Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie
Posiadajac YAMAHY NS-10 chcialbym zakupic jeszzce jakeis dwie kolumny audiofilskie aby miec alternatywny odsluch..w studio..
Interesuja mnie wieksze moce i wieksze srednice glosnikow basowych... Kolumy bylyby napedzane wzmacniaczem pracujacym w klasie A..
Tylko nie orientuje sie w sprzecie audiofilskim..
Mam wielka prosbe o rady...jakie marki brac pod uwage. Ma ktos moze swoje ulubione zestawy glosnikowe i moze sie podzielic wrazeniami z ich uzytkowania????
Interesuja mnie wieksze moce i wieksze srednice glosnikow basowych... Kolumy bylyby napedzane wzmacniaczem pracujacym w klasie A..
Tylko nie orientuje sie w sprzecie audiofilskim..
Mam wielka prosbe o rady...jakie marki brac pod uwage. Ma ktos moze swoje ulubione zestawy glosnikowe i moze sie podzielic wrazeniami z ich uzytkowania????
GG: 3639545
Re: Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie
skoro się nie orientujesz, to po co od razu robić założenie z klasą A? Takie wzmacniacze mają znikomą sprawność, więc jeśli przy dużym głośniku będziesz chciał uzyskać wysoki poziom głośności, potrzebny będzie 0,5kW wzmacniacz. Fortunę na niego wydasz.
Ja lubię Cervin Vega i B&W.
Jasiek
Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
...skoro się nie orientujesz, to po co od razu robić założenie z klasą A? Takie wzmacniacze mają znikomą sprawność, więc jeśli przy dużym głośniku będziesz chciał uzyskać wysoki poziom głośności, potrzebny będzie 0,5kW wzmacniacz. Fortunę na niego wydasz....
Chcialbym jakos ograniczyc znieksztalcenia dajac taki wzmacniacz. Ale moze to nie jest dobry pomysl..
Wiem ze takie "paczki" do studia maja sie nijak, ale przynajmniej posluchalbym jak mix bedzie pracowal u kogos kto slucha sobie na takim sprzecie...
Moze kupic sobie jakas wieksza wieze????
a propos...te wyswietlacze diodowe w wiezach......pokazujace poziom w pasmie...to jest jakas sciema czy cos w tym jest??
Kiedys zrobilem sobie piosenke (baaardzo amatorsko) odsluchujac na jakims starym wzmacniaczu SANIO i sluchawkach tanich.........Wlaczylem to na wiezy u kolegi i sluchajac......okazalo sie ze nagranie bylo pozbawione srednicy..zreszta ten wyswietlacz w zwyklej wiezy bardzo ladnie to pokazal..
Chcialbym jakos ograniczyc znieksztalcenia dajac taki wzmacniacz. Ale moze to nie jest dobry pomysl..
Wiem ze takie "paczki" do studia maja sie nijak, ale przynajmniej posluchalbym jak mix bedzie pracowal u kogos kto slucha sobie na takim sprzecie...
a propos...te wyswietlacze diodowe w wiezach......pokazujace poziom w pasmie...to jest jakas sciema czy cos w tym jest??
Kiedys zrobilem sobie piosenke (baaardzo amatorsko) odsluchujac na jakims starym wzmacniaczu SANIO i sluchawkach tanich.........Wlaczylem to na wiezy u kolegi i sluchajac......okazalo sie ze nagranie bylo pozbawione srednicy..zreszta ten wyswietlacz w zwyklej wiezy bardzo ladnie to pokazal..
Kiedys zrobilem sobie piosenke (baaardzo amatorsko) odsluchujac na jakims starym wzmacniaczu SANIO i sluchawkach tanich.........Wlaczylem to na wiezy u kolegi i sluchajac......okazalo sie ze nagranie bylo pozbawione srednicy..zreszta ten wyswietlacz w zwyklej wiezy bardzo ladnie to pokazal.....
Niestety to jest właśnie efekt posiadania nieliniowego (w sensie charakterystyki) odsłuchu. A NS10 są wybitnie nieliniowe, więc o ile nie sprawisz sobie porządnych odsłuchów (a nie jakiegoś konsumenckiego badziewia) nie oczekuj przyzwoitych efektów.
Niestety to jest właśnie efekt posiadania nieliniowego (w sensie charakterystyki) odsłuchu. A NS10 są wybitnie nieliniowe, więc o ile nie sprawisz sobie porządnych odsłuchów (a nie jakiegoś konsumenckiego badziewia) nie oczekuj przyzwoitych efektów.
Rozumiem o co ci chodzi, ale jeśli masz dylemat między zakupem głośników, jak to mówisz, "audiofilskich" a zakupem "jakiejś większej wieży", może zrób to drugie? Wiem, że chcesz mieć możliwość odsłuchu na sprzęcie takim, aby miksy były jak najbardziej ok. Ale czyż samo słowo "audiofilski" nie oznacza czegoś - kogoś, kto ma kompletnego hopla na punkcie czystego i wiernego brzmienia? To oznacza dążenie do czego, moim zdaniem, niekoniecznie osiągalnego - ideału. A to pociąga za sobą, zwłaszcza, gdy się od razu nie posiada nadmiaru gotówki, ciągłe modernizacje sprzętu, stopniowe nakłady finansowe i przede wszystkim ciągłą orientację w temacie sprzętowym. W związku z tym, jeżeli poważnie przymierzasz się do zakupu kolumn z zakresu "poważnego hi-fi" lub wprost - audiofilskich, polecam przede wszystkim lekturę pism typu "HiFi i Muzyka" i tym podobnych. Możesz zasugerować się w pewnym stopniu rankingami, choć niekoniecznie (a jeśli już to bardzo ostrożnie). Jest to dobry początek do dokonania odsłuchów. Następnie polecam weryfikację słabych punktów studyjnej instalacji audio - zaczynając od źródla dźwięku i swoich upodobań.
Odnośnie wzmacniacza, klasa wcale nie oznacza wyjściowej "kultury" pracy. Można spotkać bardzo dobrze brzmiące wzmacniacze pracujące w tradycyjnej klasie i średnio brzmiące, pracujące w czystej klasie A.
Rozumiem o co ci chodzi, ale jeśli masz dylemat między zakupem głośników, jak to mówisz, "audiofilskich" a zakupem "jakiejś większej wieży", może zrób to drugie? Wiem, że chcesz mieć możliwość odsłuchu na sprzęcie takim, aby miksy były jak najbardziej ok. Ale czyż samo słowo "audiofilski" nie oznacza czegoś - kogoś, kto ma kompletnego hopla na punkcie czystego i wiernego brzmienia? To oznacza dążenie do czego, moim zdaniem, niekoniecznie osiągalnego - ideału. A to pociąga za sobą, zwłaszcza, gdy się od razu nie posiada nadmiaru gotówki, ciągłe modernizacje sprzętu, stopniowe nakłady finansowe i przede wszystkim ciągłą orientację w temacie sprzętowym. W związku z tym, jeżeli poważnie przymierzasz się do zakupu kolumn z zakresu "poważnego hi-fi" lub wprost - audiofilskich, polecam przede wszystkim lekturę pism typu "HiFi i Muzyka" i tym podobnych. Możesz zasugerować się w pewnym stopniu rankingami, choć niekoniecznie (a jeśli już to bardzo ostrożnie). Jest to dobry początek do dokonania odsłuchów. Następnie polecam weryfikację słabych punktów studyjnej instalacji audio - zaczynając od źródla dźwięku i swoich upodobań.
Odnośnie wzmacniacza, klasa wcale nie oznacza wyjściowej "kultury" pracy. Można spotkać bardzo dobrze brzmiące wzmacniacze pracujące w tradycyjnej klasie i średnio brzmiące, pracujące w czystej klasie A.
miksy były jak najbardziej ok.
Chodzi mi tutaj o odsłuch na innym sprzęcie, niekoniecznie najwyższej jakości... - czyli jak w życiu, pewnie takim, jaki posiada 90 % społeczeństwa.
Chodzi mi tutaj o odsłuch na innym sprzęcie, niekoniecznie najwyższej jakości... - czyli jak w życiu, pewnie takim, jaki posiada 90 % społeczeństwa.
Niestety to jest właśnie efekt posiadania nieliniowego (w sensie charakterystyki) odsłuchu. A NS10 są wybitnie nieliniowe, więc o ile nie sprawisz sobie porządnych odsłuchów (a nie jakiegoś konsumenckiego badziewia) nie oczekuj przyzwoitych efektów. ...
Kiedys na tym forum widzialem wykres charakterystyki NS-10 tek..chyba nawet MB to wrzucil na forum. I rzeczywiscie liniowoscia to one nie grzesza..ale te odsluchy podeszly mi najbardziej (mowiac o monitorach w granicahc cenowych - do okolo 5 - 6 tys. zl. za pare). Poza tym fakt, ze wielu ludzi zajmujacych sie dzwiekiem posiada te monitory daje mozliwosc precyzyjnego odsluchania nieznanego materialu w innym studio..Ktos mi puszcza jakis mix i "idzie" to z NS-10 (bo znajduja sie one w wiekszosci studiow nagranianiowych - nawet tych najwiekszych). Od razu wiem co i jak ....
Poza tym MB mow co chcesz, ale te Yamaszki maja fajna ceche. Jak sie cos juz na nich wykreci to wszedzie to brzmi tylko lepiej. Oczywiscie przewalenie basow czy stopy w miksie zabrzmi gdzie indziej gorzej (co sie moze zdarzyc w tych monitorach)- ale do tego mozna sie przyzwyczaic...i uniknac..
Nikt nic nie wspomnial o tych wyswietlaczach w wiezach.....

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
...Proponuję zesraw Bose ma bardzo realistyczne brzmienie.
zobacz to
Pozdrawiam, Sroka
...
Ładne
zobacz to
Pozdrawiam, Sroka

Ładne