Jak finalizować płytę CD-RW?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
koper_marcin
Jak finalizować płytę CD-RW?

Post autor: koper_marcin » wtorek 15 cze 2004, 18:28

Cześc ma do Was pewien problem. Kiedy nagrywam piosenki wszystko jest OK i kiedy próbuje ją włączyć do odtwarzacza CD to ta płyta nie chce grać. W instrukcji jest napisane że odtwarzacz może je odtwarzać ale płyta musi być najpierw sfinalizowana. O co w tym chodzi? Mam Nero Express. Błagam o pomoc.

Awatar użytkownika
lajner

Re: Jak finalizować płytę CD-RW?

Post autor: lajner » wtorek 15 cze 2004, 18:59

...Cześc ma do Was pewien problem. Kiedy nagrywam piosenki wszystko jest OK i kiedy próbuje ją włączyć do odtwarzacza CD to ta płyta nie chce grać. W instrukcji jest napisane że odtwarzacz może je odtwarzać ale płyta musi być najpierw sfinalizowana. O co w tym chodzi? Mam Nero Express. Błagam o pomoc....

Prawdopodobnie chodzi o to że musisz mieć wyłączone tworzenie multisesji
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » wtorek 15 cze 2004, 19:03

...Cześc ma do Was pewien problem. Kiedy nagrywam piosenki wszystko jest OK i kiedy próbuje ją włączyć do odtwarzacza CD to ta płyta nie chce grać. W instrukcji jest napisane że odtwarzacz może je odtwarzać ale płyta musi być najpierw sfinalizowana. O co w tym chodzi? Mam Nero Express. Błagam o pomoc....

Programy do wypalania płyt umożliwiają zamknięcie sesji bez zamknięcia pyty i zamknięcie płyty. Nero domyślnie ustawiony jest na tę pierwszą możliwość a odtwarzacze cd nie bardzo lubią takie płyty. Na ostatnim ekranie przed wypaleniem płytki wasz możliwość zmiany tego ustawienia na zamknięcie płytki.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
lajner

Post autor: lajner » wtorek 15 cze 2004, 19:06

......Cześc ma do Was pewien problem. Kiedy nagrywam piosenki wszystko jest OK i kiedy próbuje ją włączyć do odtwarzacza CD to ta płyta nie chce grać. W instrukcji jest napisane że odtwarzacz może je odtwarzać ale płyta musi być najpierw sfinalizowana. O co w tym chodzi? Mam Nero Express. Błagam o pomoc....

Programy do wypalania płyt umożliwiają zamknięcie sesji bez zamknięcia pyty i zamknięcie płyty. Nero domyślnie ustawiony jest na tę pierwszą możliwość a odtwarzacze cd nie bardzo lubią takie płyty. Na ostatnim ekranie przed wypaleniem płytki wasz możliwość zmiany tego ustawienia na zamknięcie płytki. ...

Ale chyba nie jest konieczne zamykanie CD tylko nie tworzenie multisesji ale może sie myle
aro - ruda ślaska

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 15 cze 2004, 21:11

A nagrywasz CD-RW czy CD-R - moje CD Playery wogole nie odczytują CD-RW

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 15 cze 2004, 21:14

...A nagrywasz CD-RW czy CD-R - moje CD Playery wogole nie odczytują CD-RW...

a czytałeś temat??

AdminEiS

Post autor: AdminEiS » wtorek 15 cze 2004, 23:31

To, że komputer widzi płytę bez jej zamknięcia to zasługa programu do nagrywania. Budżetowe odtwarzacze sprzętowe są pozbawione tego dobrodziejstwa. Dlatego należy wyłączyć sesje, włączyć tryb disc/session at once i sfinalizować płytę. Inna sprawa, że nie wiemy w jakim formacie mają być nagrane pliki - audio, wav czy mp3. Większość współczesnych odtwarzaczy przeczyta płyty CD-RW w formacie audio, część w mp3, a wave ... hmm, tu się sprawa komplikuje.
[addsig]
Administrator serwisu

ODPOWIEDZ