Dlaczego taki tani?
Dlaczego Behringer SL-3242 FX-Pro,jest taki tani (589 Euro)???Potrzebuje miksera do studia i na scene i zastanawiam sie nad jego zakupem,ale gdzie jest kruczek,jakie sa jego slabe strony?
Opis
Nie sugerujcie sie cena,to tylko opis,a cena 589,jest w Music Store w Kolonii.
Opis
Nie sugerujcie sie cena,to tylko opis,a cena 589,jest w Music Store w Kolonii.
- Stradivariusz
Re: Dlaczego taki tani?
...Dlaczego Behringer SL-3242 FX-Pro,jest taki tani (589 Euro)???Potrzebuje miksera do studia i na scene i zastanawiam sie nad jego zakupem,ale gdzie jest kruczek,jakie sa jego slabe strony?
Opis
Nie sugerujcie sie cena,to tylko opis,a cena 589,jest w Music Store w Kolonii....
Nie wiem jak w tym mikserze, ale ogólnie Behringer ma szumiące preampy.
Do studia polecam miksery firmy Yamaha( np. YAMAHA MG16-6 FX - ok. 400 €) albo Soundcrafta (SOUNDCRAFT Spirit M-8 za ok 600€ albo SOUNDCRAFT Spirit E-12 za ok. 350€), są niedrogie i mają ciche preampy. Nie wiem co chcesz podłączać tym na scenie, ale do mikrofonów i kilku instrumentów spoko wystarczy.
Strad
Opis
Nie sugerujcie sie cena,to tylko opis,a cena 589,jest w Music Store w Kolonii....
Do studia polecam miksery firmy Yamaha( np. YAMAHA MG16-6 FX - ok. 400 €) albo Soundcrafta (SOUNDCRAFT Spirit M-8 za ok 600€ albo SOUNDCRAFT Spirit E-12 za ok. 350€), są niedrogie i mają ciche preampy. Nie wiem co chcesz podłączać tym na scenie, ale do mikrofonów i kilku instrumentów spoko wystarczy.
Strad
Nagrywam wyłącznie klasykę - orkiestry, chóry, zespoły kameralne, soliści itp.
Strad...
Co do preampow,to w opisach wystepuje wzmianka o ultracichych preampach (invisible mic preamps),tak sie nazywa ta technologia,wiec moze jakosc tych preampow sie polepszyla.Co do wymagan,potrzebuje min 16 kanalow,wiec za taka cene innego miksera nie dostane.
Wiec dlaczego taki tani???
Pozdrawiam.
Strad...
Co do preampow,to w opisach wystepuje wzmianka o ultracichych preampach (invisible mic preamps),tak sie nazywa ta technologia,wiec moze jakosc tych preampow sie polepszyla.Co do wymagan,potrzebuje min 16 kanalow,wiec za taka cene innego miksera nie dostane.

Pozdrawiam.
Odpowiedź znajdziesz we wstępniaku do czerwcowego numeru EiS

...Wiec dlaczego taki tani???
...
Jakis opis,test?Byloby fajnie.

...
Jakis opis,test?Byloby fajnie.
......Wiec dlaczego taki tani???
...
Jakis opis,test?Byloby fajnie....
no...coś w tym rodzaju

...
Jakis opis,test?Byloby fajnie....
no...coś w tym rodzaju

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Artykul ciekawy, ale zawarte w nim uogolnienia [IMO], posuwaja sie zbyt daleko. Nie potrafie zrozumiec, dlaczego miejsce montazu ma przesadzac o jakosci (a nie projekt i "klasa" uzytych elementow). Takie same maszyny, elementy, laminat, pasta lutownicza, a jak skladane w Chinach to musi byc bubel.
Czy sa jakies wiarygodne dane, ktore potwierdzaja zla jakosc montazu wyrobow azjatyckich (zimne luty, pekniecia sciezek, itp.) ?
Czy sa jakies wiarygodne dane, ktore potwierdzaja zla jakosc montazu wyrobow azjatyckich (zimne luty, pekniecia sciezek, itp.) ?
- Stradivariusz
...Nie wiem jak w tym mikserze, ale ogólnie Behringer ma szumiące preampy.
A tu się nie zgodzę. Są jednymi z najmniej szumiących.
...
Hmmm...mam Behringera, ostatnio przerzuciłem się na Mackie...różnica jest ogromna...więc z całym szacunkiem, ale nie ma wielu mikserów, które szumią bardziej niż Behringery...
Invisible preamps, to trick reklamowy. Owszem są do rzeczy i można na nich robić dobre nagrania, ale podam mały przykład z własnego doświadczenia...
Nagrywałem demo w cichym pomieszczeniu (Rode NT5 - Behringer UB802 - z "niewidocznymi" preampami ;) ), najwyższy poziom nagranego dźwięku - 7dB, altówka z fortepianem, więc nie ma wielkich problemów z przesterowaniami. Słuchając nagrania w domu, dodałem na wzmacniaczu około 5 dB nie normalizując go jeszcze i nagranie zaczęło szumieć.
Dla porównania, nagrywałem siebie w domu, więc pomieszczenie bardziej szumiące od poprzedniego - lodówka np... na Mackie i Rode NT5...wyszło cicho, więc znormalizowałem go z -10dB do -1dB...szumów ani widu ani słychu...
więc do tych Invisiblów podchodzę z pełną rezerwą...
Strad
A tu się nie zgodzę. Są jednymi z najmniej szumiących.
...
Hmmm...mam Behringera, ostatnio przerzuciłem się na Mackie...różnica jest ogromna...więc z całym szacunkiem, ale nie ma wielu mikserów, które szumią bardziej niż Behringery...
Invisible preamps, to trick reklamowy. Owszem są do rzeczy i można na nich robić dobre nagrania, ale podam mały przykład z własnego doświadczenia...
Nagrywałem demo w cichym pomieszczeniu (Rode NT5 - Behringer UB802 - z "niewidocznymi" preampami ;) ), najwyższy poziom nagranego dźwięku - 7dB, altówka z fortepianem, więc nie ma wielkich problemów z przesterowaniami. Słuchając nagrania w domu, dodałem na wzmacniaczu około 5 dB nie normalizując go jeszcze i nagranie zaczęło szumieć.
Dla porównania, nagrywałem siebie w domu, więc pomieszczenie bardziej szumiące od poprzedniego - lodówka np... na Mackie i Rode NT5...wyszło cicho, więc znormalizowałem go z -10dB do -1dB...szumów ani widu ani słychu...
więc do tych Invisiblów podchodzę z pełną rezerwą...
Strad
- Stradivariusz
Kilka propozycji:
1)Spirit By Soundcraft Folio SX - www.musik-produktiv.de - 585€
2)Yamaha MG16/4 - też tam - 249€
na razie tyle...muszę wyjść - poszukam innym razem, jeśli to nie wystarczy.
Powodzenia
Strad
1)Spirit By Soundcraft Folio SX - www.musik-produktiv.de - 585€
2)Yamaha MG16/4 - też tam - 249€
na razie tyle...muszę wyjść - poszukam innym razem, jeśli to nie wystarczy.
Powodzenia
Strad
Co do preampow,to w opisach wystepuje wzmianka o ultracichych preampach (invisible mic preamps),tak sie nazywa ta technologia
Maja prawo szumiec i nikt nie moze miec pretensji, bo jak sama nazwa mowi one sa niewidoczne a nie nieslyszalne.
Maja prawo szumiec i nikt nie moze miec pretensji, bo jak sama nazwa mowi one sa niewidoczne a nie nieslyszalne.