Czy można zrzucić z kompa wybrany bank na sampler?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PoTinA
Czy można zrzucić z kompa wybrany bank na sampler?

Post autor: PoTinA » piątek 04 cze 2004, 16:16

mam esi-32 z dyskiem scsi ale poloczony z kompem tylko przez kable midi i tu mam pytanie czy mozna w jakis sposob zgrac wybrany bank z plytki z formatem (np.halion akai emu )na dyskietke w kompie i wtedy wrzocic ja do samplera odczytac i zapisac jako jakis tam bank na dyskoo??przy czym dyskietka inaczej jest sformatowana w kompie i inaczej w emu ?? a moze jakis inny sposob???

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: Czy można zrzucić z kompa wybrany bank na sampler?

Post autor: yaniki » piątek 04 cze 2004, 18:51

...mam esi-32 z dyskiem scsi ale poloczony z kompem tylko przez kable midi i tu mam pytanie czy mozna w jakis sposob zgrac wybrany bank z plytki z formatem (np.halion akai emu )na dyskietke w kompie i wtedy wrzocic ja do samplera odczytac i zapisac jako jakis tam bank na dyskoo??przy czym dyskietka inaczej jest sformatowana w kompie i inaczej w emu ? a moze jakis inny sposob??? ...

O ile mnie pamięć nie myli ESI czyta SoundFonty. Możeesz skonwertować bank do tego formatu, zapisać na dyskietce i przenieść do samplera. Narzuca to oczywiście pewne ograniczenia wielkości (w kilobajtach) banku.

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » sobota 05 cze 2004, 00:11

O ile mnie pamięć nie myli ESI czyta SoundFonty. Możeesz skonwertować bank do tego formatu, zapisać na dyskietce i przenieść do samplera. Narzuca to oczywiście pewne ograniczenia wielkości (w kilobajtach) banku....

wszystko ladnie ieknie tylko jest 1 problemo komp ma format dyskietki 1,44 a sampler ma chyba 1,04 i z tego powodu (najprawdopodobniej)jak mam SoundFonty wgrane na dyskietke z kompa to sampler pokazuje komunikat no bank in disk a z kolei jak dyskietke sformatooje w samplerze to na kompie mam komunikat dysk jest niesformatowany...czy to oznacza ze nie da sie tego zrobic i jedynym wyjsciem bedzie zip drive loob MO???a moze kontroler scsi by mogl pomooc ?? moze ktos poratooje

Awatar użytkownika
Freemind

Post autor: Freemind » sobota 05 cze 2004, 09:01

komp ma format dyskietki 1,44 a sampler ma chyba 1,04

A spróbuj sformatować dyskietkę tym samplerem a nastepnie przerzuc na nią pliki.

Jednak radziłbym poszukac innej drogi na przerzucenie sampli do samplera, ponieważ robienie tego za pomocą nosnika o pojemnosci ok 1 MB może być bardzo czasochłonne. Zresztą przecież są banki sf2 które zajmuja nawet po kilkadziesiąt MB.

Pozdrawiam
IroN Audio i7 4.2GHz (Kaby Lake) 16GB RAM, OS X Sierra, / Universal Audio Apollo Quad / Wes Audio Beta76 / Novation 61SL MkII / NI Maschine / Pro Tools 12.8 / Cubase 9.5 Pro / PSP Total Pack / D16 / Waves / NI Komplete 8 Ultimate / Arturia V Collection

ODPOWIEDZ