Czy zna ktoś może jakąś stronę gdzie jest opis nagrań małego chóru?
Albo jeżeli takowej nie ma to bardzo bym prosił o jakieś rady, czy nagrywać małomembranowymi czy dużo membranowymi mikrofonami. Nagranie może być przeprowadzone w sali widowiskowej na 300 osób w MKD'u. Chodzi mi przedewszystkim o ustawienie mikrofonów i realizację odsłuchu dla chóru.
Chóry i chórki
- tomsfactory
Re: Chóry i chórki
Z tym odsłuchem dla choru to jest przegiecie. Wiem ze chor niby zawsze prosi, ale to jakies nieporozumienie. Chor spiewa akustycznie - wiec po cholere im odsłuch- ale niestety ludzie sa uparci. co innego kiedy masz chor i gospel band - wtedy dajesz im leciutko muzy.
Ale uwaga - jesli pracujesz w duza membrana - to ostroznie.
Jesli chodzi o same mikrofony to ja 34 osobowy chor robie na dwoch B1 - 30 cm od siebie - panoramizowane max stereo. Ustawione nico nizej niz pierwsze rzedy chorzystek - skieroane lekko do gory
Podporowe sa 2 Audiotechniki - paluchy - z tyłu dla tenorów i basów. Ich juz nie panoramizuje. W kosciołach daje to kapitalny efekt. Jak ktos nie wierzy mam nagrania.
Pozdrawiam
Ale uwaga - jesli pracujesz w duza membrana - to ostroznie.
Jesli chodzi o same mikrofony to ja 34 osobowy chor robie na dwoch B1 - 30 cm od siebie - panoramizowane max stereo. Ustawione nico nizej niz pierwsze rzedy chorzystek - skieroane lekko do gory
Podporowe sa 2 Audiotechniki - paluchy - z tyłu dla tenorów i basów. Ich juz nie panoramizuje. W kosciołach daje to kapitalny efekt. Jak ktos nie wierzy mam nagrania.
Pozdrawiam

Dwa razy B1 będę miał do tego nagrania no i moze jeszcze wesprę się jakimiś overheadami z zestawu Shure PG do perkusji. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysly i rady to byłbym baaardzo wdzięczny.
Nie ma co
No i nikt nie nagrywał nigdy małego chóru? No ludzie co wy tylko samplujecie i składacie bity czy co??
Nie ma co
...No i nikt nie nagrywał nigdy małego chóru? No ludzie co wy tylko samplujecie i składacie bity czy co??
...
Ja tylko raz nagłaśniałem 10-cio osobowy ghospelik w dużym amfiteatrze. Trzy AKG C1000 z góry lekko z przodu, z kompresorem. Impreza była gościnna i miejscowy aqstyk nie dysponował niczym innym sensownym.
...
Ja tylko raz nagłaśniałem 10-cio osobowy ghospelik w dużym amfiteatrze. Trzy AKG C1000 z góry lekko z przodu, z kompresorem. Impreza była gościnna i miejscowy aqstyk nie dysponował niczym innym sensownym.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
Nagrywałem chóry kościelne 4 razy. Mam do dyspozycji 4 pojemnościowki małomembranowe kardioidalne. Rejestracji dokonywałem techniką mieszaną XY i AB. Wyszło całkiem nieźle.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
A z tym odsłuchem ( jeśli chodzi tylko o głosy) to naprawdę mocna pomyłka!
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
...A z tym odsłuchem ( jeśli chodzi tylko o głosy) to naprawdę mocna pomyłka!...
Chodzi o to że będę chciał aby mi jakiś mały chórek coś wymruczal:-) do jakiegoś podkładu i dlatego potrzebuję odsłuchu dla nich. I chcę się zorientować czy robić odsłuch tak jak dla solowych wokalistów czy też może są jakies kombinacje no bo tu mamy trochę więcej mikrofonów.
Chodzi o to że będę chciał aby mi jakiś mały chórek coś wymruczal:-) do jakiegoś podkładu i dlatego potrzebuję odsłuchu dla nich. I chcę się zorientować czy robić odsłuch tak jak dla solowych wokalistów czy też może są jakies kombinacje no bo tu mamy trochę więcej mikrofonów.
Nie ma co
Chodzi o to że będę chciał aby mi jakiś mały chórek coś wymruczal:-) do jakiegoś podkładu i dlatego potrzebuję odsłuchu dla nich. I chcę się zorientować czy robić odsłuch tak jak dla solowych wokalistów czy też może są jakies kombinacje no bo tu mamy trochę więcej mikrofonów....
Myślę,że problem w tej kwestii jest mocno złożony. Zalóżmy że masz dwudziestu chórzystów, którzy będą rejestrowani przy akompaniamencie "lecącym" z odsłuchu (monitora podłogowego).Najpierw trzeba się uporać z przesłuchami tegoż akompaniamentu do mikrofonów rejestrujących. Trzeba je zminimalizować przez właściwe ustawienie względem mikrofonów i wyregulowanie umiarkowanie małej głośności. Z pierwszym jest sporo roboty. W drugim przypadku chórzyści, w zależności od prezentowanego poziomu śpiewania i koncentracji, mogą przy zbyt niskiej głośności podkładu muzycznego "rozjechać się" z tempem utworu. Ja ustawiając monitory (dwie sztuki) sprawdziłem również zgodność panoramiczną tego co leci w odsłuchach z tym co łapią mikrofony.
Myślę,że problem w tej kwestii jest mocno złożony. Zalóżmy że masz dwudziestu chórzystów, którzy będą rejestrowani przy akompaniamencie "lecącym" z odsłuchu (monitora podłogowego).Najpierw trzeba się uporać z przesłuchami tegoż akompaniamentu do mikrofonów rejestrujących. Trzeba je zminimalizować przez właściwe ustawienie względem mikrofonów i wyregulowanie umiarkowanie małej głośności. Z pierwszym jest sporo roboty. W drugim przypadku chórzyści, w zależności od prezentowanego poziomu śpiewania i koncentracji, mogą przy zbyt niskiej głośności podkładu muzycznego "rozjechać się" z tempem utworu. Ja ustawiając monitory (dwie sztuki) sprawdziłem również zgodność panoramiczną tego co leci w odsłuchach z tym co łapią mikrofony.