Chóry i chórki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
KamilFX
Chóry i chórki

Post autor: KamilFX » środa 02 cze 2004, 10:03

Czy zna ktoś może jakąś stronę gdzie jest opis nagrań małego chóru?

Albo jeżeli takowej nie ma to bardzo bym prosił o jakieś rady, czy nagrywać małomembranowymi czy dużo membranowymi mikrofonami. Nagranie może być przeprowadzone w sali widowiskowej na 300 osób w MKD'u. Chodzi mi przedewszystkim o ustawienie mikrofonów i realizację odsłuchu dla chóru.
Nie ma co

Awatar użytkownika
tomsfactory

Re: Chóry i chórki

Post autor: tomsfactory » środa 02 cze 2004, 10:11

Z tym odsłuchem dla choru to jest przegiecie. Wiem ze chor niby zawsze prosi, ale to jakies nieporozumienie. Chor spiewa akustycznie - wiec po cholere im odsłuch- ale niestety ludzie sa uparci. co innego kiedy masz chor i gospel band - wtedy dajesz im leciutko muzy.

Ale uwaga - jesli pracujesz w duza membrana - to ostroznie.

Jesli chodzi o same mikrofony to ja 34 osobowy chor robie na dwoch B1 - 30 cm od siebie - panoramizowane max stereo. Ustawione nico nizej niz pierwsze rzedy chorzystek - skieroane lekko do gory

Podporowe sa 2 Audiotechniki - paluchy - z tyłu dla tenorów i basów. Ich juz nie panoramizuje. W kosciołach daje to kapitalny efekt. Jak ktos nie wierzy mam nagrania.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » środa 02 cze 2004, 16:03

Dwa razy B1 będę miał do tego nagrania no i moze jeszcze wesprę się jakimiś overheadami z zestawu Shure PG do perkusji. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysly i rady to byłbym baaardzo wdzięczny.

Nie ma co

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 03 cze 2004, 13:29

No i nikt nie nagrywał nigdy małego chóru? No ludzie co wy tylko samplujecie i składacie bity czy co??

Nie ma co

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » czwartek 03 cze 2004, 13:53

...No i nikt nie nagrywał nigdy małego chóru? No ludzie co wy tylko samplujecie i składacie bity czy co??

...

Ja tylko raz nagłaśniałem 10-cio osobowy ghospelik w dużym amfiteatrze. Trzy AKG C1000 z góry lekko z przodu, z kompresorem. Impreza była gościnna i miejscowy aqstyk nie dysponował niczym innym sensownym.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » czwartek 03 cze 2004, 20:03

Nagrywałem chóry kościelne 4 razy. Mam do dyspozycji 4 pojemnościowki małomembranowe kardioidalne. Rejestracji dokonywałem techniką mieszaną XY i AB. Wyszło całkiem nieźle.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » czwartek 03 cze 2004, 20:05

A z tym odsłuchem ( jeśli chodzi tylko o głosy) to naprawdę mocna pomyłka!
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » czwartek 03 cze 2004, 22:33

...A z tym odsłuchem ( jeśli chodzi tylko o głosy) to naprawdę mocna pomyłka!...

Chodzi o to że będę chciał aby mi jakiś mały chórek coś wymruczal:-) do jakiegoś podkładu i dlatego potrzebuję odsłuchu dla nich. I chcę się zorientować czy robić odsłuch tak jak dla solowych wokalistów czy też może są jakies kombinacje no bo tu mamy trochę więcej mikrofonów.
Nie ma co

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » sobota 05 cze 2004, 23:25

Chodzi o to że będę chciał aby mi jakiś mały chórek coś wymruczal:-) do jakiegoś podkładu i dlatego potrzebuję odsłuchu dla nich. I chcę się zorientować czy robić odsłuch tak jak dla solowych wokalistów czy też może są jakies kombinacje no bo tu mamy trochę więcej mikrofonów....

Myślę,że problem w tej kwestii jest mocno złożony. Zalóżmy że masz dwudziestu chórzystów, którzy będą rejestrowani przy akompaniamencie "lecącym" z odsłuchu (monitora podłogowego).Najpierw trzeba się uporać z przesłuchami tegoż akompaniamentu do mikrofonów rejestrujących. Trzeba je zminimalizować przez właściwe ustawienie względem mikrofonów i wyregulowanie umiarkowanie małej głośności. Z pierwszym jest sporo roboty. W drugim przypadku chórzyści, w zależności od prezentowanego poziomu śpiewania i koncentracji, mogą przy zbyt niskiej głośności podkładu muzycznego "rozjechać się" z tempem utworu. Ja ustawiając monitory (dwie sztuki) sprawdziłem również zgodność panoramiczną tego co leci w odsłuchach z tym co łapią mikrofony.

ODPOWIEDZ