalają górę i dół a środek mają lekko niewyraźny ot takie sobie słuchaweczki do słuchania, druga sprawa, że są bardzo ciężkie i długo w nich nie wytrzymasz. Komponuje głownie na HD570 brzmią znacznie lepiej choć to też nie wysoka półka. Z DT75 nie miałem styczności.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 16 cze 2004, 08:23

...Mam owe Philipsy oraz Sennheisery HD570, Philipsy są całkiem niezłe za tą cenę ale do robienia muzyki to niespecjalnie się nadają bo znacznie przewalają górę i dół a środek mają lekko niewyraźny ot takie sobie słuchaweczki do słuchania, druga sprawa, że są bardzo ciężkie i długo w nich nie wytrzymasz. Komponuje głownie na HD570 brzmią znacznie lepiej choć to też nie wysoka półka. Z DT75 nie miałem styczności.

Pozdr....

Gdy kupisz nawet HD 650 twoje kompozycje będą takie jakie będą. Wysoka czy niska półka, co to za różnica.

Bez monitorów nic ciekawego nie zrobisz ze swoimi nagraniami - to jest moje zdanie.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » środa 16 cze 2004, 10:17

......Mam owe Philipsy oraz Sennheisery HD570, Philipsy są całkiem niezłe za tą cenę ale do robienia muzyki to niespecjalnie się nadają bo znacznie przewalają górę i dół a środek mają lekko niewyraźny ot takie sobie słuchaweczki do słuchania, druga sprawa, że są bardzo ciężkie i długo w nich nie wytrzymasz. Komponuje głownie na HD570 brzmią znacznie lepiej choć to też nie wysoka półka. Z DT75 nie miałem styczności.

Pozdr....

Gdy kupisz nawet HD 650 twoje kompozycje będą takie jakie będą. Wysoka czy niska półka, co to za różnica.

Bez monitorów nic ciekawego nie zrobisz ze swoimi nagraniami - to jest moje zdanie.
...

Od wczoraj czekam na słuchawki Bayerdynamic 990 pro, większość wypowiedzi na różnych forach, również EiS, polecały ten model jako najlepszy do muzyki klubowej. Potwierdza to też test EiS, numer z żółtą okładką i winXP, chyba sprzed roku. Właśnie w tym teście najlepiej wypadły HD 600, najbardziej zbliżone do monitorów. Podczas testów łapano się na tym, że miks przebiegał sprawniej niż z użyciem monitorów!Opinię tą potwierdzają wypowiedzi użytkowników, którzy narzekają, że wszystko na nich jest tak czytelne i selektywne iż "można usłyszeć szelest kolnierzyka wokalisty" co wcale nie jest dla nich miłe przy dłuższym słuchaniu. HD 650 w najprostszy sposób można określić jako poprawioną wersję HD 600. Sześćsetki są oferowane nawet po przeszło 1700 zł, najczęściej jednak po 1200, ale warto szukać, w jednym ze sklepów znalazłem je po 950. Jednak wymagają słuchawkowego wzmacniacza lampowego - bez niego nie rozwiną skrzydeł. Z drugiej strony wypowiedzi o słuchawkach sony, philipsa itp. utrzymane są w podobnym tonie - trzymać się od nich z daleka.

Grey

Post autor: Grey » środa 16 cze 2004, 10:40

...

Wybacz ale chyba nie rozumiesz różnicy między miksowaniem a komponowaniem. Komponowanie solówek na słuchawkach to norma. Miksy robię na monitorach Alesis M1 mk2.

Pozdr.
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 16 cze 2004, 10:58

...

Od wczoraj czekam na słuchawki Bayerdynamic 990 pro, większość wypowiedzi na różnych forach, również EiS, polecały ten model jako najlepszy do muzyki klubowej. Potwierdza to też test EiS, numer z żółtą okładką i winXP, chyba sprzed roku. Właśnie w tym teście najlepiej wypadły HD 600, najbardziej zbliżone do monitorów. Podczas testów łapano się na tym, że miks przebiegał sprawniej niż z użyciem monitorów!Opinię tą potwierdzają wypowiedzi użytkowników, którzy narzekają, że wszystko na nich jest tak czytelne i selektywne iż "można usłyszeć szelest kolnierzyka wokalisty" co wcale nie jest dla nich miłe przy dłuższym słuchaniu. HD 650 w najprostszy sposób można określić jako poprawioną wersję HD 600. Sześćsetki są oferowane nawet po przeszło 1700 zł, najczęściej jednak po 1200, ale warto szukać, w jednym ze sklepów znalazłem je po 950. Jednak wymagają słuchawkowego wzmacniacza lampowego - bez niego nie rozwiną skrzydeł. Z drugiej strony wypowiedzi o słuchawkach sony, philipsa itp. utrzymane są w podobnym tonie - trzymać się od nich z daleka.

...

Powiedz mi Przedwczoraj czy pracowałeś kiedyś na monitorach studyjnych. Przyznam, że kiedyś uważałem iż na słuchawkach można zrobić wiele lecz okazało się to fiaskiem. W tej chwili nie zgodzę się co do słuchawek nawet za ogromną kasę że dają super efekt nawet przy komponowaniu. Słuchawki mogą pomóc lecz...

+++++++++++++++++

Wybacz ale chyba nie rozumiesz różnicy między miksowaniem a komponowaniem. Komponowanie solówek na słuchawkach to norma. Miksy robię na monitorach Alesis M1 mk2.

Pozdr.

Tylko widzisz Grey komponowanie bez monitorów w/g mnie jest totalnie zgubne. Robiąc utwór na monitorach z góry mogę kontrolowac jego charakter, stereofonię, dynamikę itp. Zajmuję się muzyką elektro- industrialną i efekty którę wkomponowuję w muzykę muszą być odsłuchane na monitorach ja nie widzę innej opcji. Muszę usłyszeć jak wygląda efekt z całością. Ok jeśli słuchawki ci pomagaję w tym - spoko ja tego nie neguję.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 16 cze 2004, 11:03

Tylko widzisz Grey komponowanie bez monitorów w/g mnie jest totalnie zgubne. Robiąc utwór na monitorach z góry mogę kontrolowac jego charakter, stereofonię, dynamikę itp. Zajmuję się muzyką elektro- industrialną i efekty którę wkomponowuję w muzykę muszą być odsłuchane na monitorach ja nie widzę innej opcji. Muszę usłyszeć jak wygląda efekt z całością. Ok jeśli słuchawki ci pomagaję w tym - spoko ja tego nie neguję....

powiedz to takiemu (gluchemu) gosciowi jak LUDWIG VAN BETHOVEEN

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 16 cze 2004, 11:27

powiedz to takiemu (gluchemu) gosciowi jak LUDWIG VAN BETHOVEEN

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » środa 16 cze 2004, 13:11

Powiedz mi Przedwczoraj czy pracowałeś kiedyś na monitorach studyjnych. Przyznam, że kiedyś uważałem iż na słuchawkach można zrobić wiele lecz okazało się to fiaskiem. W tej chwili nie zgodzę się co do słuchawek nawet za ogromną kasę że dają super efekt nawet przy komponowaniu. Słuchawki mogą pomóc lecz...

-----------------------------------------------------------

Pracuję na odsłuchach bliskiego pola, posiłkuję się konsumenckim zestawem kolumn i mam nadzieję, że od dziś tymi słuchawkami co mają przyjść :)

Według mnie do komponowania wystarczy dobra pamięć lub zewnętrzne źródło rejestracji pomysłu. Kiedyś nad morzem siedziałem na ławce koło starszego pana, który zapisywał ołówkiem nuty na pięciolinii. Często nanosił poprawki, dam sobie głowę uciąć, że coś komponował, nie posiadał mionitorów. ;)

Aranżacja też może się z powodzeniem odbywać w umyśle lub na papierze nutowym, dopiero na etapie produkcji niezbędne są monitory.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » środa 16 cze 2004, 14:58

...

-----------------------------------------------------------

Pracuję na odsłuchach bliskiego pola, posiłkuję się konsumenckim zestawem kolumn i mam nadzieję, że od dziś tymi słuchawkami co mają przyjść :)

Według mnie do komponowania wystarczy dobra pamięć lub zewnętrzne źródło rejestracji pomysłu. Kiedyś nad morzem siedziałem na ławce koło starszego pana, który zapisywał ołówkiem nuty na pięciolinii. Często nanosił poprawki, dam sobie głowę uciąć, że coś komponował, nie posiadał mionitorów. ;)

Aranżacja też może się z powodzeniem odbywać w umyśle lub na papierze nutowym, dopiero na etapie produkcji niezbędne są monitory.

pozdrawiam

To po co Ci słuchawki - przecież wystarczy do tego ołówek i kartka z pięcilinią.

ODPOWIEDZ